Yeşilçam'ın zarif oyuncusu: Belgin Doruk

Yeşilçam'ın zarif oyuncusu: Belgin Doruk

Ayhan Işık ile oynadığı "Küçük Hanımefendi" serisinin yanı sıra Zeki Müren ile başrolü paylaştığı yapımlarla sinemaseverlerin gönlüne taht kuran Belgin Doruk'un vefatının üzerinden 29 yıl geçti.

Yeşilçam'ın unutulmayan sanatçıları arasında yerini alan sanatçı, Hasan Doruk ile Refet Hanım'ın çocuğu olarak 28 Haziran 1936'da dünyaya geldi.

Yıldız dergisinin 1952'de İstanbul Film ile düzenlediği yarışmada, genç kızlar arasında birinci seçilen Doruk, aynı yıl Faruk Kenç'in senaryosunu yazıp, yönetmenliğini üstlendiği "Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi" adlı filmle sinemaya adım attı.

Sanatçı, 1953'te gerçekleştirilen güzellik yarışmasında Türkiye İkinci Güzeli seçildi, "Köroğlu/Türkan Sultan" ve Ömer Lütfi Akad'ın yönettiği, Ayhan Işık ile ilk kez kamera karşısına geçtiği "Öldüren Şehir" filmlerinde rol aldı.

Ailesinin engellemelerine rağmen Enver Paşa'nın yeğeni, yönetmen Kenç ile 1954'te evlenen Doruk'un kızı Gül, 1955'te dünyaya geldi. Çift, 5 yıllık evliliğin ardından boşandı.

Başarılı sanatçı, 1955'te Neriman Köksal ve Kenan Pars ile "Ölüm Korkusu", Zeki Müren'le "Son Beste", 1957'de ise Turan Seyfioğlu ile "Çölde Bir İstanbul Kızı" filmlerinde başrol oynadı. Son Beste sinemada büyük ilgi gördü.

"Küçük Hanımefendi" en beğenilen filmlerinden oldu

Oyuncu Doruk, Nejat Saydam'ın yönettiği, sinemanın unutulmazları arasında yer alan 1961 yapımı "Küçük Hanımefendi" filminde başrolleri Ayhan Işık ve Sadri Alışık ile paylaştı. Film, yılın en çok izlenen ve en beğenilen filmlerinden birisi olup, çok olumlu eleştiriler alınca, aynı kadroyla 1962'de "Küçük Hanım Avrupa'da" ve "Küçük Hanımın Kısmeti", 1970'te ise "Küçük Hanımın Şoförü" adlı devam filmleri çekildi.

Sanatçı Zeki Müren ile de bir dizi sinema filminde rol alan sanatçı, 1959'da "Kırık Plak", 1961'de "Hep O Şarkı", 1962'de "Bahçevan", 1963'te "İstanbul Kaldırımları", 1964'te "Hayat Bazen Tatlıdır" adlı yapımlarda oynadı.

Yönetmen ve senarist Özdemir Birsel ile 1961'de evlenen Doruk, 1964'te çekilen "Duvarların Ötesi" filminde Tanju Gürsu ve Erol Taş ile başrolü paylaştı. Sanatçının oğlu Aydın 1967'de dünyaya geldi.

Özellikle melodramlar ile duygusal güldürülerin değişmez oyuncularından biri haline gelen sanatçı, 1950 ve 1960'lı yılların en beğenilen yapımlarında rol aldı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.