Üsküp’te öğrenci  olmak bir ayrıcalık

Üsküp’te öğrenci olmak bir ayrıcalık

Türkiye tarafından 2006 yılında Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi 32 farklı ülkeden 3 bin öğrenciye eğitim veriyor. Uluslararası Balkan Üniversitesi öğrencilerine yüzde 100 İngilizce eğitim veriyor

İBRAHİM BÜYÜKEKEN BALKAN NOTLARI-8 KUZEY MAKEDONYA

 

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki ikinci günümüzde TV42 Genel Müdürü Esat Ergener ile brlikte Uluslararası Balkan Üniversitesi’ni ziyaret ettik. Türkiye’nin 2006 yılında kurduğu bu üniversiteyi yakından tanıma imkanı bulduk. YKS’ya giren adaylar için Uluslararası Balkan Üniversitesi bir tercih olabilir. Tabii ki imkanlar dahilinde.

2017’DE MAKEDONYA’NIN EN İYİ ÜNİVERSİTESİ SEÇİLDİ

Balkanların kalbi Kuzey Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te faaliyet gösteren Uluslararası Balkan Üniversitesi, yüzde 100’e varan burs imkanları ve yüzde 100 İngilizce Eğitimi’nin yanı sıra uluslararası akademik kadrosu, tam donanımlı ve yeni kampüsüyle 150’den fazla uluslararası anlaşma ile öğrencilerine Avrupa’da eğitim imkanı sunarak, onları başarılı bir kariyere hazırlıyor. Makedonya ve Türkiye’nin alanlarında saygın ve tecrübeli öğretim üyelerinden oluşan akademik kadrosu, çağdaş, nitelikli ve kaliteli eğitim anlayışı ile Uluslararası Balkan Üniversitesi, 2017 Yılında Şangay Üniversiteler Sıralamasında Makedonya’nın en iyi üniversitesi seçildi.

183.jpg

REKTÖR ERDEM’DEN ÜNİVERSİTE HAKKINDA BİLGİ ALDIK

Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden Rektör Danışmanı İsmail Gökbaraz ve Furkan Üstünel bize eşlik etti.  İsmail Gökbaaraz ve Furkan Üstünel Üsküp’te ve üniversitede çok iyi ağırladı. Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şener Bilali’den üniversite hakkında önemli bilgiler aldık.  Uluslar arası Balkan Üniversitesi’nin 2006 yılında kurulduğunu dile getiren Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun Erdem, şunları söyledi: “Türkiye buraya tüm kalitesini sundu. Uluslararası Balkan Üniversitesi 217 yılında Şangay kriterlerine göre Kuzey Makedonya’nın en iyi üniversitesi seçildi. Burs noktasında vakıf üniversiteleri arasında en fazla burs veren üniversiteyiz. Balkan öğrencilerimizin tamamı burslu olarak eğitim görmektedir. Ayrıca daha kaliteli eğitim vermektedir. Üniversitemiz 8 fakültede eğitim vermektedir. Bunlar diş hekimliği, sağlık yüksekokulu, hukuk fakültesi, mimarlık fakültesi, fen-edebiyat fakültesi, eğitim fakültesi, sanat tasarım fakültesidir. Bu bölgede yüzde 100 İngilizce eğitim veren tek üniversitedir. Öğrencilerimiz bu konuda çok avantajlıdır. Avrupa ve Amerika’da yüzlerce öğrencimiz Erasmus programlarııyla okumaktadır. Bu alanda da Kuzey Makedonya’da birinci sıradayız. Sadece Erasmus değil Mevlana ve Farabi eğitim programlarıyla da öğrencilerimiz önemli fırsatlar yakalamaktadır.

18-5.jpg

32 ÜLKEDEN 3 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

32 ülkeden öğrencimiz burada eğitim almaktadır. Birçok ülkeden hocamız da üniversitemiz de görev yapmaktadır. Kozmopolit bir yapıya sahip üniversiteyiz. Küçük bir dünya üniversitesi olarak hizmetimizi yapıyoruz. Balkanlardaki ve diğer ülkelerdeki üniversitelerden farkımız biz  öğrencilerimize “terlemeyi vaad ediyoruz.” Azimli çalışmayı öğreteceğiz. En az 2 dil öğretip buradan göndereceğiz. Burada en büyük üniversitenin 9 bin öğrencisi vardır. Bizim öğrenci sayımız 3 bindir. Makedonya’nın yerel öğrenci sayısı 150-200 civarındadır. Diğer öğrencilerin dünyanın birçok ülkesinden gelmektedir. Amacımız 5 bin öğrenci sayısına ulaşmaktır. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek.  Türkiye’den öğrencilerimize tavsiyem imkanları ölçüsünde yurtdışında eğitim almalarıdır. Yabancı dil öğrenmenin yanı sıra yurtdışında yaşama tecrübesi elde ediyorlar. Bu üniversiteden mezun oldukları zaman en az 2 yabancı dil bilecekler ve yurtdışı tecrübesine sahip olacak. Öğrenci kardeşlerimize yurtdışında eğitimi ve Uluslararası Balkan Üniversitesine tavsiye ediyorum.14 alanda master ve 4 alanda doktora eğitimi veren bir üniversiteyiz. Bu anlamda da akademik anlamda kendilerini geliştirmek isteyenler buraya gelip master ve doktora yapma imkanı bulacaklardır.”

18-6.jpg

ÜSKÜP  KÜLTÜRLERİN KESİŞTİĞİ BİR ŞEHİR

Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şener Bilali de şunları bilgileri verdi: “Burası kar amaçlı olmayan bir vakıf üniversitesi. Her daim üniversitenin kuruluş amaçlarından biri burs vermek. Üniversiteyi üniversite kılan sosyal imkanları ve altyapısıdır. Üniversitemiz Üsküp merkezlidir. Üsküp tipik bir Osmanlı şehridir. Osmanlı Devleti’nden önce Üsküp gelişmemiş küçük bir şehirdi. Üsküp, Osmanlı yatırımlarıyla birlikte tam bir medeniyet merkezi haline geliyor. Bu da Üsküp’ü farklı kültürlerin kesiştiği bir şehir haline getirdi.

181.jpg

TÜRKÇE’Yİ MAKEDONYA’DA HERKES KONUŞUYOR

Uluslar arası Balkan Üniversitesi’ne gelen bir öğrenci burada kesinlikle yabancılık çekmeyecektir. Kalacağı Üsküp şehrinde de bir yabancılık çekmeyecektir. Gittiği her yerde lokantadan tutun da bütün sosyal alanlarda, kamusal alanlarda Türkçe’yi herkes bilir. Burada herkes Türkçe’yi konuşuyor. Türk olmasa da herkes biraz burada dilimizi konuşuyor. Türkçe burada bir şehir dili. Şehirli olmak Türkçe’yi bilmek demektir. O yüzden de dil açısından bir yabancılık çekmezler. Sosyal adaptasyon açısından da bir yabancılık çekmeyecekler. Bursa’nın, Konya’nın bir Anadolu şehrinin Üsküp’ten pek bir farkı yok. Ekonomik olarak baktığımız zaman da büyük metropoller gibi pahalı değil. Ayrıcı trafik sorunu diye bir şey yok burada. Bir öğrencinin burada ekonomik sıkıntı yaşaması çok zor. Her anlamda çok rahat bir şehir. Bir öğrenci rahatlıkla bavulunu alabilir Üsküp’e gelebilir.”

18-4.jpg

ÖĞRENCİLER BARINMA SORUNU YAŞAMIYOR

Üniversitenin yurt  projesinin de devam ettiğini kaydeden Bilali, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Pandemi nedeniyle bu projemiz durmuştu. Üniversitemize kaydolan öğrencilerin barınma sorunu gibi sorunu olmuyor. Yurt bulma konusunda arkadaşlarımız yardımcı oluyor. Herşeyi buradaki arkadaşlarımız yapıyor. Buradaki temiz ve nezih yurtlara kayıtlar yapılıyor.

MEZUN OLMADAN İŞ TEKLİFLERİ GELMEYE BAŞLIYOR

Uluslar arası Balkan Üniversitesi’nde öğrencilerimiz burada eğitim dili İngilizce. 16 yıllık bir tecrübemiz var. 1 yıl hazırlık dersi alıyorlar. Alanında uzman yabancı hocalardan İngilizce eğitimi alıyor. Güçlü bir işbirliği ağı kuruluyor. Buna ek olarak yerel dilleri de öğreniyorlar. 4-5 yılda Makedonca, Boşnakça ve Arnavutça öğreniyorlar. Bu yüzden üniversitemizden mezun olan bir öğrenci kaliteli eğitim, dil bilme, çok kültürlü ortama adaptasyon gibi konularda tecrübe sahibi oluyor. Bizden hizmet bekleyen sektörler bizden mezun olan öğrencileri tercih ediyorlar. Bu yüzden bizden mezun olan öğrencilerin iyi yerlere gelme imkanları her zaman var. Bize devletten de talep geliyor. Şu alanda ihtiyacımız var. Lütfen bize isim önerin diyorlar. Üst pozisyonlar için talep ediyor.  Bunda en önemli neden dil bilmeleri, kaliteli eğitim ve çok kültürlü bir ortamda eğitim almalarıdır. Bir öğrenci burada rahatlıkla kariyer sahibi olabilir. Tabii ki kariyer sahibi olmak ayrıcı kişiye bağlıdır. Eğitim modellerimiz, uluslar arası modeller, bağlantılar öğrencinin vizyonunu açıyor. Her bölümümüz çok uluslu bir mantıkla kurulmuştur.

18-7.jpg

MAKEDONYA BİR ÖĞRENCİ İÇİN İDEAL BİR ÜLKE

Makedonya doğal güzellikleri zengin bir ülke. Yeşil bir ülke. Şar Dağlarının eteğine kurulmuş bir ülke. Kuzey Makedonya aynı zamanda tarihi zenginliklere sahip bir ülke. Turizmde gelecek vaad eden bir ülke. Şehirler başlı başına bir tarih. Üsküp, Ohrid, Kalkandelen hepsi birbirinden güzel şehirler. Çarşılarıyla, medreseleriyle, camileriyle güzel bir ülke Kuzey Makedonya.  Bu ülkede çoğu şehir eski şehirlerdir. Hepsinde Osmanlı eserleri daha fazladır. Bir öğrencinin gidebileceği yer çoktur. Şar Dağları, Matka Kanyonu, Ohrid Gölü, Manastır şehri buralar da çok güzel yerler.  Tarihi, kültürel, sosyal ve doğa anlamında da Kuzey Makedonya’da öğrencilik yapmak çok güzel olacaktır. Bir öğrenci her türlü imkanları Kuzey Makedonya’da bulunmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.