Akıllı telefon ve sosyal medya büyük bir risk!

Akıllı telefon ve sosyal medya büyük bir risk!

Güvenlik Analisti emekli Albay Erol Başaran Bural, bazı askerlerin akıllı telefonlarından yaptığı fotoğraf paylaşımlarının ve yer bildirimlerinin güvenlik açısından bir büyük risk olduğunu söyledi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'nun 20 Ocak'ta birlikte başlattığı Zeytin Dalı Harekatı tüm hızıyla devam ediyor. Terör örgütlerinin elindeki stratejik yerler bir bir alınmaya devam ediyor. Bugüne kadar 1400'den fazla terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonlarda terör örgütü üyelerinin saldırısı sonucu 31 askerimiz de şehit oldu.  Zeytin Dalı Harekatı'nda bazı askerlerimizin ve ÖSO mensuplarının facebook ve instagram gibi sosyal ağlardan fotoğraf paylaşımı ve yer bildirimi yapması enformasyon açığına neden oluyor. Yer bildirimleri ve fotoğraf paylaşımları askerlerin de güvenliği için büyük bir risk. Bazı askerler askeri birlikler ve askeri techizatların önünde çektirdikleri fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Operasyon sırasında çekilen video ve resimlerin sosyal medya üzerinden paylaşılması askerlerin kimliğini de açığa çıkartıyor.  Harekâtın başlangıcında, ‘PKK’ya ait mühimmat deposunu vuran kahraman pilot’ diye Türk Yıldızları ekibinden bir pilotun görüntüsü paylaşıldı. Kişisel hedef haline getirildi. Pilot ‘Ben değilim’ açıklaması yapmak zorunda kaldı. RT Digital'in analizine göre Türk askerleri için en popüler coğrafi etiket haline gelen Afrin'den bu şekilde Instagram paylaşımları özellikle 21 Ocak'ta tavan yaptı.

AKILLI TELEFONLAR BÜYÜK BİR RİSK

Güvenlik analisti 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Milli Güvenlik ve Dış Politika Araştırma Merkezi Başkanı emekli Albay Erol Başaran Bural, Merhaba Gazetesi'ne yaptığı açıklamada askerlerin akıllı telefon kullanmasının ve sosyal ağlardan fotoğraf ve video paylaşmasının askeri açıdan bir risk olduğunu söyledi. Bural, "Akıllı telefonlar günümüzde askeri harekât açısından en tehlikeli teknolojik cihazlar haline geldi. Gelişen teknolojinin hayatımızın her evresine girmesi ile birlikte akıllı telefonlarda adeta vücudumuzun bir uzvu gibi vazgeçilmez birer parçamız oldu. Ancak bu cihazların bulunduğu her konumdan dünyayı birbirine bağlayan internete erişmesi, fotoğraf video gibi görselleri kaydedebilmesi hayatımızı kolaylaştırmasının yanı sıra bir takım güvenlik risklerini de hayatımıza soktu. Akıllı telefonlar gerekli güvenlik tedbirleri alınarak kullanıldığında bizlere büyük faydalar sağlayabiliyorken, bu önlemler alınmadığı takdirde bize en büyük düşman haline gelebiliyorlar" dedi

PAYLAŞIMLARDA DİKKATLİ OLUNMALI

"Akıllı telefonlar ve internet teknolojisi hayatımızın öylesine vazgeçilmesi olmuş ki artık ülkemizde vatandaşlarımızın yüzde 60’ı aktif olarak internet kullanıyor, 48 milyon aktif sosyal medya kullanan insanımız var ve bu insanlarımızın da büyük çoğunluğu (42 milyon) sosyal medyayı akıllı telefonlarından kullanıyor" diyen Bural, şunları söyledi: "İnsanların sosyalleşmesini, çevresinden-ülkesinden-dünyada meydana gelen olaylardan anında haberdar olmasını sağlayan sosyal medya uygulamaları, doğru kullanılmadığı zaman hem bireysel hem de kurumsal tehlikeleri de ortaya çıkarabiliyor. Başta kahraman askerlerimiz ve polislerimiz olmak üzere, güvenlik güçlerimizin akıllı telefonlar ve bu cihazlar üzerinden yapılan sosyal medya paylaşımları konusunda, daha da dikkatli olması gerekiyor. 20 Ocak tarihinde, Afrin’de yuvalanmış PKK/PYD terör örgütü mensuplarını bölgeden temizlemek maksadıyla başlatılan Zeytin Dalı Harekâtına katılan askerlerimizin de en çok bu hususa dikkat etmesi hem kendi güvenlikleri, hem de birliklerimizin güvenliği açısından önem arz ediyor."

KONUMLARINI ORTAYA ÇIKARIYORLAR

Askerlerin sosyal aglardan fotoğraf paylaşırken daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Bural, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Çoğunluğu iyi niyetlerle, moral kazanmak maksadıyla ya da aile ve yakınlara iyi haberler ulaştırmak maksadıyla sosyal medya üzerinden yapılan foto ve video paylaşımları askeri birliklerimizin konumlarının, birliklerimizin niteliklerinin ve hatta ilerleme istikametlerinin ortaya çıkarılmasına neden oluyor. Bazı kahraman Mehmetçiklerimiz yine konunun önemini bilemedikleri için fotoğraf çekip paylaşırken konum bilgilerini de paylaşarak bulundukları yerleri farkında olmadan internet ortamına aktarabiliyorlar. Bu tür paylaşımlar, PKK terör örgütü ve ülkemize düşmanlık besleyenler tarafından takip edilebilmekte, birliklerimizin konumları ortaya çıkarılabilmektedir.  Bu konuda çarpıcı bir örnek var. Amerikalı askerlerin 2007 yılında Irak’ta akıllı telefon ile konum belirleyici açık halde paylaştıkları bir fotoğrafta arka planda görünen helikopterler teröristler tarafından tespit ediliyor. Bu fotoğrafın coğrafi konumundan helikopterlerin yerini çıkartan terör örgütü söz konusu bölgeye  havan saldırısı düzenleyerek 4 Apachi helikopterini tahrip ediyor.  Askerliğini yapan herkesin kulağına küpe olmuş bir klişe söz vardır: 'Dikkat! Düşman Dinliyor' Bu söz artık 'Dikkat! Düşman İnternetten İzliyor' olarak algılanmalı, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan her bir paylaşımın düşmana da ulaştığı akılda bulundurulmalıdır. "

"Bu paylaşımların yarattığı bir diğer risk de askeri personelin kimliğinin ifşa edilmesidir" diyen Bural, "Hem personelin kendi yaptığı paylaşımlar hem de medya tarafından personelin yüzü gizlenmeden yapılan haberler personelimizi tehlikeye atmaktadır.  Askerlerin kendilerine ve birliklerine ait görsellerin yanı sıra terör örgütü mensuplarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaları da ayrıca sakıncalı bir durum" ifadelerini kullandı.

RUS PİLOTU EN SOMUT ÖRNEK

Geçtiğimiz günlerde Suriye'de düşürülen Rus uçağında görev yapan pilotun üzerinden eski bir cep telefonu çıktığını hatırlatan Bural, "İdlib’de düşürülen Rus uçağının pilotundan ele geçirilen malzemeler arasında klasik eski tip bir telefon var. Sadece konuşmak için kullanılır cinsten. Rus pilotun mutlaka akıllı telefon alacak parası var. Ama taşıdığı o telefonun izini sürmek zor. Rus pilotun yaptığı şey örnek olmalı" dedi. "Basın yayın kuruluşları da yayınlarında kullandıkları görsellere dikkat etmeli" uyarısında bulunan Bural, "Harekâta katılan askeri araçların sadece plakalarına bakılarak, hangi birliklerin ne kadarlık bir güçle harekât içinde yer aldığını tespit edebilmek mümkün. Röportajlarda askerlerin kimliklerini, birliklerinin niteliklerini ortaya çıkaracak sorulara dikkat etmeli" diye konuştu.

TERÖRİST CESETLERİNİ PAYLAŞMAYIN

Etkisiz hale getirilen PKK/PYD terör örgütü mensuplarının fotoğraflarınınn sosyal medya üzerinden paylaşımının da doğru olmadığının altını çizen Bural, "Bu fotoğraflar gelecekte terör örgütü ve ülkemize husumet besleyenler tarafından propaganda malzemesi olarak kullanılabilir.  Biliyoruz ki bu paylaşımları yapanlar için bu görseller bir motivasyon amacı taşıyor. Ancak ülkemizi zor durumda bırakmak isteyenlerin de bu paylaşımları takip ettiği ve bu paylaşımları değiştirerek kara propaganda malzemesi olarak kullanacaklarını göz önünde tutmak gerekiyor" uyarısında bulundu.

SOSYAL MEDYA EĞİTİMİ VERİLMELİ

Sosyal medya kullanımı konusunda  en önemli önemli tedbirin eğitim olduğunun altını çizen Bural, "Sadece askerimiz, polisimiz, güvenlik güçlerimiz değil başta devlet kurumlarında çalışan tüm görevliler olmak üzere halkımızın sosyal medya kullanımı, sosyal medya istihbaratı ve sosyal medya üzerinden yaşanabilecek güvenlik riskleri konusunda eğitilmesi gerekiyor. Ancak güvenlik güçlerimizin özellikle şu anda devam eden Zeytin Dalı Harekâtı ve teröristle mücadele operasyonlarında akıllı telefon ve sosyal medya kullanımı konularında uzmanlar tarafından eğitilmeleri büyük önem arz etmektedir.  Bu vesile ile Zeytin Dalı Harekâtı’nda şehit olan tüm askerlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Tüm şehitlerimizin mekânları cennet olsun."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum