Ameliyathane teknikerleri iş bulamıyor

Ameliyathane teknikerleri iş bulamıyor

Türkiye'de şuan yaklaşık olarak 15 bin ameliyathane teknikeri görev tanımının düzenlenmesini talep ediyor.

Yaklaşık 15 bin mezunun gerek kamu gerekse özel hastaneler tarafından daha ciddiye alınması ve Görev Tanımı yüzünden iş bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıların ortadan kalkmasını istiyor.

Konu ile ilgili Merhaba Gazetesi’ne konuşan Betül Düzgüner isimli ameliyathane teknikeri, “Türkiye ve KKTC olmak üzere 50 üniversite Ameliyathane Hizmetleri eğitimi verilmektedir 2002 yılında anabilimdalı tabanlı olarak cerrahi teknikerliği bölümü getirilmiş 2011 yılında cerrahi teknikerliği ismi değiştirilerek ameliyathane hizmetleri olarak değiştirilmiş olup görev tanımlarımız 2011 de khk ile yazılmış ardından 2014 te yeni bir yönetmenlik ile tekrar görev tanımlarımız yazılmış fakat yazılan görev meslek tanımlarımızda açık uçlu maddeler yer almaktadır sağlık eğitimleri açısından 20 farklı dersten cerrahlar tarafından eğitim verilmektedir . Yazılan görev tanımlarımız alınan eğitimler ile ters olup Ameliyathane Teknikeri olarak yeni görev tanımı yazılmasını buna yönelik yeni bir yönetmenlik çıkarılmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.

SERTİFİKASYON YÜZÜNDEN MAĞDUR EDİLMEKTEYİZ

“Özel ve kamu hastanelerinde bulundurulması zorunlu asgari personel listesinde (PDC Tablosu) bütün branşların yer almasına rağmen Ameliyathane teknikerleri yer almamaktadır” diyen Düzgüner, şöyle konuştu: “Türkiye'de bulunan bin 730 özel ve kamu hastanelerinin 14 bin 860 tane Ameliyathane odasında bin 500 civarında sertifikalı hemşire bulunmaktadır. Bilimsel çalışmalarda en çok ihtiyaç duyulan branşın yüzde 71.4 ile ameliyathane olduğu görülmektedir yapılan bunca çalışma ve bilimsel veriler göz önüne alındığında; ameliyathane içerisinde bulunan diğer sağlık personellerinin alımlarının durdurulup bundan sonraki alımlarda ameliyathane teknikerinin bulundurulmasını, ameliyathane içerisinde ki sertifikasyonların durdurulup Kademeli geçişle Ameliyathane teknikerinin alınmasını

3-üniversitelerde mezun olan 15 bin 500 Ameliyathane Teknikerlerinin istihdam alanı oluşması için görev meslek tanımlarında değişikliğe gidilmesini, Kamu ve özel hastanelerde görev yapmakta olan eğitim almamış çekirdekten yetişme veya diğer sağlık personellerinin çıkarılarak daha kaliteli,güvenli bir Alanın oluşturulmasını istiyoruz. Bizler 15 bin Ameliyathane Teknikeri mezunu olarak 2 yıl boyunca teorik ve pratikte ameliyathane eğitimi aldık. Stajlarda çoğunlukla cerrahlarla birlikte ameliyata dahil olduk ve bunun yanında ameliyat ekibine dışarıdan destek sağladık. Aldığımız eğitimle gerekli donanıma sahip bir şekilde mezun olduk. Ama maalesef görev tanımı ve sertifikasyon yüzünden mağdur edilmekteyiz. Gerek özel,gerekse devlet hastanesinde görev tanımımızdaki eksiklik yüzünden iş bulamıyoruz. 2018'de yapılan son alımda 10 bin mezuna karşılık 172 gibi çok az bir sayı verildi. Ameliyathane Teknikerleri olarak yönetmelikteki mevcut görev tanımımızın düzeltilmesini ve ameliyathane sahasında sertifikasyona son verilmesini istiyoruz.”

İDRİS BAKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum