2. İslam Sanatları Yarışması başladı

2. İslam Sanatları Yarışması başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Yarışması'nın ikincisi başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Genel Sekreter Hasan Kılca ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Köseoğlu ile birlikte yarışma hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Hat, Tezhip, Minyatür ve Çini alanlarında düzenlenecek yarışmaya katılım 28 Eylül 2018 Cuma günü mesai sonuna kadar devam edecek. Yarışmada 4 branşta toplam 240 bin lira ödül verilecek. Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Başkan Akyürek, sözlerine, "Kudüs'ün işgali Müslümanlar için bir üzüntü kaynağıdır, acıdır. BM'nin gasp olarak ilan ettiği, Filistin ve Kudüs topraklarındaki mezalim tüm Müslümanları uyandırmalıdır. Bu bir gasptır, işgaldir. Bu işgal bir gün bitecektir. Oralar ümmetin yetimidir. Türkiye'nin sorumluluğu daha fazladır. Osmanlı mirasındaki topraklar bizi ilgilendiriyor. İsrail'in Kudüs'ü başkent yapma çabalarını kabul etmiyoruz, kınıyoruz. İslam mirası olan Kudüs'ün, Aksa'nın özgürleşeceği günü özlemle bekliyoruz" diyerek başladı.

ÇİNİ SANATI DA EKLENDİ

Konya'nın tarih boyunca İslam kültürünün ve sanatının en önemli başkentlerinden biri olma misyonunu daima muhafaza ettiğini belirten Akyürek, şöyle konuştu: "Konya, günümüzde de hat, tezhip, minyatür, çini gibi sanatların en üst seviyede icra edildiği bir merkezdir. Konya'da uluslararası bir yarışmanın geleneksel hale gelerek devam ettirilmesi arzumuzdu. Konya'mızı hat, tezhip ve minyatür alanında gündem yapan yarışmaya, Konya'nın çini sanatı bakımından tarihi bir öneme sahip olması dolayısıyla bu yıl çini sanatını da ekledik. Yarışmada hat, tezhip ve minyatüre gösterilen ilginin çiniye de gösterilecektir. Çininin merkezi sayılan Konyamız bu açıdan da yeniden gündem olacaktır. Konya'nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması sebebiyle ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 'Uluslararası İslam Sanatları Yarışması' 2 yılda bir olmak üzere düzenlenmeye devam edecektir. 2016 yılındaki yarışmaya gerek Türkiye'den gerekse diğer ülkelerden çok sayıda yarışmacı oldukça nitelikli eserlerle iştirak etmişti. Yoğun katılımlı bir ödül töreninin ardından, ödül alan eserler Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi'nde sergilenmiş ve büyük beğeni toplamıştı. Konya'da yüzyıllardır bu sanat dalları en güzel şekilde uygulanmıştır ancak bu yarışmaya kadar Konya merkezli kapsamlı bir yarışma düzenlenmemiştir. Bu yarışmayla bir eksikliğin giderilmesi için önemli bir adım atılmıştır.

Yarışma ile söz konusu sanat dallarının aslına uygun bir şekilde tatbik edilmeye devam etmesi ve bu sanat dallarında eser verebilen sanatkarların teşvik edilmesi hedeflenmiştir. Hat, tezhip, minyatür ve çini gibi başlıca İslam sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak da yarışmanın gayelerindendir."

BİRİNCİYE 20 BİN TL ÖDÜL

Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarışmada Hat sanatında Celi Sülüs ve Sülüs için metin olarak Saff Süresi, 2- 6. âyetler; Celi Divani ve Divani için metin olarak Saff Süresi 7-10. Ayetler belirlendi. Geçtiğimiz yıl Cuma Suresi'nin ilk 5 ayetinden seçilmiş ibareler celi sülüs ve sülüs hatlarıyla yazılmıştı. Tezhipte konu olarak zahriye sayfası belirlendi, şekil serbest olacak. Minyatürde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Hz. Mevlana Celâleddin Rümi'nin Mesnevisinden Hikayeler konu olarak belirlendi. Çinide Türk-İslam çini sanatının klasik teknikleriyle uygulanmış özgün eserler çalışılacak. Yarışma sonuçlandıktan sonra dereceye giren eserler önümüzdeki yıl 7- 17 Aralık tarihleri arasındaki Hazreti Mevlana'yı Anma Uluslararası Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde sergilenecek. Birkaç yarışmadan sonra biriken eserler uluslararası bir müzede daimi olarak sergilenecek. Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye ve şartnameye Türkçe, İngilizce, Arapça olarak konya.bel.tr/islamsanatlari sayfasından ulaşılabiliyor.” Yarışmanın jürisinde milletler arası camiada tanınan, alanlarında son derece deneyimli isimler bulunuyor. Ali Toy (Hat), Davut Bektaş (Hat), Fatih Özkafa (Hat), Fatma Özçay (Tezhip), Gülçin Anmaç (Minyatür), Güvenç Güven (Çini), Levent Kum (Çini), Nilüfer Kurfeyz (Tezhip) ve Konya Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Ahmet Köseoğlu. Ödüller ise şu şekilde: “Birincilik Ödülü; 20 bin TL. İkincilik Ödülü; 15 bin TL. Üçüncülük Ödülü 10 bin TL. Mansiyon; 5 bin TL”

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.