Aracınızı yaza hazırlayın

Aracınızı yaza hazırlayın

Uzmanlar, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte araçların bakımlarının da daha farklı yapılması gerektiğini söyledi

Otomotiv Servisi Teknik Danışmanı Ahmet Temir, araçların yaz bakımı ile ilgili yaptığı açıklamada sürücülere önerilerde bulundu. Temir, “Yazın sıcağı, tozu, duruş kalkışlı trafiği arabanızı belirli ölçülerde mutlaka etkileyecek, güzelliklerinin bedelini bir şekilde ondan alacaktır. Geçen kışın etkilerini de buna ekleyebilirsiniz.  Periyodik bakım, sizi sıkıntılardan kurtarsa da huzurlu yolculuk için almanız gereken bazı önerilerimiz olacak. Bu önerilerden bazıları sizin yapabileceğiniz, diğerleri ise oto teknisyeninin yapması gereken arızalardır. En iyi planlama kılavuzu, aracınızın kitapçığıdır. Kitapçıkta yer alan önerilere ve servis takvimine uyulması, kitapçığı olmayan araçlarda ise mutlaka işinin ehli elemanlara araçlarını bakımlarının yaptırması güvenli bir seyahat için çok önemlidir” dedi.
Yazın araçlarda en çok kullanılan cihazlardan birisinin klima olduğunu belirten Temir, “Normal koşullarda sorun çıkarmayan bir sistem sıcak havada çalışmayabilir. Sistemi mutlaka kalifiye bir teknisyene kontrol ettiriniz. Yaz seyahatlerinin başta gelen sorunu motorun hararet yapmasıdır. Soğutma sistemi iki yılda bir boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz. Yaz tatili hava koşulları bakımından da sürprizlerle doludur. Yağmurlu, çamurlu yollarda araç kullanmanız da gerekebilir. İyi silmeyen silecekler görüşünüzü bozarak gözünüzün yorulmasına ve güvenli sürüşünüzün de tehlikeye girmesine sebep olurlar. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştirerek, yanınıza yeterli miktarda cam silecek suyu almayı da ihmal etmeyin” diye konuştu.
Motorun yağını ve yağ filtresini katalogda belirtilen sürelerde 10 bin ile 15 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerektiğini de hatırlatan Temir, “Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapınız. Aracınız treyler çekiyor, bagaj yükünüz biraz abartılı veya seyahatiniz uzunca ise, yağ değişim süresini kısaltabilirsiniz. Bagajınızda, motorunuzun yağ eksiltmesine karşı mutlaka bir miktar yağ bulundurunuz. Motor performansı için hava, yağ, mazot gibi filtreleri de katalogda belirtilen sürelerde, tozlu koşullarda ise daha da kısa sürelerde değiştiriniz. Motorun zor hareket, bozuk rölanti, avans ayarı, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlarını kontrol ettiriniz” şeklinde uyarıda bulundu.
Kazalara en çok neden olan sorunların başında tekerlek ve lastiklerin durumunun geldiğini belirten Temir, sürücüleri eski lastiklerle yola çıkmamaları konusunda uyardı. Lastik basınçlarının ayda bir kontrol etmenin yanı sıra 8 ile 10 bin kilometrede bir öndekiler arkaya, arkadakiler öne olmak üzere lastiklerinizin yerlerini değiştirmenin önemine de dikkat çeken Temir, “Bu uygulama hem lastiklerin ömrünün uzamasına hem aracın daha rahat kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapınız. Rahat bir yolculuk için tekerlek balansı yaptırmayı da unutmayınız. Tüm bunları yaparken krikonuzun iyi durumda olduğundan emin olunuz.  Lastiklere bağlantılı olarak frenler aracın en önemli tertibatlarıdır. Can ve mal güvenliği için önemli bir yeri olan bu sistemin sorunsuz çalışması için mutlaka işinin ehli elemanlara kontrollerini yaptırmanız gerekir. Önerilen süreleri beklemeden kontrol edilmeli. Sarsıntılı, gürültülü ve uzun mesafede durma durumlarında mutlaka gereken önlemler alınmalı. 
Araçların diğer teknik donanımları gibi elektrik aksamlarının da ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Tekniker Otomotiv Servisi Teknik Danışmanı Ahmet Temir,  bu sistemin başında ise akülerin geldiğini söyledi. Aküler yılın herhangi bir döneminde kolaylıkla arızalanabileceğine dikkat çeken Temir, “Yola çıkmadan önce akünüzü kontrol ettirin. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Bunun yanı sıra lambalar sadece belirli aralıklarla değil her gün kontrol edilmeli. Çünkü ampuller kolay patlayabilir. Bu nedenle tüm lambaları kontrol ederken yolculuk esnasında yapışan kir ve böcek artıklarını ıslak bir bezle temizleyin ve farlarınızı ayarlattırın. Son olarak aracınızda küçük bir tamir çantası, ilk yardım çantası, seyyar lamba, yedek ampul ve fener ile mümkünse bir cep telefonu ve pilli radyonun yanı sıra olası bir küçük çaplı kazalarda tutulması gereken kaza tutanak raporlarını mutlaka bulundurun” diyerek araçların bakımlarının nasıl yapılması gerektiğini anlattı.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.