Büyüklerin oyuncağı‘model arabalar’

Büyüklerin oyuncağı‘model arabalar’

Günümüzde artık çocuklar için değil yetişkinler için de oyuncaklar üretiliyor.

Bu oyuncakların başında model arabalar geliyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilen arabalar yetişkinlerin yeni gözdesi oldu. Saatte 80-120 kilometreye kadar hız yapabilen bu araçlar, nitrojen karışımlı özel bir yakıtla çalışıyor. Çift motorla çalışan araçlar, genellikle özel yapılmış alanlarda kullanılıyor.  Model arabalar, Radio Control (RC) anlamına gelen radyo frekanslı, kumandalı arabalardan oluşuyor. Model arabaların ise sokak (touring), yarış (gas on road) ve arazi (off road) gibi tipleri mevcut. Ayrıca helikopter, uçak gibi uzaktan kumandalı model araçlar da var. Oyuncak veya hobi dükkânlarında satılan bu araçlara ise çocuklardan ziyade büyükler daha fazla ilgi gösteriyor. İş yoğunluğunun verdiği yorgunluğu ve stresi boş alanlarda model arabalarla atan yetişkinler, tekrar çocukluklarını yaşayarak hoşça bir vakit geçirmenin keyfine varıyor. Doktor Fatih Oruç ve Doktor Levent Gül de işlerinin verdiği stresi model arabalar ile atıyor. Semt pazarları gibi alanlarda model arabalarla eğlenceli saatler geçirirken arabaların sesini duyarak pazar yerine gelen çocuklarda arabaları ilgiyle izliyor.
ARAÇLARLA İŞ YORĞUNLUĞUNU ATIYORSUNUZ
Fatih Oruç ve Levent Gül, model arabaların büyüklerin yeni oyuncağı olduğunu ifade ediyor. Hobi olarak model arabaların çok güzel bir şey olduğunu anlatan Fatih Oruç, 1 saate yakın araçları kullanarak iş yorgunluğunu ve stresini büyük oranda üstlerinden attıklarını kaydetti. Araçların özellikleri hakkında da bilgi veren Oruç, “Araçların montajını ise kendiniz yaparak hazır hale getirebiliyorsunuz. Model arabaların diğer oyuncaklardan farkını ise daha dayanıklı ve hızlı olmaları oluşturuyor.  Araçların çarpma anında oluşacak hasarlarda yedek parçaları çok rahat bulunabiliyor. Araçların boyutları da 20-70 santimetre arasında değişiyor. 300 TL’den 2 bin TL’ye kadar model araç bulmak mümkün. Uçak yakıtına yakın özel bir karışım olan nitrojen yakıt kullanıyor. Üzerindeki motorla çalışan model arabalarda karbüratör de mevcut. Esnemeyi sağlamak için amortisör sistemi de vardır. Vites aracın hızına göre otomatik olarak geçmektedir. Kısacası araçların normal araçlardan bir farkı yoktur. Normal araçta hangi sistemler mevcutsa bu sistemler model araçlara da konulmuş” dedi.
İNSANLARIN YOĞUN OLDUĞU YERLERDE KULLANILMAMALI
Model arabaların 1-2 yıldır Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığına dikkat çeken Levent Gül de artık model araçlarla yarışların bile düzenlendiğine dikkat çekti. “Model otomobil tutkusu Türkiye'de fazla olmasa da dünyada çok büyük bir sektör haline geldi” diyen Gül, şöyle konuştu: “Türkiye’de bu araçların daha da yaygınlaştırılması için uygun tam donanımlı yarış pisti yapılmalıdır. Çarpmalardan korumak için araçların geniş alanlarda kullanılması lazım. Ankara ve İstanbul’da bu araçlar için özel alanlar yapılmış. Fakat Konya’da bu tür alanlar olmadığı için genellikle pazar alanlarında kullanılıyor. Bu nedenle zaman zaman araçlar sağa sola çarparak hasar görebiliyor. Aynı zamanda araçlar insanların olduğu yerlerde kullanılmamalıdır. Çünkü araç saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. Bu hızda bir çocuğa çarptığında bacağını kırabilir veya ciddi biçimde yaralayabilir. Onun için bu oyuncaklar yetişkinler için üretilmiştir.” Gül, model araçların en ideal hobi olduğunu belirterek, 12 yaşından büyük herkese model araçları önerdiğini aktardı.
HASAN AYHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.