Bağımlı sayısı 50 bini bulabilir

Bağımlı sayısı 50 bini bulabilir

Uyuşturucu bağımlılarının sayısı her geçen gün artıyor. Uyuşturucuya başlama yaşı da 13'e kar düştü. Konya'daki uyuşturucu bağımlı sayısının 10 bin olduğu tahmin ediliyor. AMATEM'e başvuranların çoğunluğunu sanayide çalışan çırak ve kalfalar oluşturuyor

Madde bağımlılığında son dönemde tedavi başvurularındaki artış dikkat çekiyor. Madde bağımlılığı giderek artıyor. Konya'da, son yıllarda eroinden sonra sentetik uyuşturucu ile bağımlılık tedavi kliniklerine başvuran kişilerin sayıları arttı. Madde kullanım yaşı ise 13'e kadar düştü. Kullanım yaşı düşen ve yaygınlığı her geçen gün artan madde bağımlılığı, kişinin yaşamını olumsuz etkilemekle birlikte topluma da ciddi zararlar veriyor. Uzmanlara göre, gençleri madde bağımlılığından korumada en büyük görev ailelere düşüyor. Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyhekim Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İbrahim Eren, uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

BAĞIMLI SAYISI HIZLA ARTIYOR

Madde bağımlılığı sayısının hızla arttığını, rakamlar kendilerini korkutmaya başladığını belirten Doç. Dr. İbrahim Eren, "Bağımlı sayısında gözle görülür bir artış var. Toplum için bağımlılık tehlike oluşturuyor. Kaygılanıyoruz. Konya'da şu an 5 bin eroin bağımlısı tedavi görüyor. Bunun dışında esrar ve diğer madde bağımlıları da var. Bağımlı sayısı 10 bine doğru gidiyor. Bu sayı bir kaç yıl sonra 50 bini bulabilir. Bu ateş hepimizi yakar. Haziran 2013'te AMATEM açıldıktan sonra Ankara'ya hasta sevki yapılmıyor" diye konuştu.

MADDEYE BAŞLAMA YAŞI 13'E DÜŞTÜ

Bağımlıların daha çok gençler olduğunu dile getiren Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağımlıların yaşı 13 ila 30 arasında değişiyor. Başlangıç yaşı düşüyor. Bağımlıların çoğu erkek. 10 erkek varsa 1 tane kadın var. Bağımlılarda üniversite mezunu sayısı yok denecek kadar az. Konya'da 100 bin üniversite öğrencisi var. Bize gelen hastaların çoğu sanayide çalışan kalfa ve çıraklar. Hastalar, arkadaş tavsiyesiyle, arkadaş ortamında maddeye başladıklarını, kullandıkları şeyin eroin olduğunu sonradan anladıklarını belirtiyorlar. Hastaların çoğu, 'böyle olacağını bilseydik bu maddelere hiç başlamazdık' diyor. Gençler bağımlılıktan kurtulmak istiyor. Bu sevindirici bir gelişme."

İMAM HATİP OKULLARINA GİRDİ

Bazı bağımlıların uyuşturucu almak için torbacılık da yaptığını belirten Doç. Dr. Eren, "Uyuşturcu pahalı. Bağımlılar para bulmakta zorlanıyor. Yine hastalardan aldığımız bilgilere göre, satıcılar bağımlılara torbacılık da yaptırıyor. Bağımlıların çoğu çalışmıyor. Performansı düştüğü için işten çıkarılıyorlar. İlişkileri bozuluyor. Para bulmak için bağımlılar aileye baskı yapmaya başlıyor. Lise ve ortaokul düzeyinde kullanım sık görülmeye başlandı. İmam Hatip Lisesi'ne bile girdi. Geçen gün bize başvuran bir hasta İmam Hatip öğrencisiydi. Bu da durumun vahim olduğunu gösteriyor" sözlerini kullandı.

BONZAİ TESTLERDE ÇIKMIYOR

Bonzai kullanımının da hızla yaygınlaştığını dile getiren Eren, "Bonzai sentetik bir esrar. Ucuz bir madde. Sentetik uyuşturucunun esrar ve diğer uyuşturuculara göre idrar tahlilinde tam olarak saptanamıyor olması onu popüler yapan nedenlerden bir diğeridir. Üzerinde uyuşturucu ile yakalananlar mahkemece 'denetimli serbestlik' adı altında tedavi olmak koşuluyla serbest bırakılıyor. Onlar da bize geliyorlar. Ama bunların bırakmaya hiç niyeti yok. Yeni nesil çocukların kandırılarak farklı türde bu uyuşturucu maddelere alıştırılması günümüzde yaşanılan bir sorun olarak gözümüze çarpıyor. Madde bağımlılığındaki artışa 'dur' demek lazım" dedi.

YENİ ARKADAŞLAR EDİNİYORLAR

Gençlerde uyuşturucu kullanımını anlamanın kolay olmadığının altını çizen Doç. Dr. Eren, uyuşturucu kullanan çocuklardaki belirtilerin çoğunun ergenlik dönemine özgü özelliklerle benzerlik gösterdiğini kaydetti. Çocuğun uyuşturucu kullanmaya başladığında aile içi ve topluma karşı değişiklikler gösterdiğinin altını çizen Eren, "Uyuşturucu madde kullanan kişiler ilk önce çevrelerinde değişiklik yapıp yeni arkadaşlar edinir. Duygusal dalgalanmalar görülür ve okul başarısı giderek düşmeye başlar. Konuşmada güçlük ortaya çıkabilir. Sarhoşluk halinde olduğu gibi konuşma peltekleşebilir" şeklinde konuştu.

AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Çocukların madde kullanımını engellemekte ailelere büyük rol düştüğünü vurgulayan Doç. Dr. Eren, "Günümüzde gençler arasında sentetik uyuşturucu madde bağımlılığı giderek artmaktadır. Bu maddenin kullanımının engellenmesinde anne ve babalara önemli bir rol düşmektedir. Uzmanlar, bağımlıkla savaşı her alanda sürdürürken kimi doğru bilen yanlışlar ise mücadeleyi zorlaştırıyor. Toplum olarak bağımlığı konuşmuyoruz. Çözüm arayışına girmiyoruz. Bilmiyoruz. İnsan bilmediği şeylerden korkar. Doğru bildiğimiz yanlışlardan kurtulmanın zamanı geldi. Gencecik fidanlarımızı kaybediyoruz. Bu konuda eğitim çok önemli. Anne ve babalar daha bilinçli bir şekilde çocuklarına yaklaşmalı ve sentetik uyuşturucu madde kullanımını önleyici önlemleri geliştirmek için profesyonellerden yardım almalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.

KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.