Ayanbey Konağı ağlıyor

Ayanbey Konağı ağlıyor

Yaklaşık 2 asırlık olduğu belirtilen ve ahşap mimarinin ender görülen motiflerinin işlendiği tarihi Ayanbey Konağı (Çelebi Evi) ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle günden güne çürüyor.

Yetkililer görmemekte ısrar etse de konak, ‘yıkılıyorum’ diyerek ağlıyor. Meram Ayanbey Mahallesi Cirit Sokak içerisinde bulunan ve yaklaşık 2 asra yakın bir tarihi olduğu tahmin edilen Ayanbey Konağı, ilgisizlik yüzünden günden güne yıkılıyor. Daha önce de birçok defa gündeme getirdiğimiz Ayanbey Konağı’nın, diğer adıyla Çelebi Evi’nin günden güne gözler önünde çürüyor olmasına rağmen, hiçbir yetkili tarafından sahip çıkılmaması ise tarihe olan vefasızlığı gözler önüne seriyor. Ahşap mimarinin en nadir örneklerinin sergilendiği ve tarihin canlı bir örneği olan Ayanbey Konağı, bir taraftan kanser olmuş hasta gibi ümitsizce beklerken, diğer taraftan adeta kendisini görmek istemeyenlere sesleniyor: ‘Yıkıyorum görmüyor musunuz?’
Etrafı Meram’ın yeşil dokusuyla ve gösterişli evleriyle dolu olan Ayanbey Konağı, yolu Cirit Sokak’a düşen herkesin dikkatini çekiyor.
Mahalle sakinleri, konağın her geçen gün biraz daha kan kaybettiğini, her geçen gün biraz daha yıkıldığını görünce üzüldüklerini belirterek, “Tarihi konak Meram’da artık kalabilen son hatıralardan ve en zengin örneklerden sadece biri. Ancak üzülerek söylemek isteriz ki her köşesinde iki asra yakın bir tarihi barındıran ve evin içerisindeki işçiliklerden anlaşılacağı gibi bir göz nurunun saklı olduğu konak bu gün metruk bir halde ve gayri ahlaki amaçlar için kullanılıyor. Ecdat yadigârlarımıza reva görülen bu olmamalı. Bu nedenle başta konağın asıl sahiplerinden daha sonra yetkililerden bu konağa sahip çıkmalarını arzu ediyoruz” dedi.
YIKILMASINI MI BEKLİYORSUNUZ?
Tarihi neredeyse iki asra yaklaşan konağın üst kısmının açık olmasının büyük bir tehlike oluşturduğunu özellikle belirten mahalle sakinleri, “Konağın çatısının açık olması yağan her kar ve yağmuru içeriyse alıyor. Konağın üzerinden geçen her kış bir şeyleri yıkıp götürüyor.
Eğer önlem alınmaz ise bu konak önümüzdeki bahara çıkmaz. Ayanbey Konağı Meram’da ayakta kalabilen son hatıralardandır. Bu nedenle bu konağa en kısa zamanda sahip çıkılması tarihe olan saygımızı gözler önüne serecek” diye konuştu.
AYANBEY KONAĞININ TARİHİ
Konya evlerinin nadide örneklerinden birisi olan konağın kerpiç malzeme ile örülen duvarlarına bakıldığında ‘Bağdadi’ örgü tekniği ve 19. yüzyıl üslubunun kullanıldığı anlaşılıyor. Geleneksel Türk ev mimarisi ve Konya evlerinden olduğu belirlenen konak özgünlüğü ve ahşap malzemenin zenginliği ile dikkat çekiyor. Ayanbey Konağı bu günkü haliyle ne yazık ki yürekleri burkuyor.
KONAĞIN SAHİPLERİ KİMLERDİ?
Konağın eski sahipleri Akif Ağazade ile o yıllar Belediye Su Komisyonu Reisi olan oğlu Avukat Mehmet Tevfik Efendi’ymiş.  Konağı sonra Batmanlar, daha sonra ise Mehmet Canbilenler satın almış. Burası bu nedenle bir Çelebi evi.

RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.