Çad'da 20 Ekim'deki gösterilerde hayatını kaybedenler için ulusal yas ilan edildi

Çad'da 20 Ekim'deki gösterilerde hayatını kaybedenler için ulusal yas ilan edildi

Orta Afrika ülkesi Çad'da 20 Ekim'de demokratik yönetim talebiyle düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenler için ülkede 7 günlük ulusal yas ilan edildi.

Geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno, devlet televizyonunda dün halka hitap etti.

20 Ekim'de düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenler için ulusal yas ilan eden İtno, gösterileri "ülkede kaos çıkarmak için gerçek bir isyan" olarak nitelendirdi.

Eski Devlet Başkanı İdris Debi İtno'nun geçen yıl cephe hattında isyancılarca öldürülmesinden sonra iktidara gelen Askeri Geçiş Konseyi'nin (AGK) söz verdiği 18 aylık geçiş döneminin 20 Ekim'de sona ermesi dolayısıyla muhalefetin çağrısı üzerine başkent Encemine’de yüzlerce kişi askeri yönetime karşı sokaklara dökülmüş, polisin müdahalesi sonucu onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Babasından sonra iktidarı devralan general Muhammed İdris Debi İtno’nun geçici cumhurbaşkanı seçilmesi, iktidarı 2 yıl sonra yapılacak seçimlerin ardından devretme kararı ve yeniden seçilebilmesinin önünün açılması muhalefetin tepkisine neden olmuştu.

Geçiş dönemi başbakanı Salih Kibzabu, 20 Ekim'de, gösterileri "silahlı ayaklanma" olarak nitelendirerek olaylarda ilk tespitlere göre, yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 civarında da yaralı olduğunu belirtmişti.

Hükümet, başkent Encemine ile Moundou, Doba ve Koumra kentlerinde 18.00-06.00 saatlerinde süresiz sokağa çıkma yasağı getirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.