24 saat nöbetteler

24 saat nöbetteler

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli ve arama kurtarma ekipleri, eğitimler ve Van depremindeki yapılan çalışmaları değerlendirdi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli ve arama kurtarma ekipleri, Konya’daki ekipmanlar, eğitimler ve Van depremindeki yapılan çalışmalar hakkında sorularımızı cevapladı. Olağanüstü deprem, sel, çığ, heyelan, ve mahsur kalma olaylarında 24 saat hazırda bulunan arama kurtarma ekipleri uzman kadrosuyla her zaman vatandaşa hizmet için nöbet tutuyorlar. Ekiplerin yaptığı çalışmalar ve Van depremindeki faaliyetler hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Afet Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, 20 kişilik arama kurtarma teknisyeni ekip ile her zaman hazır olduklarını söyledi. Çalışmaların yanı sıra arama kurtarma ile eğitim verdiklerini dile getiren Yıldız Tosun, “Gönüllülere, gönüllü arama kurtarma ekibi kurmak isteyenlere, toplum afet gönüllülere arama kurtarma ekiplerimiz eğitimler veriyor. Ayrıca kendi içlerinde, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile ve İtfaiye ile çalışmalar yaparak bu çalışmalar sonrası tatbikat yapıyorlar. Bu yıl içinde de Akşehir ve Ilgın eğitimler verilecek. Bu ilçelerimize öncelik vermemizin sebebi 1. ve 2. deprem bölgeleri olmalarından dolayı” dedi.KONYA TÜM AFETLERE ELVERİŞLİKonya’nın geniş bir coğrafya olması dolayısıyla tüm afetlere zemin hazırladığını ifade eden Yıldız Tosun, “Konya sadece bir ovadan ibaret değil. Bir tarafı dağlık olduğu için, kaya düşmesi, çığ, heyelan ve taşkınlar gibi afetlerin oluşmasına zemin hazırlarken diğer tarafı ova olduğu için obruk oluşumu gibi olaylar yaşanıyor. Bütün bu olaylara ekibimiz müdahale edebiliyor. Eğer büyük bir afet yaşanmış ise yardımlaşma ile diğer ekiplerden destek alınarak müdahale ediliyor. Bu tür durumlarda dağcılık, boğulma ve KBRN ekibi ile ortaklaşa çalışıyoruz. Yakın illerle imzalanmış protokollerimizi var olağanüstü bir durumda yardım için resmi arama kurtarma ekipleri de hazır bekliyorlar.” diye konuştu.
VAN DEPREMİNDE İLK GİDEN EKİPLERDEN OLDUK
23 Ekim 2011’de Van’da meydana gelen depremde ekip olarak hemen olay yerine gittiklerini belirten Tosun, “Olay olduğu gün valilik yardımı ile yola çıktık. Oraya vardığımızda birçok ekip oradaydı. Bizim ekibimiz orada 8 günde 4 tane binayı tamamen temizlediler. Van Erciş’te enkazlardan 400 tane yaralı çıkardık kurum olarak. Olaya ilk müdahale eden ekipler ilk olarak canlıları kurtarmayı amaçladılar. Prosedür de böyle zaten. Önemli olan canlıdır. Enkazdan mecbur cesetlerinde çıkartılması gerekiyor. Aileleri sürekli enkaz başında ceset beklediler acaba dua edeceğimiz bir mezarı olabilecek mi düşüncesiyle. Ekip olarak çıkardığımız cesetlerin karışıklık olmasın diye kimliklerini bile tamamen öğrendik” ifadelerini kullandı. Sadece arama kurtarma olarak değil destek ve hasar tespit çalışmaları da yaptıklarını söyleyen Tosun, Van Erciş’te ziyaretlerde bulunduklarını ve Van Gölü boyunca 8 tane köy gezdiklerini ifade etti. Depremzedelere taziyelerde de bulunduklarını dile getiren Tosun, “Çadır kentler kurulurken mimar arkadaşımızın ile birlikte çadır kurulmalarına yardım ettik. Şuan 5 arkadaşımız hâla Van’dalar. Bir adet konteynır kentin sorumluluğunu üstlendiler.” dedi.
ÖNEMLİ OLAN AFET ÖNCESİ
Öte yandan Plan Zarar Azaltma ve İyileştirme Şube Müdürü Fethi Çoruk, afetten önce ne gibi önlemlerin alınabileceğinin öneminin yüksek olduğunu belirtti. Çoruk, “Afetten önce alınan önlemler daima hayat kurtarır. Nedir bu önlemler, depremde herkesin bildiği gibi sağlam yapılar yapılmalıdır. Deprem değil bina öldürür anlayışı doğru bir anlayıştır. Taşkınlar için nehir kenarlarının çevresine yerleşim yapılmamalıdır. Dağlardaki kayalar herhangi bir kaya düşmesine meydan vermemek için temizletilmelidir. Devlet Su İşleri yetkilileri de taşkın riski olduğu zaman konusunda halkı uyarmalıdır ” diye konuştu. Şuan Konya’nın afet risk haritasının hazırlanmasının söz konusu olduğunu dile getiren Çoruk, “Kabaca biz bir risk haritası hazırladık. 2023 eylem planı doğrultusunda geniş kapsamlı bir afet risk haritası hazırlanacak. Resmi olarak ta Konya’da yapılı 2 bine yakın afet konutu ve ikamete yasaklı alanlar mevcuttur” ifadelerini kullandı. Sualtı Arama Kurtarma Ekip Şefi Hakkı Erikli ise, olay yerine gittikleri zaman insanlardan duyarlı olmalarını istedi. Afet psikolojisi ile insanların kurtarma ekiplerine sert tepki verdiklerini vurgulayan Erikli, “Örneğin bir ilçede boğulma vakası yaşanıyor. Mesafe uzak olduğu için araçla olay yerine varmamız bir saati buluyor. Biz oraya gittiğimiz zaman insanlardan nerede kaldınız gibi tepkiler geliyor. Biz halkımızın biraz anlayışlı olmasını istiyoruz” dedi. Kurtarma ekibindeki ekipmanlar hakkında bilgi veren Arama Kurtarma Ekip Şefi Necati Şermet, Kurumlarında tam donanımlı bir araç, sualtı kurtarma malzemeleri, enkazda kullanılan ekipmanlar, dağcılıkta kullanılan malzemelerin olduğunu söyledi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.