Bel Ölçünüze dikkat edin

Bel Ölçünüze dikkat edin

Obezitenin çağımızın en önemli hastalıklarından biri.

Obezitenin çağımızın en önemli hastalıklarından biri ve Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok sağlık otoritesi de obezite ve neden olduğu diğer sağlık problemlerine karşı önlem almaya çalışmakta. Ancak öncelikli olarak obezitenin ne olduğunu bilmek ve buna karşı önlem almak en önemli nokta. Obezite; vücutta yağ kütlesinin aşırı artmasıdır. Yağ kütlesi vücutta artmaya başladıkça yağlanma bölgeleri de değişmekte ve bu yağlanma bölgeleri sağlık açısından önemli riskler taşımaktadır. Peki bu yağlanma bölgeleri ve kriterleri nelerdir?
Elma ve armut tipi vücut nedir?
Yağın bedenin alt bölümlerinde; basen ve kalçalarda toplanmasına jinoid yani armut tipi, üst bedende toplanmasına android yani elma tipi şişmanlık denir. Özellikle halk arasında elma tip şişmanlık olarak bilinen android tip özellikle kardiyovasküler hastalık riski açısından önem taşımaktadır.
Bel çevresi neden önem taşımaktadır?
Bel çevresi kronik hastalık riskini belirleyen metabolik sendrom kriterleri içerisinde yer almaktadır. Kolesterol, sigara kullanımı gibi bilinen kalp hastalığı riskleri bu kriterler içinde yer almazken bel çevresi ölçümü önemli bir risk faktörü olarak metabolik sendrom kriterlerinin arasında yerini almaktadır.
Bel çevremiz kaç cm olmalı?
Bel çevresinin erkeklerde 102, kadınlarda 88’in üzerinde olması kardiyovasküler hastalık riskini arttırmaktadır.  Bunun yanı sıra HDL kolesterolün 40’ın altında olması, trigliserid değerinin 150’nin üzerinde olması, kan basıncının 140- 90’ın üzerinde olması ve açlık kan şekerinin 110’un üzerinde olması kalp hastalığı riskini arttıran faktörler arasında sayılabilir.
Elma tipi vücut, armut tipi vücuda dönüşebilir mi?
Vücut şekli değiştirilebilen bir faktör değildir vücut tipiniz armut şeklindeyse ancak daha küçük bir armuta ya da elma şeklindeyse küçük bir elmaya dönüşebilir. Bireyler vücut tiplerini kabullenmelidirler. Özellikle elma tipi vücuda sahip olan bireyler bel ve kalça ölçülerinin birbirine yakın olması nedeniyle kronik hastalık riskini daha fazla taşımaktadırlar.

Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi
Beslenme Ve Diyet Uzmanı
Nihan Ortaç

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.