‘30 yıl öncesini arıyoruz’

‘30 yıl öncesini arıyoruz’

Sarayönü Belediye Başkanı Mehmet Güney: "Çünkü 30 yıl önce karayolu ulaşımı gelişmemişken, demir yolu ulaşımı, hububat ve tuz sevkıyatı bütün Türkiye’ye buradan yapılırdı. O zaman ilçe merkez nüfusumuz 12 bindi. Bu nedenle ilçemizin Konya’ya y

Sarayönü ilçesinin Konya’ya yakın olmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Güney, “İlçemiz Konya’ya 52, Selçuk Üniversitesi’ne 22 kilometre uzaklıkta bir ovadır. Tarım ve hayvancılıkla geçinen bir halkı var. 12 köyümüz, 5 beldemiz ve 9 bin 470’i merkez olmak üzere 31 bin 250 nüfusa hitap etmekteyiz. İlçemizin Konya’ya yakın olması, bundan 30 yıl öncesini arattı. Çünkü 30 yıl önce karayolu ulaşımı gelişmemişken, demir yolu ulaşımı, hububat ve tuz sevkıyatı bütün Türkiye’ye buradan yapılırdı. O zaman ilçe merkez nüfusumuz 12 bindi. Bu nedenle ilçemizin Konya’ya yakın olması bize hep eksi verdi. 30 yıldır bu eksiyi çekiyoruz, inşallah bundan sonra bu durumu artıya çevireceğiz. Çünkü Meram’dan organize sanayine ulaşmak belki bir buçuk saat sürer ama buradan sadece 25 dakikada sanayiye ulaşılabilir. O nedenle kendimizi Konya’nın merkez ilçesi gibi görüyoruz. Sanayi bölgesinin yakın olması ile o eksi durumun artıya döneceğini umut ediyorum” dedi.
Konya Organize Sanayi’ne 25 kilometre olmasının kendileri için bir avantaj olduğunu dile getiren Mehmet Güney, “Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi bizim birinci organize sanayimiz gibi. Büyükşehir Belediyesi yeni bir organize sanayi kurmak istese, arsa konusunda kendilerine her türlü yardımı yapmaya hazırız, çünkü burada işsizlik hat safhada. Yatırım yapmak isteyen sanayici arkadaşlarımız Konya’dan bu tarafa yönelirlerse her konuda yardımcı olacağız. O nedenle Konyalı hemşerilerimize tekrar sesleniyorum, eğer fiyatlar burada yüksek, yer bulamıyoruz derlerse, kendilerini beklediğimizi söylemek istiyorum” diyerek yatırımcıların ilçeye gelmelerini istedi.
29 Mart’ta bağımsız belediye başkanı seçildiğini söyleyen ve belediye çalışmaları hakkında da bilgi veren Güney, “Bugüne kadar ilçemizin İller Bankası’na ve Maliye’ye 1 milyon 200 bin TL borcu vardı. Biz bu borcu şu anda 260 bin TL’ye düşürdük. İnşallah 3 ay içerisinde bu borcu tamamen sıfırlayacağız. Belediye meclisi üyelerim tekrar borçlanmam için yetki vermelerine rağmen İller Bankasına gidip borç almamaya çalışıyorum. Çünkü ben her ay 80 bin TL borç ödüyorum. Bu borcu bitirdiğim zaman bana her ay fazladan 80 bin TL kalacak. Ben 80 bin TL ile her ay üç cadde yaparım, her ay bir araç alırım. Bu 12 ayda 12 araç, cadde demektir. Yani benim bütün hedefim Sarayönü Belediyesi’nin borçlarını sıfıra düşürmek, ondan sonra devletin imkanları ile en iyi şekilde ilçemize hizmet etmek. Bunu da başaracağıma inanıyorum” dedi.
Görevi devraldıkları günden bu yana 40 bin metrekare karo taşı yaptıklarını belirten Güney, “Bir taraftan borç öderken diğer taraftan 17 kilometre kare beton asfalt yaptık Bununla birlikte kilitli taş fabrikasını kurduk. Bununla birlikte Saraç Mahallesi’nde tren yolu üst geçit yapma projemiz var. İlçemizi tam merkezden bölüyor. Halkımız büyük sıkıntı içinde. İnşallah temelini atıp, bu sezon içerisinde yapıp bitireceğiz. 7 kilometre ek kanalizasyon inşaatımız var. Kanalizasyonumuzun 7 kilometrelik ek projesini de hazırladık. Bununla birlikte ilçemizin bu yılki inşaat sezonunda şu an 15 bin metrekarelik bir alanda gençlik ve bakımevi yapılacak. 30 bayan ve 30 erkek olmak üzere 60 kişilik, her türlü sosyal yapıya sahip olan merkezimiz olacak. İlçemizde Selçuk Üniversitesi’ne bağlı 2 yıllık meslek yüksekokulumuz var. Burada bine yakın öğrencimiz bulunuyor. Bu gençlerin sosyal ve kültürel amaçlı kullanabilecekleri gençlik merkezi projemiz de en kısa sürede inşallah hayata geçirilerek genç kardeşlerimizin hizmetine sunulacak” diye konuştu.
Sarayönü ilçesinin tarihi ve oluşumu konusunda da bilgi veren Belediye Başkanı Mehmet Güney, “İlçemizin yüzölçümü 770 kilometre karedir. İlçemizin kuruluşu hakkındaki tarihi bilgilere göre, şehrin batısındaki Saiteli (Kadınhanı) ve güneyindeki Lâdik dağları eteğinde Bozok ili (Öziçi) adı ile bilinen iki kasaba halkı, haçlı ordularının geçiş yolu üzerinde oldukları için bu orduların yağmasından kurtulmak istediler. Bu sebeple inlerin bulunduğu bugünkü yukarı mahalle (Tolobası) denilen yere göç ettiler. Çünkü inlerde emniyet ve saklanabilme imkanları mevcuttu. İşte bu yüzden kasabalarından göç edenler Sarayönü’nün kuruluşunda öncü olmuşlardır. ‘Tolobası’ adı ile anılan bu inlerin o zamanlar hem sığınak, hem de mesken olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İlçemizin ismi de bu inlere bağlanır. Büyüklüğü, konforu ve kullanışlı olması bakımından saraya benzetilen bu inlerden dolayı buraya ‘Sarayini’ ismi de denilmiştir. Zamanla bu isim ‘Sarayönü’ olmuştur. Bir rivayete göre de ilçenin ismi inlerin yanında bulunan saraya bağlanır. İlçenin toprakları ve yerleşme merkezi bu sarayın önünde olduğu için ‘Sarayın önü’ denilmiş, bu zamanla ‘Sarayönü’ olmuştur. Sarayönü’nün ilk ahalisi kervancılık yapmak suretiyle geçimlerini temin ediyorlardı. Cihanbeyli yaylası üzerinden geçirilerek Tuz gölü havzasından alınan tuz, kira ile İzmir’ e uzanan yol boyunca taşınırdı. 6. Demir çağında Sarayönü-Başhöyük, Sarayönü-Karatepe, İbrahim Dede gibi merkezlerde bu yolun devam ettiğini göstermektedir.’
Eski çağlarda Sarayönü ve çevresinde bulunan höyüklerden bazıları Sarayönü’nün önemini bir kat daha artırmaktadır. Kalkolitik çağdan demir çağını da içine alacak şekilde,  Başhöyük, Karatepe, Akdoğan, Konar, İbrahim Dede, Pazar, Zengi, Gamel, İrielik, Lâdik, Ertuğrul, Çesmelisebil, Kuyulusebil ve Kurşunlu Kale Höyük yerleşmeleri bulunmaktadır.
Sarayönü önceleri Pir Hüseyin Cami çevresinde gelişmiştir. Bugünkü şehir merkezine kayması ise, II. Abdülhamit zamanında,  Anadolu-Bağdat-Hicaz Demiryolları yapımı projesi çerçevesinde demiryolunun geçmesi ile sağlanmıştır. (1896) İlçeden geçen demiryolu ve binası bir Alman firmasına yaptırılmıştır. Demiryolu’nun geçmesi ile ilçeye hareketlilik gelmiş bu durum Milli Mücadele yıllarında kendini göstermiştir. Halk da yeni yerleşim yerine ‘İskele’ demeye başlamıştır. Sarayönü ilçesinin ekonomisi tamamen tarım ve tarımsal ticari faaliyetlere bağlıdır. Buğday, arpa, şekerpancarı, mercimek, nohut, kimyon temel ürünleri ile bunun yanında hayvancılık yapılmaktadır. Hayvan ürünleri de diğer gelir kaynaklarındandır. 2 Adet Devlet Üretme Çiftliği de yörenin ekonomisine ek gelir kaynağı sağlamaktadır. İlçede faal olarak 2 adet un fabrikası 1 adet yem fabrikası bulunmaktadır. Bunların yanında ilçede halıcılık az da olsa geçim kaynağı olarak göze çarpmaktadır. Ladik tipi halıcılık başta Ladik kasabası olmak üzere Sarayönü merkez ve diğer köylerde el tezgahları vasıtasıyla halkın önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır. Ayrıca ilçemizde kültür balıkçılığı da (Alabalık) yapılmaktadır” dedi.

----------

SARAYÖNÜ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET GÜNEY KİMDİR?

15.06.1952 yılında Sarayönü’nde doğdu. Eğitimini Sarayönü’nde tamamladı. Kendi adına açtığı firmasında birçok kişiye iş imkanı sağladı. Halen sanayici iş adamı olarak iş hayatını sürdürmektedir. 29 Mart Mahalli İdareler seçimleri akabinde Bağımsız Sarayönü Belediye başkanlığı görevine başladı. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.