4 nesil aynı dükkanı işletiyor

4 nesil aynı dükkanı işletiyor

Bedesten Çarşısı'nda 1920 yılında dedesinin babasının açtığı helvacı dükkanını işleten Hasan Akşam, dükkanı işletmenin aile için bir görev haline geldiğini söyledi.

Kendisinin dükkanı işleten 4. nesil olduğunu belirten Hasan Akşam, “Ben 33 yaşındayım. Burayı ismini de taşıdığım Hasan dedem açmış. Tabi o zamanlar Türkiye Cumhuriyeti daha kurulmamış soy isim diye bir şey yok. Dedem Terzi Hasan olarak bilirmiş. Terzi Hasan dedem burada helva ve pekmez satarak ailesinin geçimini sağlamış. Daha sonra dükkanı Terzi Hasan dedemin oğlu Arif Akşam devralmış. Dedem Arif Akşam'dan sonra dükkanı babam Yusuf Akşam işletti ve bu görev şimdi bana devredildi. Dedelerimin yaptığı işi yapmak bana farklı bir duygu yüklüyor” dedi.
'DEDEM BU DÜKKANDA HELVA SATILMASINI VASİYET ETMİŞ'
Dedelerinin helva ve pekmez sattığı için bu geleneği devam ettirdiğini dile getiren Hasan Akşam, işletmelerinin helva ile özdeşleştiğini bildirerek, “Terzi Hasan dedem bu dükkanda helva satılmasını vasiyet etmiş. Bu nedenle de 4 nesildir bu işi yapıyoruz. Dükkanımız ilk açıldığında bu kadar çok ürün tabi yok. Eskiden dedelerim burada helva ve pekmez satmış. O zaman insanlar köyden Konya'nın tek çarşısı Bedesten'e gelerek kilolarca helva bastırıp alırlarmış. Günümüzde ürün çeşitliliği çok fazla. Ülkemiz geliştikçe, işletmemizde satılan üründe fazlalaştı. Ancak dedelerimin yaptığı ve dükkanımızla özdeşleşen helva satmaya hala devam ediyorum. İstanbul ve İzmir'den insanlar bizden hala helva alıyor. Dedelerimin helva verdiği sabit müşterileri varmış. Bu müşterilerin çocukları bile helva almaya devam ediyorlar. Biz de bu muhabbetin sona ermemesi için ve dükkanımızın kurulduğu günden bu yana aynı işi yürütmesi için helvamızın kalitesini düşürmemeye dikkat ediyoruz” ifadelerini kullandı.
DÜKKANDA ÇIRAK OLARAK ÇALIŞMAYA BAŞLADIM
Kendisinin de küçük yaşlarda çırak olarak dükkanda çalışmaya başladığını vurgulayan Akşam, çırakken çalıştığı dükkanda dedesinden çok anı dinlediğini açıklayarak, “Ben dükkanda çalışmaya başladığımda Arif dedem bana birçok anısını anlattırdı. Mesela insanlar önceleri köyden at ve eşekleriyle odun getirip şehirde satar, kazandığı parayla da ihtiyacı olan ürünleri alıp gidermiş. Her köylü haftanın bir günü veya iki haftada bir aynı gün merkeze gelirmiş. Dedemde hangi köylünün ne zaman geleceğini önceden bildiği için büyük bidonlara helva basarak hazır hale getirirmiş. Eskilerin alışverişi günümüze göre daha güçlü. İnsanlar eski zamanlardaki alışverişi arıyor. Özellikle dedemin anlattığı anıları bazen aklıma geliyor ve duygulanıyor. Terzi Hasan dedem burada çok kıtlıkla çalışmış. Dükkanımız 4 nesildir ailemizin geçimini sağlıyor” diye konuştu.
Dede mesleğini yaptığı için mutlu olduğunu belirten Hasan Akşam, kendi çocuğunun okuduğunu ve okumayı arzu ettiğini ancak dede mesleği olan bu dükkanı işletmesini arzu ettiğini de dile getirdi.
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.