Anadolu insanının yaşam kavgası

Anadolu insanının yaşam kavgası

Merhaba Şehir Eki çalışması olarak gittiğimiz her ilçede birbirinden ilginç görüntüler ve manzaralar ile karşılaşıyoruz.

Derbent ilçesi Mülayim Köyü’nde karşılaştığımız manzara oldukça manidardı. Köy arazisinde gerek suyun az olması gerek coğrafi yapının her ürüne uygun olmaması nedeniyle geçimlerini gurbette çalışarak sağlayan onlarca köy sakininden bir tanesi olan 4 çocuk babası Eyüp Köksal’dı bu kez objektiflerimize takıldı.. Mülayim Köyü’nde çiftçilik yapmanın zorluğuna değinen Köksal, oldukça küçük arazisinde denemek için patates ekimi yaptığını söyledi. Aylar önce ektiği patateslerin hasadını (!) yapmak için tarlaya gelen Köksal ailesinin en küçük ferdi ise henüz bir aylık olan bebekleri idi.
Baba Köksal, çaresizlikten henüz bir ay önce dünyaya gelen bebeği, diğer üç kızı ve vefakâr eşi ile patatesleri toplarken bir taraftan da önümüzdeki günlerde gideceği gurbeti düşündüğünü söyledi. Eyüp Köksal, oldukça zor şartlar altında geçirdikleri hayattan kesinlikle şikayetçi olmadığını ve haline şükrettiğini belirtti. Bu yıl ilk kez denemek için patates ektiğini söyleyen Köksal, “Bu ekimden eğer umduğum sonucu alırsam önümüzdeki yıl biraz daha büyük alana patates ekeceğim. O zaman istediğim sonucu ulaşırsam ve kazancı iye olursa belki gurbete gitmek zorunda kalmam” dedi.
Kendisinin her türlü sıkıntıya alıştığını ancak eşi ve çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak için mücadele ettiğini de belirten Köksal, “Anam bizi de tarlada dünyaya getirmiş. Bu nedenle zorluğa alışığız. Şimdi de benim çocuğum daha ömrünün ilk günlerini tarlada geçirmeye başladı. Eşim de öyle. Ancak benim ve diğer kızlarımın en büyük hayali okumak. Onların okuması için ne gerekiyorsa yapacağım. Köyümde umduğum ekimi yaparsam burada kalacağım bulamazsam her zaman olduğu gibi ekmeğimiz gurbette kazanmaya devam edeceğim. Ama ben isterim ki köyümde kalayım ve eşimi çocuklarımı kendime hasret bırakmayım” diyerek içindeki sıkıntıyı dile getirdi.
Mülayim Köyü’nün Derbent ilçesinden gerekli yatırımı alamadığını, arazilerinin de suya hasret kaldığı için ekonomik yönden gelişemediğini de belirten Köksal, “Köyümüzde çiftçilerin yaşadığı en büyük sorun su sorunu. Derbent veya Derbent’e bağlı diğer bölgelerde su sorunu yok ama burada var. Gölet yapıldı ama biz faydalanamıyoruz. Buraya mutlaka yeni su kaynakları bulunmalı ve göletten bizimde faydalanmamızı sağlayacak bir proje olmalı böyle bir imkan sağlanırsa bizlerde evimizden ayrılmayız. Geçimimizi sağlamak için mutlaka bir iş yapmamız lazım. Ben yıllardır dışarıda çalışıyordum. Bu yılda bayram izni ile geldim. Şimdi geri gideceğim. Evimizi çocuğumuzu terk edip gitmek bize de zor geliyor ama başka çaremiz yok. 36 yaşına geldim 6 yaşından bu yana tarlada, gurbette çalışıyorum. Gücüm yettiği kadarda çalışacağım” diyerek yaşadığı hayatını özetledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.