1 yılda 750 erkeğe meme  kanseri teşhisi konuldu

1 yılda 750 erkeğe meme kanseri teşhisi konuldu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre meme kanserinin yüzde 1’i erkeklerde görülüyor.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı, erkeklerde görülen meme kanseri riskine karşı önemli bilgiler aktardı. Balcı, geçen sene Türkiye’de 750 erkeğe meme kanseri teşhisi konulduğunu söyledi.

3-8.jpg

“Pek çok kişi, erkeklerde meme dokusu bulunduğunun ve meme kanserine yakalanabileceklerinin farkında değildir” diyen KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hatice Balcı, “Memede herhangi bir şişliğin veya değişikliğin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu ve gelecekte kanser riski oluşturup oluşturmayacağını belirlemek için mutlaka bir sağlık uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Aile üyelerinde meme kanseri var ise meme kanseri gelişme olasılığı yüksek oluyor” diye konuştu. Erkeklerde meme kanserinin nedenlerini, risk faktörlerini ve erken teşhisin öneminden bahseden Balcı; “Özellikle 50 yaş üzeri ve daha da ilerleyen yaşlarda risk artıyor. Ancak ülkemizde 40 yaşının altında da meme kanseri görülme riski yüzde 20 oranlarına ulaştı. Kişinin ailesinde meme kanseri öyküsünün bulunması, kalıtsal gen mutasyonları, göğüs bölgesinde radyasyona maruz kalma, obezite gibi çeşitli tıbbi durumlar nedeniyle memede büyüme olması ve bazı hormonal dengesizlikler, erkeklerde meme kanseri riskini artıran nedenler arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.

Balcı, “Erkekler, meme kanserinin öncelikli risk grubu olmadıkları için erken belirtilerini değerlendirmekte geç kalabiliyor. Meme başından gelen kanlı akıntı, meme kanserinin en ayırt edici semptomlarından biri olmasına karşılık, kanserin ilerlemiş evre belirtilerindendir. Yani erkekler bu semptomu beklemeden, meme bölgesinde form değişiklikleri izlendiğinde hekime başvurulmalıdır. Unutmayalım ki; erken teşhis hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

M. ALİ NURULLAHOĞULLARI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.