"Aşıdan kaçmayın"

"Aşıdan kaçmayın"

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin de “Ancak aşıya gereken önemi verdiğimizde normalleşebiliriz” diyor.

Türkiye'de pandemi ile mücadele kapsamında aşılama programı sürüyor. Bazı dönemlerde istenilen oranda aşılama yapılması da aşılanma konusundaki bilinç her geçen gün artıyor.

Covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen aşı çalışması ile ilgili bilgiler paylaşan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Aşılamanın iyi bir noktada olduğunu görüyoruz fakat bu nokta daha iyi bir yerde olabilir. Özellikle geçirdiğimiz bir ayda aşı tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşadık. Özellikle BioNTech aşısının tedarik problemi halen devam ediyor. Fakat bu tedarik problemi Sinovac aşısı için geçerli değil. Tabip Odası olarak biz de zaten baştan bu yana Sinovac aşısını destekledik. Çünkü Sinovac aşısının formülünü aşılama için daha uygun görüyoruz” dedi.

AŞIYA ULAŞAN HERKES AŞI YAPTIRMALI

Aşıya ulaşan herkesin gönül rahatlığı ile aşı yaptırabileceğini kaydeden Dr. Eyüp Çetin, konuşmasına şöyle devam etti: “Aşıya ulaşan herkesin aşı yaptırması gerek. Vatandaşlar öncelikle aşıya güvenmeli. Nitekim aşılar çeşitli kontrollerden geçerek devlet onaylı bir şekilde vatandaşlarımıza sunuluyor. Bundan dolayı aşıya olan güvensizlik giderilmeli. Bilgi kirliliği sonucunda vatandaşlarımız aşılara güvenmiyor. Bu ciddi bir sorun. Bugün sağlık çalışanlarımızın içinde bile aşıya güvenmeyen bir kesim var. Bu algıyı yıkmalıyız. Normalleşmemiz için aşıya gereken önemi vermemiz şart.”

TEDARİK SORUNUNUN GİDERİLMESİ LAZIM

Aşılanmayı hızlandırmanın tedarik sorununun çözülmesine bağlı olduğunu vurgulayan ve yerli aşı çalışmasına da değinen Dr. Çetin, “Mevcut aşıları daha verimli kullanarak aşılanmayı hızlandırmak lazım. Tedarik problemi bugün aşılamanın önündeki ciddi bir engel. Fakat gerçekten normalleşmek için bu engeli yıkmalıyız. Devam eden yerli aşı çalışmalarımız da iyi bir noktada. Ne var ki bugün yerli aşımızda başarılı bir sonuç alsak bile aşının kullanımına 2-3 sonra başlarız. Bu da aşılama için iyi bir şey değil” ifadelerini kullandı.

NORMALLEŞMENİN ARDINDAN VAKALAR ARTABİLİR

Gündemde olan normalleşmenin direkt olarak aşıya bağlı olduğunu ve eğer aşılama ciddiye alınmazsa olası bir normalleşmede vakaların tekrar artacağına da değinen Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, son olarak şunları söyledi: “Normalleşebilmemiz tamamen aşıya bağlı. Nitekim normalleşme sonucunda oluşacak olan olası bir hareketlilik vaka sayılarını yeniden artıracaktır. Bugün aşılamada iyi bir noktadayız fakat daha iyi bir noktada olabiliriz. Biz ne yazık ki şu an aşılama oranlarında yüzde 60’a bile varamadık. Bu da demek oluyor ki olası bir hareketlilikte vaka sayıları yeniden artacaktır. Aşıya olan şüpheci yaklaşım da aşılama hızını ciddi manada yavaşlattı. Bize düşen ise tedbirlerin ve emeklerin boşa gitmemesi için aşıya gereken önemi vermektir.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum