Avdan Tekkesi’nde şifa arıyorlar

Avdan Tekkesi’nde şifa arıyorlar

Akören ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan Avdan Beldesi’nde Avdan Tekkesi ismiyle anılan bir tekke bulunuyor.

Tarihi hayli eskiye dayanan beldede M.S. 700’lü yıllarda yaşadığı tahmin edilen Avdan Şeyhi Hacı Zahrettin Efendi’nin mezarı bulunuyor. Tarihi mezarlarla ve şeyhleri ile meşhur olan Avdan Beldesi, Avdan Tekkesi ile de büyük ilgi görüyor. Avdan Şeyhi Hacı Zahrettin Efendi ve ailesinin türbesi de burada bulunuyor. Hacı Zahrettin Efendi’nin mezarının yakınlarında bulunan tekkenin özellikle ruh sağlığı bozuk insanların tedavisinde iyi geldiği sanılıyor.
Avdan Tekkesi’nin Türkiye genelinde ve özellikle de Konya’da çok iyi bilindiğini belirten Avdan Belde Belediye Başkanı Hüseyin Doğanay, hafta sonlarında tekkenin ziyaretçi akınına uğradığını ifade etti. Beldenin tanınması açısından tekkenin önemli olduğunu söyleyen Hüseyin Doğanay, Avdan Tekkesi’ni ziyarete gelen vatandaşların en az bir gece burada kaldığını ve belde esnafına da getiri sağladığını belirtti. Konya’nın yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından insanın burayı ziyaret ettiğini bildiren Doğanay, “Özellikle çevre illerden gelenler burada en az bir gece kalıyor. İnsanlar geceleyin burada yattıkları zaman şifa bulduklarına inanıyorlar. Birkaç gün ilçemizde kalan ziyaretçiler tarihi yerlerimizi ve güzel manzaralı mekanları da geziyor” dedi.
Psikolojik rahatsızlıkları olanlar, akli dengesi bozuk olanlar, çocuğu olmayanlar ve benzeri birçok hastanın hastanede gördüğü tedavinin yanı sıra Avdan Tekkesi’nden de şifa aradığını kaydeden Doğanay, “Avdan Tekkesi’ne gelip de buradan şifa bulduğunu söyleyen birçok insan var. Kısa bir süre önce genç bir arkadaşımız anne ve babası ile gelmiş. Çocuk, beni niye getirdiniz diye tekkeye girmek istemedi. Kendisiyle konuştum, burası belediyenin misafirhanesi gel burada dinlen dedim. Götürdüm, içeri girdi, bir süre sonra uyuklamaya başladı. İçeri girip yattı. Aynı günün akşamında babası ile birlikte kahvenin önüne geldi güle oynaya. Ben buna şahit oldum. İnsanların inancına göre gelip giden çok. Tabi ki şifalarını Allah veriyor” ifadelerini kullandı.
Avdan Beldesi’nin Mavi Tünel’in çalışma alanına da çok yakın olduğunu söyleyen Hüseyin Doğanay, Mavi Tünel’e gelenlerin de çoğunlukla Avdan’ı ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum