Türkiye'de bu sektör iflasta ilk sırada! Listede meşhur firmalar var

Türkiye'de bu sektör iflasta ilk sırada! Listede meşhur firmalar var

Türkiye'de tekstil sektöründe gidişat kötü. Son aylarda konkordato ilan eden ve iflas eden firma sayısında rekor artış yaşandı.

Türkiye ekonomisindeki kötü gidişata bağlı olarak birçok sektörde sıkıntı yaşanıyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmaların sorunu ise daha çok. Son aylarda artan konkordato ve iflas ilanları korkutuyor.

tekstil-2.jpg

Tekstil ve hazır giyimde son yıllardır devam eden çöküş, 2024'ün ilk çeyreğinde zirveye ulaştı. Konkordato ilan eden firmaların sayısı artarken, istihdam kayıpları da 200 bine yaklaştı.

TEKSTİLDE KONKORDATO VE İFLAS ALARMI!

Toplam konkordatoların yüzde 15'i tekstil ve yan dallarında gerçekleşti. Bu oran tekstili, inşaatın ardından en çok konkordato ilan edilen sektör haline getirdi. En fazla konkordato riski taşıyan sektörler sıralamasında da tekstil 195 şirket ile ikinci sırada yer aldı. Mart ayında Rof Tekstil için iflas kararı verilirken, İmteks, CNC Tekstil, Durtaş Tekstil, Hazar Tekstil ve MSA Tekstil için de geçici mühlet kararı verildi.

tekstil-1.jpg

İSTİHDAM KAYIPLARI 200 BİNİ AŞTI

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2023 yılında tekstilde 646 şirket faaliyetlerine son verirken, 87 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Giyimde ise kapanan şirket sayısı 2 bini aşarken, istihdam kaybı 111 bin olarak kayıtlara geçti.

Ocak 2024 itibarıyla iki sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 64 binden 60 bin 249'a gerilerken istihdam kaybı da 200 bine yaklaştı. 2023 yılı sonunda 1 milyon 25 bin olan sektörün istihdamı, ocak ayında da erimeye devam etti ve 1 milyon 7 bin 547 oldu. Şubat ve mart aylarındaki istihdam çıkışları ile birlikte bu rakamın 1 milyonun altına indiği belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum