Asırlık evler kaderine terkedildi

Asırlık evler kaderine terkedildi

Konya'nın çeşitli mahallelerinde bulunan asırlık evler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Özellikle şehir merkezinde terkedilmiş halde bırakılan evlerin çökmesi ise an meselesi

Konya'nın şehir merkezinde bulunan mahallerindeki tarihi evlerden bazıları viraneye dönmüş durumda. Terkedilen ve miras kavgaları yüzünden bir türlü restore edilemeyen tarihi evler, yıkık dökük halde bırakılmış durumda. Bu evlerden biri de Cedidiye Mahallesi Yeni Sokak girişinde bulunuyor. Asırlık konak iki apartman arasında sıkışmış kalmış. Camları ve kapıları kırılan ev, sokak hayvanlarının, tinercilerin ve ayyaşların mekanı haline gelmiş durumda. Bu durumdan mahalle sakinleri de ciddi şekilde rahatsız.  Diğer taraftan bu asırlık ev yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Mahalle sakinleri ise evin ya tamamen yıkılmasını ya da restore edilerek, kullanıma açılmasını istiyor.
EVLER YIKILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Konya'da son yıllarda bazı tarihi evler restore edilerek, tekrar kullanıma kazandırılırken, bazı evler ise yıkılmaya terkedildi.  Özellikle şehir merkezinde bulunan tarihi evlerin etrafında hiçbir önlem alınmadan kaderine terkedilmesi tepkilere neden oluyor. Evlerin camları kırılmış, harabeye dönmüş bir şekilde terkedilmesi ve hiçbir çalışma yapılmaması ciddi tehlikelere neden olabilecek düzeyde. Terkedilen bazı evler ise çoktan tinercilerin mekanı olmuş durumda. Evlerin çatıları çökmüş,  kapıları çökmüş ve içerisi tarumar edilmiş. Yürek sızlatan bu manzara evlerin mirasçıları tarafından da pek umursanmıyor. Fakat ortada bir gerçek var. O da bu evlerin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğudur.
Arapoğlu Makası civarında bulunan tarihi Konya evlerinden bazıları restore edildi ve dernek binası olarak kullanılmaya başlandı. Fakat bazı evler ise hala yıkıntı halde duruyor. Dar sokaklar üzerinde bulunan asırlık Konya evleri restore edilmeyi bekliyor. Bu evlerin ne zaman tadilat edileceği ise merak konusu.  Çünkü evlerin bazılarında miras kavgaları yüzünden tadilat yapılamıyor. Yıllardır devam eden miras tartışmaları bu evlerin yıkılmaya yüz tutmasında en önemli nedenler arasında yer alıyor. Öte yandan bazı tarihi Konya evleri ise nargile kafe veya internet kafe olarak kullanılıyor. Bu tarihi evlerin internet kafe olarak kullanılması ise tepki çekiyor. Evlerin kültür merkezi, okuma salonu olarak kullanılması daha sağlıklı tercih olacak. Tarihi evlerin internet kafe olarak kullanılmasına tepki gösteren bazı vatandaşlar ise bu tür evlerin restore edilerek, Konya kültürüne kazandırılması gerektiğini söyledi.
HAMDİ BUĞUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.