Yıllardır Çökmeler Yaşanan Mahallede Bilim Adamları İnceleme Yaptı

Yıllardır Çökmeler Yaşanan Mahallede Bilim Adamları İnceleme Yaptı

Hatay’da yıllardır nedeni bilinmeyen bir şekilde çökmelerin yaşandığı mahallede Hacettepe Üniversitesi Jeoloji bölümü öğretim görevlileri araştırma yaptı. İlk veriler mahalle altından geçen fay hatlarını gösterse de geniş bir inceleme...

Hatay’da yıllardır nedeni bilinmeyen bir şekilde çökmelerin yaşandığı mahallede Hacettepe Üniversitesi Jeoloji bölümü öğretim görevlileri araştırma yaptı. İlk veriler mahalle altından geçen fay hatlarını gösterse de geniş bir inceleme yapılacağı öğrenildi.

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’ya bağlı Güzelburç beldesinde zeminde meydana gelen sarsıntılar nedeniyle çoğu ev kullanılamaz hale gelmişti. Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri ile Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Galip Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ)Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Cenk Yaltırak, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr.Semir Över’in de aralarında bulunduğu bir grup bilim adamı Güzelburç Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Bilim adamlarının incelemelerinden memnuniyet duyan Güzelburç sakinleri, bazı evleri oturulamaz hale getiren sarsıntıların daha çok gece yaşandığını belirterek sarsıntıların son 2 ayda arttığını dile getirdi.

'İKİ PROJE HAZIRLADIK ANCAK SORUN YEREL DEDİLER İLGİLENMEDİLER'

Güzelburç Mahallesi'ni 2007 yılında kalabalık bir ekiple ziyaret ettiklerini ifade eden Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Galip Öztürk, "Buradaki çatlakla ilgili olarak çalışmak yapmak üzere o günden bu yana iki tane proje hazırladık. Fakat o projeler devletin ilgili kurumları tarafından ilgi görmedi. Daha çok yerel bir sorun olarak görüldü. O zaman çare bulunsaydı şimdi bu sorun çözülmüş olurdu." dedi.

'SARSINTILARIN NEDENİ YAPISAL BİR DEĞİŞİM OLABİLİR'

Sarsıntıların altında yapısal bir değişimin yattığını belirten İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Cenk Yaltırak, "On bin yıllık tarihi olan bir bölgedeyiz. Etrafta bir sürü aktif fay var. Sarsıntıların sebebini öyle bakıp söylememiz mümkün değil. İyi bir bilimsel araştırma yapmak gerekiyor." şeklinde konuştu.

MKÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr.Semir Över ise şu an ön izleme yaptıklarını belirterek, "Öncelikle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş’a bizi burada bir araya getirdiği için teşekkür ediyoruz. Buradaki sarsıntıların bir kaç bileşkenden oluştuğunu söyleyebiliriz. Yani tek bir nedene bağlayamayız. Detaylı, bilimsel dayanağı olan çalışmalarla elde edeceğimiz sonuçlara dayanarak sorunu çözeceğiz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.