Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Üniversite sınavlarının açıklanmasının ardından 3 milyonu aşkın öğrencinin girdiği sınavlarda tercih maratonu 27 Temmuz’da başlayacak.

Adaylar tercihleri için hazırlık yapmaya başlarken, Öğrenci Koçu Rehber Öğretmen Ömer Kalkanlı, tercihlerde en önemli noktanın adayın kendisini tanıması olduğunu ifade ederek, “Öğrenci tercih edeceği bölümleri başarı sıralamasına göre sıralamasından ziyade öğrencinin en fazla istemiş olduğu bölüme göre sıralaması gerekmekte” dedi.

Üniversite sınavlarının açıklanmasının ardından adaylar yapacakları üniversite tercihlerine ilişkin araştırmalar yapmaya başladı. Üniversite tercih süreci 27 Temmuz’da başlayacak ve 3 milyonu aşkın öğrencinin girdiği sınavın ardından üniversiteler yeni öğrencilerine kavuşacak. Tercih sürecine ilişkin olarak Öğrenci Koçu Rehber Öğretmen Ömer Kalkanlı, aday öğrencilere önerilerde bulundu.

“MEVCUT HALİ İLE HİÇBİR BÖLÜMÜN İŞ GARANTİSİ BULUNMUYOR”

Tercihler yapılırken, öğrencinin tercih edeceği okul ile kendi aldığı puan türü sıralamasının teknik olarak önemli olduğuna dikkat çeken Kalkanlı, asıl önemli noktanın ise öğrencinin tercih edeceği bölüme ilişkin olarak araştırma yapması gerektiğine vurgu yaparak, “Öğrenciler istedikleri bölümü iyi bir şekilde araştırmalı, gerektiğinde kendisinden beklentilerini daha iyi anlamak adına o bölümü tamamlamış meslek erbapları ile görüşme sağlaması doğru tercih yapması açısından daha fazla önem kazanmaktadır. Tercihler gerçekleşirken öğrenci bir bölümü düşünüyorsa o bölümde sadece meslek edinme ya da iş bulma kaygısıyla bölüm tercih etmemelidir. Çünkü mevcut haliyle hiçbir bölümün iş garantisi olmadığı gibi kişinin iş mantığıyla kendisine uygun olmayan bir bölümü tercih etmesi o bölümdeki verimliliği düşürmekle birlikte kişinin mutsuz bir meslek hayatının oluşmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı kişinin yazacağı bölüm ile ilgili ideallerinin olması en temel hedef olmalıdır” dedi.

EN ÇOK İSTENEN BÖLÜM EN BAŞA

Öğrencinin tercih sıralaması yaparken öncelikli olarak kendi sıralamasına yakın bir bölümü tercih etmesi gerektiğini belirten Kalkanlı, sıralama yapılırken isteğin de önemli olduğunu ifade ederek, “Yapılan bu tercihlerin bir bölümünün kendi sıralamasının üstünde bir bölümünün kendi sıralamasına yakın bir bölümünün ise kendi sıralamasının altında olması doğru tercih oluşturması açısından önemlidir. Oluşturulan tercih havuzu içerisinde öğrencinin en çok istediğini en başa yazacak şekilde sıralaması öğrencinin doğru bölüme yerleşmesi açısından önemlidir. Bunun yanında öğrencinin farklı puan türlerinde tercih sıralaması ve tercih listesi oluşturması herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Bu noktada öğrencinin en fazla istemiş olduğu bölümü ilk sıraya yazması ve devamında istek sırasına göre sıralaması gerekmektedir” diye konuştu.

TERCİH YAPARKEN ÜNİVERSİTEDEN BEKLENTİLER DE HESABA KATILMALI

Tercih sürecinde birden çok faktörün etkili olduğunu anımsatan Kalkanlı, kontenjan konusuna dikkat edildiği kadar özel koşullara da önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Öğrencilerin özel koşulları kesinlikle ve kesinlikle okuması gerekmektedir bir öğrencide bir bölümün gerektirmiş olduğu özel koşullar bulunmuyorsa bu bölüme öğrenci yerleşse dahi kayıt gerçekleştiremez bundan dolayı özel koşulların özellikle okunması ve bu özelliklerin taşınıp taşınmamasına dikkat edilmeli. Üniversite tercihlerindeki meselenin sadece kontenjan ve iş süreci olmadığını öğrencinin hatırlaması gerekmektedir bazı üniversitelerin özellikle sosyal çalışmalarının kişinin entelektüel gelişimine ciddi anlamda katkı sağladığı bazı üniversitelerin ise maalesef ki dersliklerden ibaret olduğu hatırlatmakta fayda vardır. Türkiye’nin bu üniversite olgusuna göre üniversite tercihinin gerçekleşmesi gerekmektedir çünkü Türkiye'deki üniversitelere baktığımızda maalesef ki kütüphane materyalleri yeterli olmayan üniversitelerimiz bulunmaktadır. Özellikle bazı vakıf üniversiteleri maalesef ki büyük dershane niteliğindedir bu noktada öğrenciler tercihleri gerçekleştirirken üniversitenin beklentilerine ve kendilerinin üniversite beklentilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

AİLELERİN DÖNEMİN GERÇEKLERİ İLE ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLMASI GEREKMEKTE

Tercih sürecinde ailenin önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Kalkanlı, aile yaklaşımlarının önemli olduğunun altını çizerek, “Bir öğrencinin doğru tercih yapması adına ailenin deneyimlerinden faydalanmasında elbette ki fayda bulunmaktadır fakat öğrencinin tercihinin tamamen aile tarafından belirlenmesi de bir o kadar yanlıştır bu noktada özellikle tercih süreci gerçekleştirirken ailelerin profesyonel hizmetle birlikte öğrencilerine destek sağlamaları özellikle hatırlanmalıdır. Çünkü birçok konuda bağımsız hareket edebilme becerisine sahip olan öğrenciler dahi bu yoğun ve önemli süreçte tek başlarına doğru kararlar alamayabiliyorlar, çünkü çok önemli bir emeğin bir haftada kararlaştırılma süreci söz konusu ve bu durum öğrencinin hata yapmasına sebep olabilmektedir. Bu süreçteki yardım çok önemlidir ailelerin kendi deneyimlerinden ziyade dönemin gerçeklikleri ve profesyonel hizmet ile öğrencilerin yanında olması özellikle doğru tercih için çok ama çok önemlidir. Üniversite tercihlerinde en önemli noktalardan birinin kişinin kendisini tanıması ve kendisini bilmesi olduğunu hatırlatmakta fayda vardır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.