Çakma Beyşehir sazanına dikkat!

Çakma Beyşehir sazanına dikkat!

Konyada balık deyince akla gelen ilk yer Beyşehir oluyor.

 Beyşehir Gölü’nden çıkarılan balık yılın belli dönemlerinde çevre illerin yanı sıra İstanbul ve Ankara gibi büyük illere de gönderiliyor. Fakat içinde bulunduğumuz dönemde av yasağı olmasına rağmen bazı bölgelerde ‘Beyşehir Gölü balığı’ diyerek balık satıldığını belirten Beyşehirli balıkçılar, bunlara itibar edilmemesi gerektiğini, şu an Beyşehir’de dahi gölden çıkan alabalığın sınırlı olduğunu söylüyor.
AVRUPA’YA BALIK İHRAÇ EDİLECEK
Beyşehir’de hem balıkçılık yapan, hem de balık restaurant işleten Abdullah Kurt, balıkçıların av yasağına rağmen neşeli olduğunu belirterek, “Bizimde yüzümüz güldü. Göldeki su son 20 yılın en üst su seviyesine ulaştı. Bu da balık popülasyonunu artırdı. Mevcut balıklar su yüksekliği nedeniyle az yakalanacak. Balıklar yumurtasını daha rahat bir şekilde bırakacak. Avrupa’ya eskisi gibi balık ihraç edeceğiz. 15 mart itibariyle av sezonu yasaklandı. Bizim elimizde bulunan balıklar daha önce stokladığımız balıklar. Fakat İstanbul, Ankara ve benzeri şehirlerde Beyşehir sazanı diye satıyorlar. Ama bu illerin hiçbirinde balık yok. Büyük marketlere hiçbir zaman balık vermedik. Samsun ve Adana gibi illerden sazan getiriyorlar. Şu an satılan balıklar kesinlikle Beyşehir balığı değil” diye konuştu.
BALIĞI DEĞİL,
BALIKÇINIZI SEÇİN
Vatandaşlara ‘balığı değil, balıkçınızı seçin’ çağrısında bulunan Abdullah Kurt, “Buradan alınan balıkla oradan alınan balık tadıyla da kendisini hissettirir. Geçmiş yıllarda balık kıtlığıyla ilgili biz balıkçılar büyük bir sıkıntı yaşamıştık. Gölde bundan beş yıl öncesine kadar sazan ve levrek vardı. Şimdi göl yükseldi balık bir anda yükselecek diye bir şey yok. Şu an balığın yaşam alanı genişledi. Bu nedenle bir süre balık az kalacak. Geçmişte balıkların havyar bıraktığı yerler şimdi tekrar doldu. Birkaç yıl içerisinde balıklar tekrar çoğalacak. Biz balıkçılar olarak önümüzdeki 2-3 yılı bekliyoruz. Bu da Beyşehir ekonomisine büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Şu an gölde ağırlıklı olarak sazan bulunduğunu söyleyen Kurt, “Sonradan attığımız çin sazan ve levrek var. Levreği Avrupa’ya ihraç ediyorduk. Şu an yumurtasını bıraktı. Önümüzdeki yıllarda yine Avrupa’ya ihraç edebileceğimizi umut ediyoruz. Çin sazanının zarar verdiği konusunda söylentiler var ama bununla ilgili net bir açıklama yok. Çin sazanı yılda birkaç defa çoğalıyor. Büyük bir balık değil. En büyüğü 500 gram civarında. Ekonomik değeri de düşük. Ama çokluktan değil, yokluktan zarar gelir. Beyşehir sazanını diğer sazandan ayırt etmenin şansı yok. Tüketici balığı seçmemeli. Müşteri bence balıkçısını seçmeli. Güvenip inandığı kişilerden balık satın almalı. Yoksa Beyşehir balığı diye başka illerden gelen balıkları yersiniz” dedi. 
 
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.