"Başarı reklamları gerçeği yansıtmıyor"

"Başarı reklamları gerçeği yansıtmıyor"

Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şubesi sınavlardaki başarı oranları ve eğitim kurumlarının ‘Yüzde 100’ başarı benzeri reklamlarında gerçekçi rakamların paylaşılması çağrısında bulundu.

Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Konya Şubesi tarafından sınavlardaki başarı oranları ve eğitim kurumlarının ‘Yüzde 100’ başarı benzeri reklamları hakkında bir açıklama yayınlandı. Her yıl YGS, LYS, TEOG sınavları ve daha birçok sınav sonucu açıklandığında eğitim-öğretim kurumlarının neredeyse tamamının TEOG sınav sonuçlarına göre Türkiye 1. çıkardıklarını, YGS sonuçlarına göre de başarılarının yüzde 100 olduğunu açıkladıklarının belirtildiği açıklamada, “Öğrencinin TEOG-1’de bütün soruları doğru cevaplaması onu Türkiye Birincisi yapmaz. Sadece o sınavı ‘bütün sorulara doğru cevap vermiş öğrenci’ yapar. Türkiye birincisi olabilmesi için TEOG yerleştirme puanında Türkiye’de kendisinden daha yüksek puan almış kimsenin olmaması gerekmektedir. Aynı durum YGS sonuçları açısından da geçerlidir. Şöyle ki birçok kurum YGS de bütün öğrencilerinin 150 puan barajını geçmesini baz alarak kurumun başarısının yüzde 100 olduğunu lanse eder. Bu lansman reklam değeri açısından doğru bir yaklaşım gibi gözükse de reel olarak karşılığında bir başarı yoktur. Çünkü 150 puanın, bu sınavların nihai sonucu olan üniversiteye yerleştirme açısından bir değeri yoktur. Çünkü bu puanla öğrenci yerleştirmeye esas alınan LYS’ye girme hakkı kazanamamaktadır” denildi.

GERÇEKÇİ RAKAMLAR PAYLAŞILMALI

Başarı değerlendirilmesinin farklı kriterler üzerinden olması gerektiğini ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Akademik başarıyı değerlendirirken bir kurumdaki öğrencilerin kaç tanesinin TEOG sınavlarında tüm soruları doğru yaptığı ya da YGS’de kaç öğrencinin 150 puan barajını geçtiği olmamalı, bunun yerine öğrencilerin başarısının hangi noktadan hangi noktaya taşındığına bakılmalıdır. Benzer bir durum YGS-LYS için de geçerlidir. Dolayısıyla başarı değerlendirmesi yapılırken herkesin farklı yeteneklere, farklı sosyal, kültürel ve ekonomik şartlara sahip olduğu göz önünde bulundurulmalı ve sıralama doğrudan başarının ölçütü olarak alınmamalıdır. Potansiyeli olan ve bütün şartları uygun bir fen liseli öğrencinin 5 bininci olması başarısızlık iken, kısıtlı imkânlara sahip bir meslek liseli öğrencinin 15 bininci olması bir başarıdır. Bütün bunların neticesinde şöyle bir değerlendirme yapılabiliriz; Kurumların başarıları sadece akademik açıdan değerlendirilmemeli. Kurumlar bu tür reel olmayan derece reklamlarından uzak durmalı, kitlesel başarıyı gündeme taşımalılar. Her iki sınavda 120 doğru yapan öğrencilerin varlığından bahsedilebilir. Lakin Türkiye 1.söyleminden uzak durmak gerekmektedir. Zira bu söylem gerçeği yansıtmamaktadır. Dolayısıyla TEOG sonuç açıklamalarında Derslere göre Sınava giren Öğrenci sayısı, Geçerli Soru sayısı, Doğru cevap ortalaması, Puan ortalaması, tüm soruları cevaplayan öğrenci sayısı, Genel başarı ortalaması ve 120 soruda doğru cevap ortalaması gibi bilgiler içermesi daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.