Ab’nin Ek Ödeme Talebi Cameron’ı Zor Durumda Bıraktı

Ab’nin Ek Ödeme Talebi Cameron’ı Zor Durumda Bıraktı

AB Komisyonu, İngiltere’den bu yılın AB bütçesine 2,1 milyar dolar daha fazla katkı yapmasını istedi. İngiltere’nin ekonomik göstergelerinin tahmin edildiğinden daha iyi çıkması sebebiyle 1 Aralık’a kadar talep edilen ek ödeme üzerine...

AB Komisyonu, İngiltere’den bu yılın AB bütçesine 2,1 milyar dolar daha fazla katkı yapmasını istedi. İngiltere’nin ekonomik göstergelerinin tahmin edildiğinden daha iyi çıkması sebebiyle 1 Aralık’a kadar talep edilen ek ödeme üzerine Başbakan David Cameron, AB karşıtlığının güç kazandığı ülkesinde zor durumda kaldı.

İngiltere’de AB karşıtı muhalefet, birliği ‘kana susamış vampire’ benzetti, Cameron’ı ise seçmeni yanlış yönlendirmekle suçladı. Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi lideri Nigel Farage, “David Cameron, AB bütçesini azalttığını söylüyordu ama şimdi İngiltere’nin katkısı giderek artıyor. Yapmamı gereken katkı ikinci kez yükseltiliyor.” dedi.

Koalisyon ortağı Liberal Demokratlar da ödeneğin aniden yükseltilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Ödeneğin artırılması sebebiyle içeride baskı altında kalan Cameron, bunu AB zirvesine taşıdığında da ortaklarının tepkisini çekti. Finlandiya, Cameron’ı ‘pireyi deve yapmakla’ suçladı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da ‘kural kuraldır’ dedi ve bu durumun sorgulanamayacağını vurguladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da kurallara saygı duyulmasını istedi. İtalya ve Hollanda’nın ise bu konuda İngiltere’ye hak verdiği belirtiliyor.

AB Komisyonu’nun, ülkelerin gayri safi milli hasılalarındaki değişimi göz önüne alarak yaptığı yeniden hesaplama sonucunda Berlin ve Paris’e geri ödeme yapılması; İngiltere ile birlikte İtalya, Hollanda ve Yunanistan’dan ise daha fazla ödenek alınması gerektiği belirlenmişti. Yeniden hesaplamaların 1995 yılına kadar götürüldüğü ifade edilmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.