Ürününü kendin kurut

Ürününü kendin kurut

Deha Isı çiftçinin mısırını kurutmak için para vermesini engellemek amacıyla elektriğe gereksinim duymayan mısır kurutma makinesini üretti

Çiftçilerin işini kolaylaştırmak için sanayici ve diğer çalışanlar ellerinden gelen çalışmayı sürdürüyor.

Ülkenin kalkınmasının tarım ve sanayi ile olacağını bilen Konyalı sanayiciler tahıl ambarı yurdumuzda çiftçinin rahat iş yapabilmesi için elinden gelen hizmeti yaparak, yeni makineler üretmeye çalışıyor. Bu çalışmaları sayesinde bazen de Türkiye’de ilk olan makinelerin yapımına imza atıyorlar. Bu makinelerden biri olan katı yakıtlı mobil mısır kurutma makinesini de Deha Isı çiftçilerin hizmetine sunmaya hazırlanıyor.
Makinenin çiftçiler için büyük bir kolaylık olduğunu söyleyen Makine Mühendisi ve Deha Isı’nın sahibi Mehmet Bolay, “Yaptığımız katı yakıtlı mobil mısır kurutma makinesi çiftçinin ürettiği mısırı elektrik gereksinimi olmadan, istediği her yerde kurutmasını sağlayan bir makine. Üreticimiz tarlasına biçerdöverinin yanında bu makineyi de sokacak. Biçerdöver kestiği mısır ve diğer tahıl ürünlerinin başaklarını makinenin içerisine yukarıdan boşaltarak makineyi dolduracak.
Makinemizde elektrikle değil mısırın koçanı dediğimiz yerin yakılması ve kömür yakılması ile çalışıyor. Aynı zamanda ayaklı olduğu için de tarlanın istenilen yerine götürebiliyor. Çalışması için gerekli bütün hareket sadece traktörün arkasındaki şaft miline bağlamanızla gelecektir. Bu sayede ürünü kurutmak için başka bir ambara veya tesise gitmeye gerek kalmayacak, tarlasında 1 saat gibi kısa bir sürede ürününü kurutarak, satmak için depolamaya veya direk satışa hazır hale getirebilecek” dedi.
KURUTMA MALİYETİ
EN AZA İNECEK
Bu buluşun çiftçinin ürettiği mısırı, kurutma tesislerine bağımlı kalmadan kendilerinin kurutabilmesine  imkân sağlayan mobil bir makine olduğunu söyleyen  Bolay, “Tarladan biçilen mısırların nem oranları 23 ile 26 derece arsında oluyor. Bu ürünlerin satılabilmesi için nem oranının 13 ile 14 dereceye kadar düşürülmesi gerekiyor. Bunu yapmak için de tarladan biçerdöverle kestiği ürünleri önce nakliye parası vererek, araçlarla sabit kurutma tesislerine götürmesi ve burada da nem oranını düşürmek için tonda yaklaşık 80 TL’ye yakın kurutma maliyeti verecek.
İşte biz çiftçimizin hem tesislere götürürken ki vereceği nakliye parasını hem de kurutma depolarına vereceği ücretleri düşürmek için bu makineyi hazırladık. Eğer kurutmazsa da ürününü satamayacak. Biz her sene ekeceği ürünün kurutma maliyetini en aza indirebilmek için bu çalışmayı yaptık” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLK BİZ YAPTIK
Makinenin Türkiye’de bir ilk olduğunu da sözlerine ekleyen Makine Mühendisi Mehmet Bolay, “Makinemiz Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) hibe destekli projesi ile yapıldı. Aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olma özelliğine de sahip bir makine. Makinenin yapımı bittikten sonra TÜBİTAK’tan gelen inceleme heyetinde bulunan hocalarımızda makinenin özelliklerini beğendiler” ifadelerini kullandı. Makinenin seri üretimine zamanla geçileceğini vurgulayan Bolay, “Şu anda sadece 3 ton kapasiteli bir makine yaptık. Bu makine hem gelen heyetin hoşuna gitti hem de Çumra ve Kadınhanı gibi geçim kaynağı tarım olan ilçelerden gelen çiftçilerimizin beğenisini kazandı. Eğer talep olursa makinenin seri üretimine geçeceğiz. İstenilen kapasiteye göre artırmayı düşünüyoruz. Fiyata gelince şu anki saatte 3 ton mısır kurutabilen makinenin fiyatı 70 Bin TL tutarında. Kapasite artarsa fiyatlarda o kadar artacaktır normal olarak” dedi. 
MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.