Bayramda gideceğiniz yere 1 saat geç gitseniz ne olur?

Bayramda gideceğiniz yere 1 saat geç gitseniz ne olur?

Son dönemlerde yaşanan trafik kazalarında 'telefon' detayının dikkat çektiğine vurgu yapan Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, Araç kullanırken hayatınızı riske atmayın, telefonunuzu bir kenara bırakın” dedi

10 Nisan Çarşamba günü başlayacak olan Ramazan bayramı tatili için, bazı sürücüler geçtiğimiz cuma gününden itibaren yola çıkmaya başladı. Birçok sürücü de arife günü yola çıkmaya başlayacak. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da karayollarında araç trafiği yoğunluğu yaşanacak. Kendi aracı ile seyahat etmeyi tercih edecek olanlar kadar; otobüs firmalarını tercih edenler de olacak. Geçtiğimiz yıllardaki Ramazan Bayramı'nda yapılan tüm uyarılara rağmen, kazalar kaçınılmaz olmuş, can ve ağır mal kayıpları yaşanmıştı. İkazlara rağmen dikkatsiz ve aceleci davranan sürücülere karşı tedbir almak ve bilinçli bir şekilde yolculuğa çıkmak gerekiyor.

4-1.jpg

GİDECEĞİNİZ YERE 1 SAAT GEÇ GİTSENİZ NE OLUR?

Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, yapılan tüm uyarılara rağmen bayramda yolların kan gölüne döndüğüne dikkat çekti. Bayramın yasa dönmemesi gerektiğini ifade eden Mehmet Uçar, “Yola çıkacak sürücüler, muhakkak uykusunu alsın. Kimse yorgun bir şekilde yola çıkmasın” vurgusu yaptı. Sürücülerin dinlenmiş bir şekilde yola çıkmasının gerekliliğine işaret eden Uçar, “Kamu çalışanlarının tatili cuma günü başladı. Mesaiden çıkar çıkmaz yola çıkan sürücüler oldu. Arife günü yola çıkacak olan sürücüler olacak. Acele etmemek gerekir. Yolculuk zamanlamasının çok iyi ayarlanması gerekir” dedi. Araç bakımı yapılmadan yola çıkmanın risklerine değinen Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Bayram gezisi, ziyareti hasret gidermek için yapılır. Aile bireyleriyle birlikte vakit geçirmek için vardır bayramlar. Hasret gidermek için vardır bayramlar. Trafikte o kadar sabırsızız ve aceleciyiz ki... Sonra istenmeyen ölümlü ve ağır yaralanmalı, maddi kayıplı kazalar oluyor. Bayramlar yasa dönüyor. Trafikte lütfen aceleci olmayın. Trafik kurallarını ihmal etmeyin. Hatalı sollamadan uzak kalın. Hız sınırını aşmayın. Gideceğiniz yere 1 saat sonra gitseniz ne olur? Her 300 kilometrede bir muhakkak mola verin. Aracınızı uygun bir yere çekin, vücudunuzu ve ayaklarınızı dinlendirin. Rahat bir nefes alın. Her şeyden önemlisi trafikte sabırlı olun. Trafik mesafesini asla kaçırmayın. Ve ne olur emniyet kemerlerinizi takın. Hem sürücüler hem de araç içinde yolculuk yapan diğer vatandaşlar emniyet kemerini ihmal etmesin. Emniyet kemeri, hayat kurtarır. Bu gerçeği aklınızdan çıkarmayın” şeklinde konuştu.

4-2-mehmet-ucar.jpg

BELGESİ OLMAYAN OTOBÜS FİRMALARINDAN UZAK DURUN

Trafik kazalarına sadece trafik kuralı ihlallerinin değil, cep telefonuyla meşgul olmanın da davetiye çıkardığını aktaran Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lütfen seyir halindeyken telefonla uğraşmayın. Atın telefonu bir kenara. Son dönemde trafik kazaları neden oluyor bir bakmak gerekir. Telefon detayını herkes görecek. Telefon ile uğraşmak, seyir halindeyken telefonla konuşmak sürücünün dikkatinin dağılmasına ve sonrasında da kazaların yaşanmasına sebep oluyor. Birçok sürücü, uyumamak, yorgun düşmemek adına kafinli, asitli ürünler tüketiyor. Alkollü zaten yola çıkılmaz. Lütfen trafiğe kafeinli, asitli ürünler tüketerek de çıkmayın.” Her insanın arabası olmadığını hatırlatan Uçar, birçok vatandaşın da bayram gezisi ve ziyareti için uzun yol firmalarını tercih ettiğini belirtti. Uçar, otobüsle yolculuk yapacak vatandaşlara da “belgeli firmaları seçin” uyarısında bulundu. Bazı firmaların yoğunluktan fazla yolcu taşıyabileceğini söyleyen Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Hizmette aksaklığın olmaması gerek” diye konuştu. Bayram döneminde emniyet ve jandarma mensuplarının önlemleri artıracağını konuşmasına ekleyen Uçar, son olarak şunları kaydetti: “Bayram süresince denetimler sıklaştırılmalı. Acil ve ilk yardım ekiplerinin tam donanımlı yollarda olması gerekir. Yağış olan bölgelerde gerekli tedbirlere ehemmiyet gösterilmeli.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum