Çiftçinin sorunu her yerde aynı

Çiftçinin sorunu her yerde aynı

Tahıl ambarı olan Konyanın hemen her ilçesinde çiftçilerin yaşadıkları sorun genelde aynı.

Girdilerin fazla olması, taban fiyatının düşük olması, gübre, tohum ve tarımsal ihtiyaçlar için yapılan borçlar. MEDAŞ’a olan borçlar yüzünden sulama kuyularının kapalı olması. Ereğli ilçesinde de çiftçilerin sorunlarının aynı olduğuna dikkat çeken, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Cafer Tatlıdil, sorunların çözümü için ellerinden gelen her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi. İlçe tarımını da değerlendiren Tatlıdil, “İki yıldır buğday ve arpa gibi ürünlerin ekiminden kaçış var. Sebebi ise girdilerin fazla olması, taban fiyatlarının düşük olması nedeniyle para kazanamayan çiftçi değişik ürünleri yöneldi. Geçen yılki buğday maliyeti 610 TL civarında idi, şimdi verilen taban fiyatı 550 TL. Bunun neticesinde de çiftçi buğday ve arpa ekiminden uzaklaştı. Bu sorunların yanı sıra bu yıl kök mantarı ve pas hastalığı yaygınlaştı. Buda ekimin rekoltesini azalttı. Bu yıl tohumluklar da hasta olan üründen alınacağı için önümüzdeki yıl daha büyük hastalık olacak. Bu nedenle önümüzdeki yıl verimli ürün almamız için hastalık çıkmadan önce ilaçlama yaparak ürünleri kurtarmamız lazım” dedi.
Ziraat Odası olarak çalışmalarını da değerlendiren Tatlıdil, “Ziya Gökalp Mahallesi Halk Eğitim Müdürlüğü yanında yeni yapılan binamızda Ereğlili çiftçilere hizmet vermeye başladık. 23 bin kayıtlı çiftçi var ancak bunu faal olarak yapan 15 bin civarında. Yeni hizmet binamızda çiftçilerimize yönelik hizmetlerimiz daha rahat ve hızlı bir şekilde verilecek. 4 kat olan binamızın alt katında 4 dükkânımız bulunuyor. İkinci ve üçüncü katlarda idari işler yapılırken en üst katta ise salonumuz yer alıyor. Bu salonda eğitim konularında çiftçilerimize yönelik bilgi ve sunumlar gerçekleştirilecek. Satış noktamızı da yeni binamıza taşıyacağız. Çiftçilerimizin merak ettiği konulardan biri olan Toprak Analizini yeni binamızda almaya devam ediyoruz. Toprak Tahlili konusunda çiftçilerimiz geçen yıl mağduriyet yaşamıştı. 50 dekar üzerinde arazisi olan çiftçilerimize gübre desteği de verildi. Birçok çiftçimiz bunun farkında olmadığı için tahlillerini eksik yaptırdılar veya hiç yaptırmadılar. Bu yıl bu mağduriyetin önlenmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Çiftçinin ekonomik durumunun sıkıntılı olduğunu bunu bilen bazı özel bankaların da çiftçilerin tarlalarının peşinde olduğunu iddia eden Tatlıdil, “ 2007 yılından bu yana yaşanan kuraklık yüzünden çiftçiler borçlu idi. Borçların ertelenmesi yeni borçlanmalar yüzünden sıkıntı yaşıyordu. Bir başka konu özel bankalar geçmiş dönemde çiftçiye kredi vermiyordu. Son iki yıldır yoğun bir şekilde özel bankalar tarafından kredi veriliyor hem de ipotek karşılığı değil kefille veriyor. Bunun nedeni çok basit, biz AB’ye gireceğiz diyoruz. AB’de diyor ki, ‘Senin tarımda ki nüfusun oldukça yoğun. Bu tarım nüfusunu nüfusunun yüzde 10’nuna çekmen lazım’ Bunu nasıl sağlayacak? Çiftçiler özel bankalar aracılığı ile borçlandırılarak tarlalarını ellerinden alınmak isteniyor. Hangi özel bankaya gitsem kredi alıyorum. Ama sonuçta bunu ödeyemeyeceğim. Bunun için ne yapacaksın tarlanı satacaksın. Peki, tarlayı kim alıyor dışardan gelenler! 100 borçlu çiftçinin tarlasını bir kişi alıyor. Böyle olunca da tarım nüfusu otomatik olarak düşüyor. Gazete ilanlarına bakarsanız satılan tarlaların ne kadar fazla olduğunu görürsünüz. Bu çiftçinin durumunu ortaya koyuyor” diyerek önemli bir ayrıntıya dikkat çekti.
Konuşmasının sonunda çiftçilerin MEDAŞ’a olan borçlarını da değerlendiren Tatlıdil, “Sulama imkanı ile ne yazık ki MEDAŞ’a olan elektrik borçları da arttı. Birçok çiftçinin sulama kuyuları halen kapalı. Borç nedeni ile mühürlü. Ereğli bölgesinin MEDAŞ’a olan borcu belli değil. Bizim tek bir birliğimizin borcu 10 milyon TL. Üç tane sulama birliği var, şahıslar var onları da göz önüne alırsak rakamın ne kadar yüksek olacağı ortaya çıkar” diyerek konuşmasını bitirdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.