Yayınevleri  zarara uğradı

Yayınevleri zarara uğradı

Yeni sınav dönemi için kitap basan çoğu yayınevi, TEOG'un kaldırılmasının ardından ciddi bir ekonomik kayıp yaşadı. Yapılan hazırlıklar, basılan kitaplar ve milyonlarca para ise boşa gitti

2017-2018 eğitim-öğretim yılı, tartışmalı başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerinden kısa bir süre sonra TEOG kaldırıldı. Öğrenciler, veliler ve yayın evleri; alınan karar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Öğrencilerin motivasyonu kırılırken; yayınevleri maddi olarak ciddi bir krizin içine girdi. Yayınevlerinin yeni dönem TEOG sınavı için bastıkları güncel konu anlatımlı kitapları ve soru bankaları ellerinde kalıyor. Ayrıca öğrenci ve veliler, sınavın kaldırılmasının ardından nasıl bir yol izleyeceğini de kestiremiyor. Kitapçılar da alım ve satım yapılamadığı için gözle görülür bir durgunluk yaşanıyor. Yayınevi sahipleri, “O kadar hazırlık yaparak, yeni dönem için kitap bastık. Bastığımız kitapların çoğu çöpe karışacak. Trilyonlarımız kaybolacak. Piyasada ciddi bir daralma var” dedi.

BİRİLERİ CİDDİ ZARAR EDECEK

Kitap Kulübü Yayınları Yayın Koordinatörü Muhammed Deniz, kararın alınma zamanının yanlış olduğuna dikkat çekti. Deniz, “Böyle bir konu, gündeme yeni eğitim öğretim döneminin hemen başında getirilmemeliydi. En uygun dönem geçen yılın sonuydu” şeklinde konuştu. Yayıncıların bir sürü hazırlık yaptığını kaydeden Deniz, “Erkenden haber verilseydi, yayıncılar TEOG kitaplarını basmazlardı. Birileri çok ciddi zarar edecek. Ama belirtmekte fayda var. Olan en fazla yine yayınevlerinde çalışan işçilere olacak. Yayınevlerinin matbaaları ortaktı. Üretimin bir anda durduğunu düşünsenize. Gerçekten büyük kayıp” açıklamalarında  bulundu.

KİTAPLAR GERİ DÖNÜŞÜME GİDECEK

Yayınevlerinin sürümden kazandığını ve sürümden kazandığı para ile elemanlarının maaşını ödediğini konuşmasına ekleyen Deniz, basılan kitapların büyük kısmının geri dönüşüme gönderileceğini de belirtti. “Çok büyük bir emek kayboldu” diyen Deniz, şunları kaydetti: “Yayınevlerinin soru zümreleri vardı. Bu alanda ciddi bir sektör haline gelmişti. Öğretmenler, ciddi mesai harcayarak sorular hazırlıyordu. Şimdi yayınevleri artık sorularınızı istemiyoruz diyebilir. Buradan kazandığı paraya bel bağlayan öğretmenler de sıkıntı yaşayacak. Keşke, TEOG'un kaldırılacağı erkenden belirtilseydi.” Deniz, ayrıca öğrencilerin çalışmayı bırakmaması gerektiğine de dikkat çekerek, “Sistemsel bir bozukluk sebebi ile öğrencilerimizin daha fazla olumsuz etkilenmesini istemeyiz” diye konuştu.

PİYASADA DURGUNLUK VAR

Kitapçılar, TEOG kitaplarının satışlarının azaldığını dile getirdi. Azalış ile birlikte piyasada durgunluğun arttığını söyleyen kitapçılar, “Şuan kimse ne yapacağını bilmiyor. Öğrencilerin aklı çok karışık. Belirsizlik, tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Tam bir değerlendirme yapmak zor olabilir. Fakat bir gerçek var ki o da; yayınevleri alınan karar ile birlikte zorlu bir sürece girdi. Herşey önümüzdeki hafta içinde netleşir. Ne yapılacağına bir karar verilir” dedi. Bazı kitapçılar da TEOG'un kaldırılmasını destekledi. Piyasada kendilerine göre herhangi bir sıkıntının olmadığını ifade eden kitapçılar, hazırlıklarının boşa gitmediğini aktardı. Kitapçılar, iade usulü ile çalıştıklarını hatırlattı. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.