Türk Kültür Festivali ‘barış Kapısı’ Birlikte Yaşama Sanat Kapısı Açtı

Türk Kültür Festivali ‘barış Kapısı’ Birlikte Yaşama Sanat Kapısı Açtı

Cumhuriyetin kuruluşunun 91. Yıl dönümü Köln’de “Barış Köprüsü” Türk Kültür Festivali etkinlikleriyle kutlanıyor. Festivalin ilk etkinliği olan ve sekiz ülkeden 18 sanatçının eserlerinin sergilendiği karma sanat sergisi büyük...

Cumhuriyetin kuruluşunun 91. Yıl dönümü Köln’de “Barış Köprüsü” Türk Kültür Festivali etkinlikleriyle kutlanıyor. Festivalin ilk etkinliği olan ve sekiz ülkeden 18 sanatçının eserlerinin sergilendiği karma sanat sergisi büyük ilgi gördü.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. Yıl dönümü vesilesiyle Köln’de düzenlenen “Barış Köprüsü – Tor zum Frieden 2014” Türk Kültür Festivali birlikte yaşam ve barışa sanatla yeni kapılar açıyor. 30 Ekim’e kadar sürecek olan Türk Kültür Festivali’nin ilk etkinliği olan karma sanat sergisi düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

Sanatçı Asuman Hasırcıoğlu’nun proje müdürlüğünü yaptığı ve 8 farklı ülkeden 18 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi Köln’deki Altes Pfandhaus’da görücüye çıktı. Köln Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin Başkonsolosluğu ve Köln-İstanbul Şehir Kardeşliği Derneği destek ve himayesinde gerçekleşen festival kapsamında 29 Ekim’de Rautenstrauch – Josef Kültürler Müzesi’nde yazar Monika von Starck’in “İstanbul’da beş gün” konulu okuması, 30 Ekim’de Gürzenich salonunda Cumhuriyet Konseri gerçekleştirilecek.

Serginin açılışında organizatör, sanatçı Asuman Hasırcıoğlu, festivalin hedefinin karşılıklı diyalogun önemini topluma gösterme olduğuna dikkat çekti. Hedeflere dikkat çeken Hasırcıoğlu, “Festivalin hedefleri; toleransın önemine vurgu yapmak, karşılıklı diyalogun önemini topluma göstermektir. Özellikle de sürekli küçülen günümüz dünyasında” dedi. “13 günlük etkinliğimizde gelecek için pozitif bir sinyal verebilmeyi umuyoruz” diyen Hasırcıoğlu, festivali himaye eden yetkililere ve katılımcı tüm sanatçılara teşekkür etti.

HUPKE: ÇEŞİTLİLİK, SANAT VE SPOR BİZİ BİR BİRİMİZE BAĞLIYOR

Köln Innenstadt-Deutz Belediye Başkanı Andreas Hupke ise festivalin parolasına gönderme yaparak, “Günümüzde barıştan çok neye ihtiyacımız var?” diye sordu. Göçmenleri “Yeni Almanlar” diye nitelendiren Hupke, “Yeni Almanların önündeki engelleri kakdırmak için sürekli çalışmalıyız. Bu sergi buna katkı yapıyor” dedi. “40 yıl önce Köln’e gelen sizin büyüklerinizin işi sizin kadar kolay değildi. Ama onlar Köln’ü ve Almanya’yı inşa ettiler, çok büyük katkılar yaptılar. ‘İşçiler çağırdık, insanlar geldi’ denir ama böyle olması daha iyi. Sadece ben 10 yıl içinde 2 bin insanın vatandaşlığa geçişini onayladım. Bu sayı benim geldiğim köyün nüfusundan daha fazla.” dedi.

Göçmenlerin buraya ait olduğuna dikkat çeken Hupke, “İkinci ve üçüncü nesil Kölnlü erkek ve kızlar. Onlar Kölsch konuşuyor, ben konuşamıyorum. Yani bizi bir birimize bağlayan o kadar çok şey var ki. Özellikle çeşitlilik, sanat ve spor bizi birbirimize bağlıyor.” dedi.

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin ise yüz yıllara dayanan Türk-Alman ilişkilerinin kültür ve sanat alanından da çok derin olduğuna vurgu yaptı. Göçle birlikte bu ilişkilerin insanı boyutunun ön plana çıktığını hatırlatan Engin, “Hem çok kültürlüğün toplumda daha geniş kabul görmesi hem de barış teması nedeniyle bu sergi çok daha anlamlıdır. Festivalin zengin kültürümüzün farklı yönlerini sanat yoluyla tanıtımına vesile olmasını diliyorum.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.