Asgari ücret insani  ücrete uygun olmalı

Asgari ücret insani ücrete uygun olmalı

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Konya Şube Başkanı Y. Yahya Becerik, asgari ücretin insani yaşam standartlarına uygun olması gerektiğini söyledi.

Becerik, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “2019 yılının sonuna yaklaştığımız bu günlerde, her yılsonu olduğu gibi yine asgari ücret pazarlığı başlamıştır. Sendikalar asgari ücret için zam taleplerini bildiriken, asgari ücret komisyonu da çalışmalarını sürdürmektedir.2019 yılında üst üste gelen zamlarla asgari ücretli ezilmiş ve açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Ancak yaşanan piyasa darlığı, girdi maliyetlerinin yükselmesi, yüksek vergi ve SGK primleri sebebiyle esnafımız asgari ücretle bile işçi çalıştıramayacak duruma gelmiştir. İşçi çıkarmalar başlamış ve hatta işyeri kapatmıştır. Esnafın derdine çare olması gereken kurum ve kuruluşlar ise siyasi kaygılar sebebiyle durumu görmezden gelmiştir. Buna benzer sıkıntılar sebebiyle mahallenin yapıtaşı konumundaki esnaf yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Kriz psikolojisiyle harcama yapmaktan çekinen halkımız ise krizin derinleşmesine zemin hazırlıyor ve durum kısır bir döngü ile içinden çıkılmaz bir hal alıyor. ESDER Konya Şubesi olarak çözüm önerilerimiz ise şu şekildedir; Asgari ücretten alınan verginin kaldırılması ve asgari ücretlinin yaşamını müreffeh bir şekilde idame ettirecek zammın yapılması gerekmektedir. Ayrıca ülke olarak üretim ekonomisine geçilerek ithal ikame modelinin hayata geçirilmesi önem arzemektedir. Yüksek teknolojili ürün üretimiyle halkın her kesiminin refah seviyesinin yükselmesi sağlanmalıdır.

Esnafımızın faizli kredilere mecbur bırakılmadan gerekli desteklerin verilmesi gerekmektedir. Ayrıca esnafın sırtında ağır yük olan vergi ve SGK primlerinin azaltılmasıyla da derin bir nefes alması sağlanmalıdır. Asgari ücret konusu açılınca tek seferde %101 asgari ücret zammı yapan 54. Hükümetin başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocamızı da rahmetle anıyoruz.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.