Bakan Fikri Işık: Yeni Kriptolu Telefonlar Yıl Sonuna Yetişecek

Bakan Fikri Işık: Yeni Kriptolu Telefonlar Yıl Sonuna Yetişecek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dinlemeleri engelleyecek yeni bir kripto yazılımı ve telefonları üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Sayı 160 olur, 200 olur bilemem. Yeni telefon ihtiyaçlara göre olacak. Kriptolu telefonlar,...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dinlemeleri engelleyecek yeni bir kripto yazılımı ve telefonları üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Sayı 160 olur, 200 olur bilemem. Yeni telefon ihtiyaçlara göre olacak. Kriptolu telefonlar, üst düzey yetkililere verilecek, yıl sonuna yetişecek.” dedi.

İftarda bir araya geldiği gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Fikri Işık, bir soru üzerine 17-25 Aralık operasyonları ile gezi olaylarının sanayiye 7 ay içindeki zararının 33,5 milyar, reel sektöre zararının ise 98,5 milyar TL olduğunu açıkladı.

“ORGANİZE İŞ OLMASAYDI KRİPTOLU TELEFONLAR DİNLENMEZDİ"

Bakan Fikri Işık, kriptolu telefonların ne zamandan beri dinlediği ile ilgili soruya ilişkin de kendilerinin böyle bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Başlı başına TİB’den bir dinlemenin yapılamayacağını anlatan Bakan Işık, emniyet, yargı, TÜBİTAK ve TİB’i kapsayan bir yapılanmanın organize hareketi ile karşı karşıya olduklarını kaydetti. Işık, yapılanma ile ilgili öngörülerini, “Emniyette, TÜBİTAK’ta, TİB’de ayağı var bu yapının. Organize olmazsa dinleyemezler.” ifadeleri ile dile getirdi. Bakan Işık, “Kriptoyu yazanın da işin içinde olması lazım. Bizim üzerimize düşen nasıl dinlendiğini ortaya çıkarmaktı. Arkadaşlarımız uzun çalışmalar yaptılar. Sistemin tasarımına baktık. Korsan satırlar tespit ettik. Bütün çalışmaları yaptık. TİB’de defalarca silinen hard disklerden elde edilen bilgi kırıntıları üzerinde çalışma yaptık. Bu çalışma sonucunda, kullanılan 164 kriptolu telefondan 80’inin IMEI’nin kaydedildiğini gördük. Bundan sonraki konu, ‘uçlar nereye gidiyor, datalar nereye gidiyor’u tespit etmektir.” diye konuştu.

Bakan Fikri Işık, kriptolu telefonların dinlenildiğini anladıkları anda, kriptolojide çalışanları görevinden uzaklaştırdıklarını da hatırlatarak, güvenli bir kriptolu yazılımların geliştirilmesi üzerinde çalıştıklarını, yeni yıla kadar kriptolu telefonların üst düzey yetkililere verileceğini söyledi.

Işık, bir soru üzerine de dinlenen telefonlar arasında; Başbakan, MİT Müsteşarı, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı’nın telefonlarının yer aldığını da açıkladı. Cumhurbaşkanının dinlenip dinlenmediği sorusuna da, “80 numaranın içinde cumhurbaşkanının numarası yok. Ama yüzde 99 dinlemişler diye düşünüyorum.” şeklinde cevap verdi.

“Dinlemelerin içinde yabancı servisler var mı? Neden dinleme yapıldı?” sorusuna da Bakan Işık, “Bir ülkenin başbakanı, MİT Müsteşarı, Genelkurmay Başkanı'nı neden dinler? Yargı bunları ortaya çıkarmak zorunda” karşılığını verdi.

İÇTEN YANMALI MOTORLU ÜRETİMİNDEN VAZGEÇİLDİ YENİ HEDEF ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

Yerli otomobilin ne zaman üretileceği sorusu üzerine de Bakan Işık, içten yanmalı motorlu araçlarla ilgili dünyada büyük bir rekabetin yaşandığını anlatarak, Türkiye’nin bu tarz otomobil üretmesinin fizibıl olmadığına kanaat getirdiklerini söyledi. Bunun yerine, büyük otomobil devlerinin de üzerinde çalıştıkları hibrit ve elektrikli otomobilde önemli bir avantajın olduğuna değinen Işık, “Türkiye olarak bunu öncelik alanına aldı. Bu hibrit ve elektrikli olacak. Büyük firmaların içten yanmalı otomobilden hibrit ve elektrikli otomobillerle ilgili çalışmaları var. Ama onların geçişleri kademeli olacağından zamana ihtiyaçları var. Burada altın gibi 3-6 yılımız var. Bu geçiş süresini iyi değerlendirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Işık bir soru üzerine de Türkiye’ye tersine beyin göçünün 5 kat arttığını bildirdi.

“TEKNOKENTLERE SANAL PLATFORM GELİYOR”

Bakan Fikri Işık, yaptığı konuşmada bu gün ODTÜ Teknokent’i ziyaret ettiğini de aktardı. ODTÜ Teknokent'te önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Işık, ancak firmaların birbiri ile iletişim kurmakta güçlük çektiğini söyledi. Bunun için bakanlığının bir çalışma başlattığını ifade eden Bakan Işık, çalışan firmaların işbirliğine gidebilmesi için sanal platform oluşturacakları bilgisini verdi. Platformla ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bakan Işık, çalışma için 2015 bütçesinden pay ayıracaklarını ifade etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.