Altınekin’in en rahat beldesi Akıncılar

Altınekin’in en rahat beldesi Akıncılar

Akıncılar Belediye Başkanı Muharrem Dere, Altınekin ilçesinde borcu olmayan, personel açısından sıkıntısı olmayan tek beldenin Akıncılar olduğunu söyledi.

Sadece 9 personel ile beldeye hizmet verdiklerini dile getiren Belediye Başkanı Muharrem Dere, “Bizim hiçbir kurum veya kişiye belediye olarak borcumuz yok, 9 personelimiz var yetiyor.  Önceki arkadaş makine ve yatırım konusunda güzel hizmetler yaptı. Ama çok fazla borç bırakmadı. Bizde en büyük ihtiyacımız olan hizmet binamızın temelini attık. Şu anda belediye binamızın yüzde 70’i bitti çevre düzenlemesini yapacağız. Bunun yanı sıra su deposunu yeniden yapıyoruz. Karatay Belediyesi beldemizi bir park yaptı. Kalan yeşil alan çalışmalarını da kendimiz yapıyoruz. Sorun olarak sadece Altınekin ile beldemiz arasındaki yol sorunumuz var, onu da halledersek sıkıntı kalmayacak. Belde olarak bu yıl 35 bin tona yakın mahsul aldık. Çiftçinin en büyük sıkıntısı şu anda elektrik borcu, onun için çaba harcıyor” dedi.
Kasabanın tarihi ile ilgili de bilgi veren Dere “Beldemizin tarihi Altınekin’le beraber Firigyalılara kadar uzanmaktadır. Mersin Gülnar Büyük Ece Cemaati Yörüklerinden Hacı Musa Efendi 1890’lı yıllarda eski adıyla Hoydus yaylasına yerleşmiştir. 1920 yılında Altınekin’den sonra 3. büyük yerleşim yeridir. 1960 yılından sonra köyde görev yapan bir öğretmenin tavsiyesi ile Akıncılar adını almıştır. Milli Mücadele yıllarında Cebel Mehmet, Çolak İsmail, Kara Mehmet ve Yusuf Ağa lakaplı kişiler 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katılmışlardır. Cebel Mehmet 1.Dünya Savaşı’nda İngilizlerin esiri olmuş ve Cebeli Tarık boğazını geçtiği için bu lakapla anılmaktadır” dedi.
Akıncılar Kasabası’nın Altınekin İlçesine bağlı olduğunu söyleyen Dere, “Beldemiz, Konya’ya 80, Altınekin’e 12 kilometre uzaklıktadır. Noras dağlarının uzantısı olan küçük tepelerin yamacında, doğusu dağlık batısı ise geniş düz bir arazide kurulmuştur. Kasabamız 30 bin dönüm ekilebilir araziye sahip olup yüzde 80 yeraltı suyu ile sulama yapılabilmektedir. Son yıllarda sulamalarda elektrik ilk sırayı almaya başlamıştır. Halkın başlıca gelir kaynağı tarım olup buğday ve pancar ekimi yapılmaktadır. Bunun yanında nakliyecilik ve hayvancılık yapılmaktadır. Akıncılar Kasabası köy halinde iken 27 Aralık 1998 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile belediye statüsünü kazanmıştır. 2009 yılı mart ayında yapılan sayımda beldenin nüfusu 2 bin 824 olarak belirlendi. Beldenin geniş araziye sahip olması ve iş imkânlarının çokluğu sebebi ile kasabadan göç yoktur aksine nüfus günden güne artmaktadır” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.