"Aile hekimleri zor durumda"

"Aile hekimleri zor durumda"

Konya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, aile hekimi arkadaşlarımız zor duruma düşmüştür” dedi

Konya Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eyüp Çetin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ Kamuoyunda bilindiği üzere 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği, aile hekimi arkadaşlarımızın aleyhine gelişen maddeler nedeniyle tepkilere sebebiyet vermiştir. Yeni yönetmelikte sağlık çalışanları şiddetle karşılaştığında kendilerini savunmak için yapacağı eylemler sonucunda ceza almakla karşı karşıya kalmış olacaktır. İhtar ceza puan listesine eklenen bir madde sağlıkta şiddeti meşrulaştıran, teşvik eden bir görünümdedir. Bu durumun hekim arkadaşlarımız ile hastalar arasında gerginlik yaratmaktan başka bir işe yaramayacağı, hekime ve sağlık çalışanlarına şiddeti artıracağı kanaatini oluşturmaktadır.

DÜZENLEME İLE GELİR KAYBI YASALLAŞTIRILIYOR

Katsayı değişikliği ile ilçelerde çalışan aile hekimlerine verilen sosyo gelişmişlik ücretinde yüzde 27 oranında azaltılmaya gidilmiştir. Bu tamamen ilçelerin zamanla değişen gelişmişliğinden bağımsız bir durumdur. Netice olarak aile hekimlerinin çok büyük bir bölümünün gelirinde yüzde 3 ile yüzde 15 arasında gelir kaybı yaşayacağını gösterirken, gelir kaybının yasallaştırılması manasına gelmektedir.

Yeni yönetmelikte değişikliğe gidilen ihtar ceza puanı sistemi ile de sözleşme yenileme ve fesih yetkisi il sağlık müdürlüklerine verilmiş olup, açığa alma, sözleşme yenilememe gibi yetkiler kişilerin kararlarına bırakılmış olmuştur. Sözleşme imzalayan, soruşturmayı yapan ve sözleşmeyi fesih eden kurum aynı olması aile hekimliği iş güvencesini ortadan kaldıran ve aile hekimlerinin gelecek kaygısı yaratan bir çalışma ortamına sürüklenmelerine neden olacaktır.

Konya Tabip Odası olarak bizler, Pandemi sürecinde en önemli katkıyı sağlayan, birinci safta mücadele eden aile hekimi arkadaşlarımızın böylesi zor bir zamanda motivasyon eksikliğine neden olacak bu sözleşmenin kabul edilemez olduğunu savunuyoruz. Aile hekimi arkadaşlarımıza desteğimiz her zaman sürecek olup, her platformda konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum