Binlerce misafir Konya'ya geliyor

Binlerce misafir Konya'ya geliyor

Konya; düzenlenecek olan 14. Mistik Müzik Festivali ile Amerika, Norveç, Almanya, Fransa, Azerbeycan, Tunus, Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerden gelen binlerce misafire ev sahipliği yapacak

22 Eylül günü başlayacak ve 9 gün sürecek olan “14. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” öncesi Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, bir basın toplantısı düzenledi. Yarar, Mevlevi Sofrası'nda gerçekleştirdiği toplantı ile festivale dair değerlendirmelerde bulundu. Bu yılki festivalin geçmiş yıllara göre daha görkemli olacağını aktaran Yarar, “Bu yıl katılım daha fazla olacak. Konya; Amerika, Norveç, Almanya, Fransa, Azerbeycan, Tunus, Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerden binlerce misafire ev sahipliği yapacak” dedi. Festival, 30 Eylül günü Hazret-i Mevlana'nın doğum yıldönümünde sona erecek.

DÜNYANIN HER YERİNDE BİLİNİYOR

Müdür Abdüssettar Yarar, Mistik Müzik Festivalinin ilk uygulamasının kendisinin kültür müdürlüğü yaptığı 2004 döneminde başladığını dile getirdi. Sonraki dönemde aksatmadan yapılan festivalin bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Yarar, “Devlet ve şehir yönetiminde devamlılığın ve düzenin güzel bir örneği olarak festival bu anlamda da ayrıca değerlendirilmelidir. İlk görev yaptığımız dönemle şu anki dönem arasında elbette ülkemizde büyük gelişmeler ve değişimler oldu. Bu değişimlerden kültür ve sanat alanlarını da vareste göremeyiz. Bu bakımdan, 2004 yılında ilkini yaparken ortaya koyduğumuz kriterlerden zaman içinde bir kısmının terkedilmiş olduğunu görmekle beraber, festivalde bugüne kadar misafir edilen ekiplerin ve sanatçıların Konya'nın tanıtımına katkılarını da yadsıyamayız. Birkaç yıl önce dünyadaki büyük kültür ve müzik lobilerinin dünyanın en önemli mistik müzik festivalleri (Dünyanın en iyi 8. festivali) arasında belirlenmesi biri olarak tescil ettiği Konya Mistik Müzik Festivali, artık dünyanın hemen her yerinde bilinmekte, kendi alanındaki büyük organizasyonlarla yarışmaktadır” şeklinde konuştu.

KONYA TURİZMİ HAREKETLENECEK

22-30 Eylül tarihlerinin kültür ajandalarında Konya'ya ayrıldığını dile getiren Yarar,  “Bu yıl yine 22 Eylül'de başlayacak olan festival için dünyadan ve Türkiye'den bize ulaşan rezervasyon bilgileri göstermektedir ki; festival bu yıl da dolu dolu geçecektir” dedi.  “İslam tasavvuf tarihinde Mevlana kadar, müziğe ve semaya önem vermiş başka bir mutasavvıf yoktur. O'nun eserlerinde özellikle Divan-ı Kebir adlı eserinde, müzik sadece müzik değil, aynı zamanda manevi hallerin dilidir” diyen Yarar, şunları kaydetti:  “Gündelik dilin anlatamadığı pek çok manevi durum müziğin nağmesinde, sazendenin perdesinde ifadesini bulur. Mevlana'nın müzik ve sema ile ilgisi kendisinden çok, etrafındaki insanların halleriyle de ilgilidir. O, nefsin ve aklın terbiyesinde, gönlün yumuşatılmasında müziği bir araç olarak görür. Aynı bağlam içinde sözleri inanca aykırı olmayan, nağmeleri de insanları tefekküre sevk edecek her müzik eseri O'nun meclisinde karşılık görür. O, sadece müziği değil; müzisyeni ve ahlakı da seçer. Divan-ı Kebir, Mesnevi adli eserleri ile Menâkıbu'l-Arifın adli eserde Mevlana'nın müzik ve müzisyenle ilgili görüşleri açık olarak yer almaktadır. Mistik Müzik Festivali, Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazret-i Mevlana ve Mevlevilik geleneğinin Konya'ya katkısı açısından bambaşka bir öneme haizdir. Yıl içinde Mayıs ayında yapılan Mevlana ve Ailesi'nin Konya'yı teşrifleri, Eylül ayındaki Mistik Müzik Festivali ile Aralık ayında yapılan Mevlana'yı Anma Törenleri ile beraber yılın üç farklı mevsiminde Konya turizmini hareketlendirmekte, aynı zamanda kültürel ve sanatsal etkileşimi de yoğunlaştırmaktadır.”

GELENEĞİMİZİN İZLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Dünyanın farklı coğrafyalarından, bugüne kadar 43 ülkeden 112 grup ile 500'ü aşkın sanatçının katıldığı festival'in 14. yılında İslam coğrafyasının en batısı ile en doğusundan ekiplerin ve sanatçıların Konyalılar ile birlikte olacağını ifade eden Yarar,  “Makedonya'dan, Bosna-Hersek'ten Azerbaycan'dan, İran'dan ve Tunus'tan katılacak ekiplere ve sanatçılara, Türkiye içinden farklı tasavvufi geleneklerin zikirleri ve ayinleri de eşlik edecek. Burada, Anadolu'da halkın müzikal duyuşu, hissedişi içinde yer bulan irfani söylemler de programda yer alacaktır. Bundan önceki bazı yıllarda, özellikle mistik ekiplerin yoğun olarak yer aldığı festivalde bu yıl, biraz daha kendi geçmişimize, geleneğimize dönelim istedik” diye konuştu. Yarar, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:  “Bu ve bundan sonraki yıllarda, bu dengeyi gözeterek devam edeceğimizi belirtmeliyim. Ayrıca bundan sonraki yıllarda, mümkün olduğunca İslam tasavvuf geleneğinin Tekke musikisine ve zikir meclislerine özellikle yer verilecektir. Mistik Müzik Festivali, şehrin turizmine hizmet ederken bir taraftan da şehrin kültürüne ve gelişmesine hizmet etmeli inancındayız. Bunu yaparken gözettiğimiz önemli hususlardan biri de Konya'nın İslam coğrafyasındaki müstesna yeridir. Bu bakımdan, Festival'de İslam coğrafyasını öncelikli olarak tercih etmekteyiz. Konya'nın ve bizim, öncelikli olarak kendi kardeşlerimizle kaynaşmaya ve birbirimizi daha çok tanımaya ihtiyacımızın olduğu gözden ırak tutulmamalıdır. Festivalin öncelikli olarak İslam coğrafyasının tümünü kuşatacak şekilde duyurulması ve tanıtılması için TRT ile işbirliği yaptık. TRT Müzik, TRT Ayaz ve TRT Diyanet TV başta olmak üzere, Festivalin tanıtımı ve konserlerinin yayınlanmasını planladık. Daha önceki yıllarda da MMF'nin yayınlanmasında emeği geçen yerel televizyon ve medya kuruluşlarına da teşekkürlerimi sunarım. Şüphesiz bu festivalin bugünlere ulaşmasında onların katkıların' da göz ardı edemeyiz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.