Altınapa'nın sırları

Altınapa'nın sırları

Konya'da şehrin genelindeki içme ve kullanma suyu ihtiyacını büyük ölçüde tek başına karşılayan, adeta şehri besleyen Altınapa Barajı'nın bilinmeyen birçok sırrı var. Cinayetler, intiharlar, intihar etmek isteyenler, büyü bozduranlar, yatak, yorgan, muska

Konya'nın su ihtiyacını karşılayan Altınapa Barajı, farklı balık türlerini de bünyesinde bulundurduğu için balıkçıların gözde mekanları arasında yer alıyor. Özellikle bu işi zevk için yapanlar, hoş bir şekilde vakit geçirmek isteyenler oltalarını kaptıkları gibi Altınapa'nın yolunu tutuyor. Oltalar suya bırakıldıktan sonra 'oltaya balık takıldı' komutunu verecek olan zil sesi gelinceye kadar dostlar arasında sıkı bir muhabbet dönüyor.

Özellikle haftasonları Altınapa Barajı'nın 'Burun' diye tabir edilen bölgesi balık avı için gelenlerin yoğun olarak bulunduğu alanlar arasında yer alıyor. Balıkçılar burada kamp kurup birkaç gün boyunca da kalabiliyor.

SUYUN ALTINDA NİCE SIRLAR VAR

Altınapa Barajı aslında sadece şehrin içme suyunu karşılayan, bunun yanında da oltacıların vakit geçirdiği bir mekan olmaktan ziyade, birçok sırrı da bünyesindeki suyun altında saklıyor. Su biraz çekildiği zaman ise bu sırlar gün yüzüne çıkmış oluyor.

Özellikle Beyşehir Çevreyolu kenarında bulunan ve Meram Çayı'na su bırakılan kapakların bulunduğu bölge bu sırların kaynağını oluşturuyor. 'Su, büyüyü bozar' düşüncesinden hareketle buraya yatak, yorgan, yastık, muska ve benzeri birçok eşya atılıyor. Altınapa'nın suyunun daha önce yapılmış olan büyüyü bozacağına inanılıyor.

Altınapa Barajı'nda bu noktada güvenlikçilere büyük görevler düşüyor. 7 gün 24 saat barajın etrafında ve içinde devriye gezen güvenlikçiler, intihar edenleri buldukları gibi, intihar girişiminde bulunanları da vazgeçirmek için çaba sarf ediyor. Güvenlikçiler ayrıca, özellikle bahar döneminde göl içerisinde devriye gezerken, yoğun yağmura veya şiddetli doluya da mağruz kalabiliyor. Güvenlikçiler, göl ortasında saatlerce mahsur kaldıkları zamanlar olduğunu belirtiyor.

Diğer taraftan yasaklara uymayanlarla güvenlikçiler arasında ciddi mücadeleler yaşanıyor. Güvenlikçiler, zaman zaman yasaklara uymayan avcıların, kendilerine silah doğrulttuğunu, hatta ateş açtığını da bildiriyor.

AĞ ATANLARA GEÇİT VERİLMİYOR

KOSKİ'ye bağlı olarak Altınapa Barajı'nda bulunan ve 7 gün 24 saat boyunca 3 vardiye olarak bulunan güvenlik görevlilerinin şefi Nurdoğan Çayhan, Altınapa'da bir motosiklet ve bir tekne ile hem karadan, hemde su üzerinden sürekli olarak devriye attıklarını belirtti. Altınapa'da karşılaştıkları en büyük problemin, yasağı hiçe sayarak göle ağ serip balık avlayanlar olduğuna dikkat çeken Nurdoğan Çayhan, “Bizim göldeki en büyük mücadelemiz, ağ serenlerle oluyor. Gölün özellikle sazlıkların yoğun olarak bulunduğu bölgesine ağ serenler oluyor. Biz de her gün düzenli olarak yaptığımız devriyelerde belirli noktalara kancalar bırakıyoruz. Tekneyle yavaş yavaş ilerliyoruz. Ağ, kancaya takılıyor. Biz de ağı toplayıp kıyıya getiriyor ve yakarak imha ediyoruz. Bunu da videoya çekip merkezimize bildiriyoruz. Zaman zaman ağ atanları gördüğümüz de oluyor. Onlarla çetin mücadelelere giriyoruz. Bize silah doğrultup, 'Gelmeyin yoksa vururum' diyenlerle karşılaştım. Onları dinlemediğim zaman ateş açanlar dahi oldu. Bu işi zevk için yaptıklarını söyleyenler, zevk için adam öldürmeye de yeltenmezler herhalde” diye konuştu.

OLTACILAR İŞİN KEYFİ YÖNÜNDE

Ağ atarak yasağı delen ve göldeki balık dengesini bozanların yanı sıra olta ile avlananların da olduğunu kaydeden Nurdoğan Çayhan, “Olta ile avlananlar buraya keyifli zaman geçirmek için geliyor. Onların amacı balık tutmak değil, muhabbet etmek, piknik yapmak. Balık tutarlarsa da buna sevinirler. Bu arkadaşlarla hiçbir sıkıntımız yok. Fakat yine de kurallara uyulup uyulmadığı noktasında biz denedimlerimizi sürdürüyoruz. Bir kişi 4'ten fazla olta atamaz. Oltaların iğneleri de 2'den fazla olamaz. Bir de küspeli yem kullanılması yasak. Küspeli yem, suyu kirletiyor. Sonuçta bu suyu tüm Konya halkı içiyor, tüm Konya halkı kullanıyor. Bu konuları oltacılar zaten biliyor. Kurallara riayet edenler hem bizi üzmüyor, hem de kendileri üzülmüyor. Kuralın dışına çıkanları da önce uyarıyoruz. Sonra aynı şeilde devam ederlerse haklarında işlem yapmak zorunda kalıyoruz” dedi. Göldeki balık türlerinden de bahseden Çayhan, “Gölde levrek, sazan, kızılkanat, alabalık ve sudak gibi balık türleri bulunuyor. Bu balık türleri için yılın belirli dönemlerinde avlanma izni veriliyor” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum