5 yılda ulaşıma yüzde 70 zam!

5 yılda ulaşıma yüzde 70 zam!

Büyükşehir Belediyesi tarafından  düzenli olarak her yıl toplu ulaşıma zam yapılıyor. Ulaşım ücretlerine son 5 yıl içinde ise yaklaşık yüzde 70 civarlarında zam yapıldığı ortaya çıktı

2012 yılından bu yana toplu taşıma ücretlerinde yaşanan fiyat artışının istatistikleri çıkarıldı. Konya'da toplu ulaşıma neredeyse her yıl düzenli olarak zam yapıldığı görüldü. Toplu taşıma fiyatlarındaki artış, en fazla 2014 yılında oldu. Bir yıl içinde ulaşıma 2 kez zam yapıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı yaptı. Şehir merkezinde hizmet veren yolcu minibüsleri ile belediyeye ait toplu ulaşım araçlarında fiyatlarını yeniden belirleme kararı aldı. Alınan kararın ardından son kez bir daha zam yapılarak, toplu ulaşım ücreti indirimli biniş 1.45, tam elkart biniş de 1.95 TL olarak belirlendi.

BELEDİYELER KÂR AMACI GÜDEMEZ 

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, belediyenin kamu kurumu olduğunu hatırlattı. Belediyenin vereceği hizmetten ticari bir kazanç beklememesi gerektiğine değinen Dinç,

belediyelerin hizmeti bazen ticari amaç ile yaptığını söyledi. Dinç, “Halkın kullanmakta zorunlu olduğu ürünler üzerinden zam yapmak doğru değil. Yatırım maliyetini karşılamak için gerekenin dışında zam yaparak, para topluyorlar. Toplu taşımayı kullanan insanlar belli. Araçları olmayanlar, memurlar ve işçiler çoğunlukla tercih ediyor. Kâr marjı koyulmamalı. Sadece sistemin kendisini yürütebilmesi için çark döndürülmeli. Ayrıca belediyeler, maliyetlerinin ne olduğunu da açıklamalıdır” dedi.

HER YIL DÜZENLİ ZAM YAPILMIŞ

2012 yılında öğrenci için elkartla biniş ücreti 85 kuruş, sivil biniş ise 1. 20 TL'ydi. 2013 yılında ulaşım ücretlerine zam yapılarak; öğrenci için biniş ücreti 90 kuruş, sivil biniş de 1.30 TL'ye yükseltildi. 2014 yılında Öğrenci biletleri ve sivil biletler yaklaşık yüzde 30 zamlandı. Öğrenci biniş ücretleri 90 kuruştan 1.15 liraya; sivil biniş ücretleri de 1.30 liradan, 1. 65 liraya çıkarıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi 2014 yılının Ağustos ayında aldığı bir karar ile tekrar ulaşım ücretlerini artırdığını açıkladı. İndirimli elkart ile bir biniş ücreti 1.30 TL, tam elkart ile bir biniş ücreti 1.80 TL olarak belirlendi. Belediyeye ait ulaşım ücretleri, şuan itibari ile indirimli 1.45, tam ise 1.95'ten devam ediyor. Bu verilere göre 2012 yılından bu yana toplu ulaşıma yüzde 70 civarında zam yapıldığı belirlendi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum