Bayat Pazarından, dünyaya

Bayat Pazarından, dünyaya

Bayat Pazarından, dünyaya

2 BÖLÜM

‘Bayat Pazarı’ndan, dünyaya’
 

Cemalettin Sarar, Eskişehir’in tarihi Bayat Pazarı’nda 12 metrekarelik işyerlerinde dokuz yaşında başladığı iş ve ticaret hayatını Merhaba Gazetesi’ne anlattı.

Cemalettin Sarar lüks yaşama karşı olduğunu her fırsatta gösteriyor. O’nun hayatı ve mütevazılığı görenleri ve duyanları şaşkınlığa uğratıyor…

“Bir lirayı bile harcarken 50 kere düşünürüm. İsrafı sevmem, hava atmayı hiç sevmem. Yeni otomobile binmiyorum. 1996 model iki arabam var. Biri 400 bin, diğeri 180 bin kilometrede.”

“Şoför çalıştırmam, arabalarımı kendim kullanırım. Yurt dışına gideceğim zaman İstanbul’a mal götüren kamyon, minibüs ne bulursam atlar giderim.”

Sarar markasının altında yatan bu büyük başarı öyküsünün temelinde İmamzade Dede Sarar’ın vasiyeti yatıyor; “Besmelesiz dükkân açılmaz, yeminle mal satılmaz”


KONYA VE MEVLANA SEVGİSİ
Hazreti Mevlana’ya ailede saygı ve muhabbet hayli büyük… Celalettin Sarar, dedesinin rüyasına girerek kendi ismini koyan Mevlana Celaleddin-i Rumi için ; “Ben Hazreti Pir tarafından dedeme müjdelenen torunum” diyor…
Konya Kadınlar Pazarı’nda, Çumra’da, Kadıhanı’nda, Sarayönü’nde, Ilgın’da ve Akşehir’de her hafta kurulan pazarları gençliğinde takip edip, buralara sergi açtığını söyleyen Cemalettin Sarar, “Konya’nın çok ekmeğini yedik. Çok güzel satışlar ve dostluklarımız oldu, Konya ve Mevlana sevgisi bizim ailede çok farklı algılanır” diyor.
Gençlere seslenirken, marka vurgusu yapan Cemalettin Sarar, “Tasarruf ve tutum çok önemli, aracınıza, evinize konforunuza ve lüksünüze savurganca para harcamak yerine havaya girmeden yatırım ve istihdam yaratarak ne olursa olsun markanıza para harcayın, marka evlat gididir.” diyor.
Cemalettin Sarar kendi üslubuyla tutumluluğunu şöyle anlatıyor ; “Yurtdışına gittiğim zaman da lüks otelde kalmam. 60-80 Avroluk otellerde kalırım. Malikânede, şato gibi evlerde, süit dairelerde değil, fabrikamın bahçesindeki evde yaşıyorum. Ziyaretime gelenler şaşırıyor. Çok mutluyum, hayatımdan memnunum. Ceket, gömlek üretiyoruz diye ceketi, gömleği eskimeden atacak değiliz. Yıllardır kullandığım kravatlarım var. Kilo aldığım zaman yeni takım almam, dar gelen takımı bedenime göre ayarlatırım. Ara sıra yeni takım elbise de alıyorum. Ama nasıl? Parçalardan kendime takım elbise diktiriyorum.
CİMRİ DEGİLİM…
Atalarımız, büyüklerimiz (adam akıllı düşün, ondan sonra harca, harcanacak yerde harca, harcanmayacak yerde harcama) diye nasihat ederdi. O nasihate uygun yaşıyoruz. Bu cimrilik değil. Kimse bana (cimri patron) demesin. Yediğime, içtiğime dikkat ederim. Misafirim geldiğinde de en lüks yere götürürüm. Söz konusu kendim olunca mütevaziyim.”
FABRİKANIN BAHÇESİNDE OTURUYOR
“Biz fabrikanın içinde oturuyoruz. Fabrika binasının çevresi 60 yıllık ağaçlarla kaplı, hiç dokunmadık ve eski müdür evini düzeltip eşimle oraya yerleştik. Sabahleyin yüzlerce kardeşimizi ‘Günaydın’la karşılıyoruz ve 7.00’de işbaşı yapıyoruz. Akşama kadar işin ve kalitenin peşindeyiz. İşçi kardeşlerim benim evlatlarım ve kardeşlerim, onlar olmasa Sarar da olmaz. Eşim de aynen benim gibi, herkesin derdine deva olmaya çalışıyoruz.”
Eskişehir Ticaret Odası’nın başkanlığını da yürüten Sarar hobileri sorulduğunda, “Üç okul açtık, bir de ticaret üniversitesi yapacağız inşallah Eskişehir’e” yanıtını veriyor. Cemalettin Sarar çok ve insanlara yararlı olmak için çalışmanın erdemine gönülden inanıyor. Çevresine ışık saçabilmek adına yapacağı çok iş var. İlk sırada Eskişehir ve çevresinde alışveriş merkezleri ve oteller açmak yer alıyor. Babasının doğduğu gün attığı adımı hiç unutmaksızın ve sağa sola bakmadan yolunda koşmayı sürdürüyor.
MARKA ÜRETTİLER
Ünlü C.C.S Giyim markasının da sahibi olan Cemalettin Sarar, bu markanın ise üç erkek kardeş Cemalettin, Celaleddin ve Saddetin’in baş harflerinden oluşturduklarını söylüyor.
Bugün Sarar Şirketler Grubu bünyesinde yurt içinde Sarar Giyim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., CCS Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sarar Büyük Mağazacılık Ticaret A.Ş., Sarar Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Otosar Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., Sarar Bilişim İletişim ve İşletim Sistemleri A.Ş., Sarar Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş. ile yurt dışında Sarar Europe GmbH, Sarar USA Inc., Sarar Gusto International Fashion Ltd. ve Sarar Şangay şirketleri faaliyetlerini devam ettirmektedir. Grupta toplam 5 bini aşkın personel çalışmakta. Grup ve gruba bağlı tüm şirket ve işletmelerin Yönetim Kurulu Başkanlığını Cemalettin Sarar yapıyor.
Daha önceki yıllarda babası Abdurrahman Sarar ile annesi Semiha Fadime Sarar'ın adlarını taşıyan iki liseyi de Eskişehir'e bağışlamışlar. Eskişehir Ticaret Odası Başkanlığını da bir dönem yürüten Cemalettin Sarar T.O.B.B. Koordinasyon Kurulu Üyeliği, İhracatçı Birlikleri İcra Kurulu Üyelikleri gibi önemli görevleri de üstlenmiş.
SON












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.