Trafo hırsızları işbaşı yaptı

Trafo hırsızları işbaşı yaptı

Son yıllarda Konya Ovası'na dadanan trafo hırsızları yeniden ortaya çıktı. Kış mevsimini fırsat bilen hırsızlar Altınekin, Çumra ve Karapınar gibi ilçelerde trafoları, içindeki yağıı ve bakır telleri çalarak, ortadan kayboluyor

Konya Ovası'na dadanan trafo hırsızları, köylüleri canından bezdirdi. Şehir merkezinde yaşanan olayların yanında, ilçelerde ve köylerde yaşanan hırsızlık olaylarında da son zamanlarda büyük artış meydana geldi. İlçelerde yaşanan hırsızlık olaylarının başında, tarlalarda bulunan elektrik trafolarının içerisindeki bakır teller ile trofaların soğutulmasında kullanılan yağların çalınması geliyor. Kuyuların elektrik trafolarını ve içindeki yağı çalan hırsızlar yaz kış dinlemiyor. Hırsızlık olayları köylüleri hem mağdur ediyor hem de kooperatfilere ve çiftçilere mali yönden ciddi zararlar veriyor. Köylüler bu duruma kendilerince önlem almaya çalışırken, diğer yandan da hırsızlık suçuna fazla ceza verilmediğinden yakınıyor

KÖYLÜ NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Kış mevsimini fırsat bilen trafo hırsızları önceki gün yeniden ortaya çıktı. Altınekin'e bağlığı Dedeler Mahallesi'ndeki elektrik trafolarını düşüren hırsızlar içindeki motor yağını ve değerleri malzemeleri çaldıktan kayboldu. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı. Altınekin'in Dedemler Mahallesi'nde yaşanan son hırsızlık olayı vatandaşı çileden çıkarttı. Altınekinli Ahmet Tekeli, yaşanan hırsızlık olaylarının önüne bir türlü geçilemediğini dile getirdi. Altınekin ve mahallelerinde daha önce de buna benzer hırsızlık olaylarının yaşandığını dile getiren Tekeli, "Geçen yıl daha hırsızlık olayı yaşanmıştı. Hırsızlık zanlıları vatandaşın elinden jandarma sayesinde kurtulmuştu. Aradan bir yıl geçti. Fakat önlem alınmadı. Daha öncede buna benzer çok hırsızlık yaşandı hatta geçen sene bu aylarda köy halkı tarafından linç etmekten zor kurtarmıştı jandarma.Ve halen bi önlem alınmadı. Trafo hırsızları yüzünden köylümüz iş yapamaz duruma geldi. Jandarma da köylü de ne yapacağını şaşırdı" dedi.

KAR FIRTINASINDA BİLE SOYGUN

Yaşanan bu hırsızlık olaylarından bıkan köy sakinleri ise hırsızlık olaylarını önüne geçebilmek için çeşitli önlem alıyor. Bu önlemlerin başında da tarlalara kamera yerleştirmek için otomasyon sistemi, tarlalara kamera kurmak ile birlikte bazı ilginç ve değişik yöntemler kullanılıyor. Çumra'nın Uzunkuyu Köyü, Karapınar'ın Kayacak Köyü'nde son aylarda yaşanan hırsızlık olayları köylüleri canından bezdirdi. Köylüler, kendi imkanları ile trafolarını ve elektrik panolarını ne kadar korumaya çalışssa da başarılı olamıyor. Hırsızlar, kar fırtınası çıktığı gün bile elektrik tellerini çalmış. Özel kuyulara sahip olan çiftçiler ise kış aylarında tarlalarında bulunan panoları söktürerek, evlerini götürüyor. Bahar ayları geldiği zaman ise panoları geri taktırıyor.

ALARM SİSTEMİ İŞE YARAMIYOR

Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, “Bunu yapanların bir iki kişi değil de, çete halinde olduklarını düşünüyorum. Bu hırsızlara karşı ciddi bir yaptırım bile yok. Şikayetçi karakoldan çıkmadan hırsızlar çıkıyor. Güvenlik kameraları ve alarm bile işe yaramıyor. Onları da çalıyorlar. 3-5 kuruş kazanacağız diye kooperatiflerimize ciddi mali zarar veriyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Hırsızlara iyi bir suç verilirse belki bunların önü kesilir. Maalesef kanunlar hırsızlara yeterli cezayı vermiyor” dedi. Alibeyhüyüğü beldesinde ise, hırsızlık olaylarına karşı, 2011 yılında otomatik olarak devreye giren otomasyon sistemi kuruldu. Otomasyon sisteminin deneme aşamasında dahi, 3 kişinin kablo çalmaya çalışırken sistem sayesinde yakalandığı ortaya çıktı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahabe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.