Türk sinemasının rekortmen yönetmeni Aram Gülyüz

Türk sinemasının rekortmen yönetmeni Aram Gülyüz

Bir yıl içinde 15 film çekerek rekor kıran, Türk sinemasının önemli isimlerinden yönetmen, yapımcı ve senarist Aram Gülyüz'ün vefatının üzerinden 5 yıl geçti.

Yaşamını sinemaya adayan Gülyüz, 13 Nisan 1931'de İstanbul Şişli'de dünyaya geldi. Lise eğitiminin ardından İngiltere'ye giden Gülyüz, yaklaşık 70 ülkede faaliyet gösteren müzik firması Electric and Musical Industries (EMI) temsilciliğinde 4 yıl televizyon eğitimi gördü.

Gülyüz, Kore'de askerlik ve tercümanlık yaparken tanıştığı yönetmen Halit Refiğ'in ısrarıyla 1958'de Metro Film'i kurarak sinemaya adım attı.

İlk olarak Türk-Alman ortak yapımı, Carl Möhner'in yönettiği "İstanbul Macerası" filminin yapımcılığını üstlendi. Filmde Sadri Alışık, Orhan Günşiray ve Öztürk Serengil'in yanı sıra yabancı oyuncular Eva Palmer ve Bianca Breneca rol aldı.

Senaryosunu yazıp, yapımcılığını üstlendiği "Sensiz Yıllar" adlı sinema filmiyle 1960'ta ilk kez yönetmen koltuğuna oturan Gülyüz, 1961'de "Aşk ve Yumruk" filmini çekti.

Usta yönetmen Öztürk Serengil, Çolpan İlhan, İsmail Dümbüllü ile Suzan Avcı'nın başrollerinde oynadığı ve "en önemli filmim" dediği "Temem Bilakis"i 1963'te izleyiciyle buluşturdu.

Türk sinemasında sesli çekime geçen ilk yönetmen oldu

Yönetmenliğinde Alfred Hitchcock, Blake Edwards, Billy Wilder ve Woody Allen'ı örnek alan Gülyüz, kendine has çekim teknikleriyle Türk sinemasına farklı bir boyut kazandırdı.

Aram Gülyüz, Türk sinemasında ilk defa dublajı bırakıp sesli çekim yapmasıyla da fark yarattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.