Bir doğa harikası HADİM

Bir doğa harikası HADİM

Olağanüstü güzellikleri, şelaleleri, dereleri, Toroslar’ın zirvesindeki harika iklimi ve yeşil örtüsü ile doğanın bölgeye bir hediyesi olan Hadim, mutlaka görülmesi gereken bir ilçe

İLME HİZMET EDEN BELDE
Tarihi antik dönemlere kadar uzanan çevresinde Bizans ve Roma dönemlerine ait birçok yerleşim yerlerinin kalıntılarının bulunduğu Hadim, tarihi özelliğinin yanı sıra doğal güzelliği ile de Konya’nın ayrıcalıklı ilçelerinin arasında yer alıyor. Hadim Kaymakamı Davut Düzgün ile Hadim’in tanıtımı konusunda oldukça geniş bir söyleşi yaptık. Konuşmasının başında Hadim’in mutlaka görülmesi gereken bir ilçe olduğunu özellikle vurgulayan Düzgün, “Anadolu’nun kültürel yönden Türkleştirilmesi esnasında din âlimlerinin yetiştiği bir yer durumuna gelen ilçeye, anlamı, ‘İlme hizmet eden belde’ manasına gelen  ‘Belde-i Hadimül-İlm’ adı verilmiştir. Hadim 1872 yılında, sancak haline gelmiş ve Karaman İlçesine bağlanmıştır. Cumhuriyet döneminde 1926’da Konya’ya bağlı İlçe haline gelmiştir. Gerek ilçe merkezi gerekse köy ve kasabalarda eğlence ve lüksten uzak, mütevazi ve sakin bir yaşantı görülür. Bu duruma ilçenin gerek coğrafi yapısı gerekse ulaşım yönüyle civar şehir ve ilçelerle irtibatın az oluşu ile birlikte gelir seviyesinin düşük olmasına sebep olmaktadır. İlçe dışardan göç almamış ve almamaktadır. İlçede kapalı toplum yapısı olduğu için halk gelenek, görenek, örf ve adetlerine son derece bağlıdır” dedi.
YAŞANILACAK BİR COĞRAFYA
Toroslar’ın zirvesinde bulunan Hadim’in yaşanacak, çalışılacak, hizmet edilecek güzel bir coğrafya olduğunun da altını çizen Düzgün, “Hadim Türkiye’nin güvenlik açısından, asayiş açısından, sağlıklı yaşam açısından en güvenli yerlerden biridir. Bizim esnafımızın iş yerimizin kapılarını kilitleyelim, eşyalarımızı içeriye alalım gibi bir derdi yok. Hadimlilerin ve Hadim’e okumak için gelen öğrencilerin böyle bir şeye zaten tamah ettikleri görülmemiştir bu yıllardan gelen bir gelenek. Kimse kimsenin malına bakmıyor. Bunun özellikle vurgusunu yapmak istiyorum. Bu çok memnun olduğumuz konulardan bir tanesi. Bunun dışında kirazcılıkta önemli bir noktaya geldik. Arazi sıkıntımız olmasına rağmen, Hadimliler dağları teraslayarak kiraz yetiştiriciliği yapıyor. Çalışan kazanır diyoruz, onlar da son yıllarda bunun meyvelerini toplamaya başladılar. Kirazdan önce üzüm konusunda, Aladağ Bölgesi özellikle Türkiye çapında duyulmuş bir bölge. İklimi açısından zaten çok farklı çok ılıman bir iklimi var. Hatta geçen sene Tarım İl Müdürlüğü’nden arkadaşlarımız pepino kavunu denilen ılıman iklim bitkisini dahi üretmişler. Özellikle şeker hastalarına tavsiye ediliyor” diye konuştu
İLÇE HALKI BİR BÜTÜN OLMUŞ
Gerek kamu personeli olarak, gerek esnaf olarak ilçe halkının tamamının bir bütünlük oluşturmasının örnek bir hareket olduğuna da vurgu yapan Düzgün, bu bütünlüğün birçok yönde başarılı çalışmalar yapmamıza fayda sağladığını söyledi. Tüm ilçe halkının ve kamu personelinin birlikte çalışması sonucu ilçenin kalkınması için güzel projeler hazırladıklarını da sözlerine ekleyen Düzgün, “Mevlana Kalkınma Ajansı’na ilçemiz genelinde 20’yi aşkın proje verdik. Bunların bir kısmı kırsal kalkınmaya yönelik, bir kısmı da belediyelerimizin alt yapı çalışmalarını hızlandırmaya yönelik. Burada çok güzel bir ekip kurduk. Birçok yerde espri konusudur, devlet memuru işini bilir sabah 8 akşam 5 denir. Ama inanır mısınız, biz burada çoğu günler akşam 8’e 9’a kadar çalıştık” dedi.
HADİM-KONYA YOLU BİTİRİLİYOR
Hadim’in en büyük sorunun coğrafi yapısından dolayı ulaşımda yaşanan sıkıntı olduğunu belirten Düzgün, “Konya-Hadim arası yol çok kötü idi. Ancak Konya arası yeni yol çalışması bu yıl içerisinde inşallah bitirilecek. O konuda da rahatlayınca, yolumuz da sorunsuz bir hale gelince, ulaşım ve konaklama imkanları gelişecek. Bu gelişim ile birlikte Hadim bir kültür merkezi olacaktır. Yıllardan beri verdiğimiz göçü de geri alabileceğimize inanıyorum. Burada tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda da yolun yapılması iyi olacak. Hadim’de sağlık hizmetleri coğrafi durumunu ve ilçenin oluşumunu göz önüne alırsak oldukça zor şartlar yürütülmeye çalışılmaktadır. Sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılması uygulamasıyla sağlık personeli sayısında nispeten bir iyileşme sağlanmıştır. İlçe merkezinde bir devlet hastanesi ve bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Bademli, Bolat, Dedemli, Korualan ve Bağbaşı kasabalarında sağlık ocağı vardır” şeklinde konuştu.
HADİM HAKETTİĞİ YERE GELECEK
Konuşmasına ilçede tarım ve hayvancılık konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Kaymakam Davut Düzgün, “Hayvancılıkta biraz geriyiz. Ama bunu da doğal karşılıyoruz. Çünkü yem maliyeti ve ürettiğimiz sütü ulaştırma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu, yolumuzun iyi olmamasından kaynaklanıyor. Bölgede hayvancılığın ve tarımın gelişmesi için çiftçilerimizi hayvancılık ve tarım konularında eğitiyoruz. Özellikle Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Tarım Bakanlığımızın projelerinden yararlanmak istiyoruz. İnşallah onu da başaracağız. Özetle söylemek gerekirse Hadim büyüme potansiyeli olan, gelecek vaat eden, şirin bir ilçe. Ben inanıyorum ki, 5 sene sonra Hadim çok daha farklı bir yerde olacak. Türkiye ve dünya konumunda önemli işler yapan insanlar çıkacak. Kirazımız ve üzümümüz dünyanın daha birçok bölgesine pazarlanacak. Turizme de açılacak. Bu konuda inancım tam. Hadim’de bu potansiyel var. Küçükte olsa insanlardaki potansiyeli gördüm. Buradaki insanların içinden gelen bir çalışma şevki var. Gençlerin şehre göç etmesi ve nüfusumuzun biraz yaşlı olmasından dolayı geride kalmış gibi görünüyoruz. Ama Hadim sahip olduğu potansiyeli harekete geçirdiği zaman çok daha iyi durumda olacak” diyerek konuşmasını bitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.