Yaytek’ten kapsamlı metal laboratuvarı

Yaytek’ten kapsamlı metal laboratuvarı

Yay sektörünün en kapsamlı analiz laboratuvarı Konya’da kuruldu.

Sektörün lider firması Yaytek Metal, yayların mukavemeti, ürün ölçümü, ürün kalitesi ve malzeme bilgilerine ulaşılabildiği Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı metal laboratuvarını hayata geçirdi

Yay imalatı sektörü, üretim aşamaları nedeniyle fazlasıyla uzmanlık , teknolojik yatırım ve kaliteli malzeme kullanımını gerekli kılıyor. Bu nedenle yay sektörü, üretim alanlarının tümüne hitap ettiği için kendisini sürekli yenilemek, ihtiyaca göre refleks göstermek ve ürettiği yayın en üs seviyede dayanıklılık göstermesi gerekiyor. Böylesine hassas bir sektörde adını zirveye yazdıran Yaytek Metal Yay Şirketi, 2017 yılında sektör için önemli bir yatırıma imza attı. Firma AR-GE yatırımları kapsamında yay sektörünün en kapsamlı laboratuvar yatırımını gerçekleştirdi. Laboratuvar ile ilgili olarak Yaytek Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Eraslan ve Ekrem Eraslan ile AR-GE Müdürü Erdem Ekicioğlu ile konuştuk.

YAY İÇİN EN ÖNEMLİSİ KALİTE

Ekrem Eraslan, sektör için laboratuvarın büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, “Ürettiğimiz ürün ile ilgili imalatçıya istediği tüm bilgileri kesin bir şekilde verebiliyoruz. Bu da kaliteyi ve ürüne olan güveni gözler önüne seriyor” dedi. Ali Eraslan ise, firma olarak teknolojik yatırıma büyük önem verdiklerini vurgulayarak, hem yay büküm makinelerinde büyük yeniliklere gittiklerini hem de üretim sonrası kalite kontrolde sektördeki en üst seviyeye geldiklerini kaydetti.

4-2-031.jpg

LABORATUVAR SEKTÖR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Projenin önemli isimlerinden Yaytek AR-GE Müdürü Erdem Ekicioğlu ise laboratuvarın sektördeki ürün kalitesi açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi. Laboratuvar kurma çalışmalarına 2016 yılında başladıklarını ifade eden Ekicioğlu, “Şu aşamada ulusal çaptaki yaycılık sektörünün en iyi test laboratuvarlarından birini kurduk. Kısaca bahsedecek olursak, bitmiş ürün çerçevesinde test laboratuvarımız 0,5 gramdan 10 tona kadar bu işe özel 3 test cihazı ile yaylara ait basma çekme analizi yapabilmektedir. Yine bitmiş ürün ölçümü ve ürün üzerinde çatlak boy ve derinliği analizleri 3 boyutlu ölçüm cihazımızda 5 mikron hassasiyetle yapılmakta olup yay ömrü için yeni projemiz olan yay yorulma cihazımızla yapılacak testler gündemimizdedir. Bahsettiğim projemiz hakkında bilgi verecek olursak, geliştirdiğimiz makine bu konuya ait test cihazı yapan uluslararası ölçekte hiçbir imalatçının erişemediği devir sayılarına ulaşacak çok esnek bir yapıda tasarlanmış yay yorulma test cihazıdır. 2017 senesinin sonlarına doğru bu cihazımızı da faaliyete almayı planlamaktayız. Kurma yaylar için verilen açıdaki istenilen tork ölçümü yine başka bir test cihazımızla yapılmaktadır. Hammadde kontrolü içinEN10270 uluslararası test standardının istediği yüzey çatlak derinliği testleri, detaylı yüzey pürüzlülüğü analizleri ve 9,50 mm’e kadar olan tellerin kopma-çekme analizleri, yaycılık sektörü hesaplamalarında kullanılan modüllerin tespiti ve tel burulma testleri gibi tüm testleri yapabilecek seviyeye ulaştığımızı söyleyebilirim” dedi.

4-3-028.jpg

2017 YILINDA EN İYİ LABORATUVAR OLACAK

Yay üretimi için basma ve çekme analizinin büyük önem taşıdığını aynı zamanda malzeme kalitesini de ölçebildiklerini vurgulayan Ekicioğlu, yıl sonu getirecekleri cihazla birlikte ülkedeki en iyi laboratuvara sahip olacaklarını dile getirdi. Özellikle otomotiv sektörü için yay hassasiyetlerinin hayati boyutta önem taşıdığını söyleyen Yaytek AR-GE Müdürü ErdemEkicioğlu, “2017 senesi için bir önceki sorunuzda da bahsetmiş olduğum yay ömür test cihazı yatırımımız olacak. Bu cihaz sayesinde açıkçası sektörün ihtiyaç duyduğu çok büyük bir boşluğu kapatacağımızı düşünmekteyim. Yay ömrü mevzusu özellikle otomotiv sektöründe çok önemli bir husustur. Kullanılan hammadde, proses usulleri gibi bir çok nokta yay ömrüne direk olarak etki etmektedir. Bu noktaların yayömürü üzerindeki etkisinin tespiti ve müşteriye verilen nihai ürünlere ait yay ömür bilgisinin gerçek zamanlı denenerek verilmesi sektörde büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Aynı şekilde yüksek çevrimli ve sonsuz ömürlü yaylarda belirli kullanım adetlerinden sonraki kuvvet kayıplarının tespitleri tasarım mühendisleri için de çok hayati veri olarak sunulacaktır. Bahsettiğim mevzu aslında sadece firmamız için ARGE çalışmalar gibi görünse de Türkiye’dekiyaycılık sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak kritik adımlardır. Tüm bu noktalar düşünüldüğünde yay imal eden firmaların hammadde seçim ve prosesler hakkında tecrübe sahibi olması ve nihai ürün daha sahaya inip denenmeden göstereceği performansın gözlenmesi ve tespit edilmesi en hızlı biçimde gerçekleşecektir. “ diye konuştu.

4-4-022.jpg

SAVUNMA SANAYİNE HİZMET VERİLEBİLECEK

Yaytek Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Eraslan ile yay sektörünün savunma sanayi için taşıdığı önem hakkında sohbet etme imkânımız oldu. Yay imalatının makineden tutun da kalem üretimine kadar her alanda önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Eraslan, savunma sanayide yayların görevinin daha da fazla olduğuna dikkati çekti. Eraslan, şunları söyledi:“ Firmamızın son zamanlarda hedef alanına giren, yeni üründen ziyade ürün çeşidi değişen ve gelişen sektör olarak savunma sanayi sektörü hakkında değerlendirme yapabiliriz. Yay diğer tüm makine veya ekipmanlarda olduğu gibi savunma sanayinde üretilen ürünler için de olmazsa olmazlar arasındadır. Savunma sanayisi adına üretilen motorize araçların otomotiv sektörüyle aynı olan parçalarında kullanılan yaylar, silah sektöründe mekanizmalar içinde kullanılan yaylar, roket ve bombaların tapa sistemlerinde kullanılan yaylar gibi çok kritik noktalarda rol oynamaktadır. Çok kısa bir örnek vermek gerekirse, roketlerin hedef noktasında patlayabilmeleri için tapa sistemi denilen bir mekanizma mevcuttur. Bu mekanizma roketin patlayıcı kısmını harekete geçirir ve bu şekilde roket infilak eder. Tapa sistemi ancak içindeki yaylı mekanizma sayesinde çalışmaktadır ve eğer bu mekanizma içindeki yaylar çalışmaz ise, roket pahalı demir bir mızrağa dönüşür. Yani attığınız yerde kalır patlamaz. Bir de çalışması gereken yayın çalışma şartlarını göz önüne alırsak, kullanılacak yay ortalama -50 dereceden 20 derece arasında her daim aynı kuvveti sağlayabilmelidir. Zaten sadece bir kere çalışacak. Bu sebeple yaptığımız işin sorumluğu özellikle savunma sanayinde çok büyüktür. Çünkü telafisi mümkün değildir. Bu nedenle kalite ve laboratuvara yapmış olduğumuz yatırımlar ürün verdiğimiz veya çalışmayı düşünen firmalar nazarında bizi üst sıralara taşımaktadır. Kumpas ile ölçülemeyecek kadar küçük ve hassas yaylarda yüzde yüz ölçü toleransı içinde üretim yapabilmek, ürünün çalışma şartlarına göre kullanılacak hammaddeyi tespit edebilmek ve bunun üzerinde testler yapabilmek, üretilen yayın çalışma boy aralığında ihtiyaç duyulan kuvveti verip vermediğini tespit etmek gibi yeteneklere sahip olmak; kritik noktalarda kaliteli ve standart yay isteyen tüm müşterilerimizin firmamıza olan güvenini arttırmaktadır.”

4-5-011.jpg

YAYTEK HAKKINDA

Firmamız yay imalatı yapmaktadır. 1978 senesinden bu yana yaklaşık 40 yıllık yay imalatı tecrübemiz ile çeşitli sektörlerin yaya ait tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktayız. Yay nihai üreticiye direkt olarak ulaştırılmadığı için genel kanı olarak yayın makine parçası olarak pek önem taşımadığı kanaati hâkimdir. Ancak üreticiler üretim esnasında ve üretilen ürünün kullanım aşamasında kazandıkları tecrübelerden sonra, yayın esasen en önemli ve en önce halledilmesi gereken bir makine parçası olduğunun farkına varırlar. Hitap ettiğimiz sektörleri kısaca saymak gerekirse, otomotiv, ziraat, savunma sanayi, endüstriyel ürünler gibi ana başlıklar altında toplayabiliriz. Bu sektörlere 0,20mm’den 15,00mm’e kadar tüm basma, çekme, kurma yay ve form tel ürünlerimiz ile ihtiyaçlarına cevap vermekteyiz. Tabi üretimin yanında müşterilerimize yay tasarımı ve laboratuvar gibi hizmetlerimiz ile de destek vermekteyiz.

HAKAN ARMUTCU merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.