55 yıldır gazete satıyor

55 yıldır gazete satıyor

Konyada Şerafettin Caddesinde gazete satıcılığı yapan İsmail Canakay, 55 yıldır gazetece satıcılığı yapıyor.

7 yaşından bu yana gazete satıcılığı yaptığını ifade eden İsmail Canakay şu anda Konya’nın en eski gazete satıcısı. Babasının vefatı sebebiyle 7 yaşında çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Canakay, “Babam vefat edince 7 yaşında çalışmaya başladım. Bu sebeple okula da devam edemedim. Yaptığım meslek gazete satıcılığıydı. Gazeteyi sabah alır kârı ile satardım. Şu anda yaşayan en eski gazete satıcısı benim. Evin en büyüğü ben olduğum için evin yükü çocuk yaşta bana kaldı. Alaaddin civarına sabah erken gazete satmaya çıkardım. Sabah erkenden istasyona kadar yürürdüm. Trenle gelen gazeteleri alır geri dönerdim. Mevsim şartları ne olursa olsun işimi aksatmazdım. Hayatın yükünü erken yaşta çekmenin ne olduğunu bu sayede öğrendim” dedi.
ÇIPLAK AYAKLA SOKAKLARDA GEZERDİM
Ayağında ayakkabısız sokakları dolaşarak tek tek gazete sattığını ifade eden İsmail Canakay, “Çıplak ayakla omzumda gazeteler ile Kayalıpark, Anıt ve Alaaddin civarlarında akşama kadar gazete satıcılığı yapardım. İlerleyen zamanlarda kendime bir bisiklet aldım ve artık bisiklet ile satmaya başladım. Bisiklet sayesinde daha uzun mesafeli yerlere kolayca gazete götürebiliyordum. Tabi o zamanlar Konya’nın merkezinde yerleşim yerleri fazla değildi. Çocukluğumda sadece 2 tane apartman vardı. O yüzden resmi dairelerin olduğu yerlere ağırlık verirdim. Bisikletten sonra kendime bir motosiklet aldım. Motosiklet ile daha fazla gazete satıyordum. Fakat dönemde yaşanan krizler yüzünden benzine gelen zamlar nedeniyle motosikleti satmak zorunda kaldım” diye konuştu.
GİZLİ ŞEKİLDE GAZETE SATTIM
Anarşinin yüksek olduğu ihtilal zamanlarında gizli gizli gazete sattığını söyleyen Canakay, “İhtilal ve darbe dönemlerinde bile gizlice gazete satardım. O dönemde gazete satmak çok sıkıntılıydı. Zaten gazeteler düzenli olarak çıkmıyordu” dedi. Maçlarda ve sinemalarda çok sayıda gazete sattığını belirten İsmail Canakay, “Kalabalık yerlerde gazete satışı çok fazla oluyordu. Birde önemli bir cinayet veya siyasi bir olay olduğu zaman vatandaş fazla sayıda gazete alıyordu. O dönemlerde televizyon yaygın olmadığı için gazetenin alternatifi azdı. Bu nedenle gazete satışları yüksekti” ifadelerini kullandı. Televizyonun gazete satışını düşürdüğünü kaydeden Canakay, “Televizyonun yaygınlaşması sebebiyle bizim gazete satışları da düştü. Vatandaş oturduğu yerden haber alabiliyordu. Ne olursa olsun televizyon gazetenin yerini hiçbir zaman tutmaz. Şu an benim elimde gazete arşivleri var televizyonda bir haberi saklayamasın. Gazete satışları bitmez sadece azalır ben yılmadım ve 55 yıldır bu mesleği yapıyorum” dedi. Çevre insanları tarafından tanınan ve sevilen İsmail Canakay, küçük bir büfesiyle gazete alacakların uğrak noktası haline gelmiş durumda.
 
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.