Tercih heyecanı

Tercih heyecanı

LYS maratonunu tamamlayan öğrencileri şimdi de tercih heyecanı sardı. Vakıf üniversitelerinin yanı sıra özel üniversite sayılarının da artması öğrencilerin tercih alanını genişletiyor

2015 LYS tercihleri başladı. LYS sınav sonuçlarını geçtiğimiz günlerde öğrenen öğrenciler Üniversite tercih kılavunu incelemeye başladı. Vakıf ve özel ünivresitelerin sayısı arttı. Bu da öğrencilerin tercih alanını genişletiyor.  Aynı şekilde yeni bölümlerin açılması ve  kontenjanların genişletilmesi öğrencilerin bu yıl umudunu artırıyor. Öğrenciler güzel bir bölüm ile hayalindeki üniversiteyi kazanarak 1 yıllık emeğinin karşılığını almak istiyor.

YENİ AÇILAN BÖLÜMLER

Tercih döneminde öğrencileri uyararak tavsiye veren Gençlik Dershanesi Rehber Uzmanı Mehmet Doğan, “YGS öğrencilerin istediği gibi geçmediği için çalışma noktasında sıkıntı yaşadılar ama bilinçli öğrenciler düzenli bir şekilde çalışmalarına devam ettirdiği için üniversiteye hazırlandılar. Geometri ve matematiğin öğrencileri zorlandığını söylediler. Şu ana kadar gelen izlenime göre öğrencilerin matematikten kötü geçtiğini belirtiyor” dedi. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte tercih döneminin 6 Temmuz başlayıp, 14 Temmuz'da biteceğini ifade eden Doğan, "Ne son güne bıraksınlar ne de ilk başta yazsınlar. Güzel bir değerlendirmenin ardından tercihlerini yapsınlar. Öğrenciler tercih anahtarlarını geniş tutsun. Yeni açılan bölümlerin de tabanlarına dikkat etsinler. Bu puanı yakınındaki şehrin puanına göre yapsınlar. Öğrenciler aynı zamanda nasıl olsa gelmez diyerek bölümleri tercih ediyor. Bunun ardından da genişletilen kontenjan ile öğrenciler o bölümü kazanıyor. Tercin yapıldıktan sonra kazanıldığında okul başarı yarı yarıya düşüyor. Açık öğretim de dahil edildi. Orada da kontenjan sınırı getirildi" dedi.

SIRALAMAYA DİKKAT

Öğrencilerin özellikle sıralamaya dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Doğan, "Öğrenciler ilk sıraya gitmek istediği bölümü yazsınlar. Öğrenci 5.  tercihindeki okulu istiyordur ama birinci sıraya farklı okulu yazmıştır. Öğrenciler gitmek istediği bölümü yazsınlar. İlk sırayı yazınca o okula kazanılacağı anlamına gelmiyor. Tercih yaparken puanlara değil sıralamalara dikkat edilmeli. Çünkü üniversiteler sıralamaya göre öğrenciyi almaktadırlar. Aynı zamanda 10 bininci sırada olan bir öğrenci tercihini yaparken 2 binden başlamalı. Daha sonra 50 bin, 100 bin kadar yazabilirler. Öğrenciler, gideyim de nasıl gideyim düşüncesiyle tercihlerini yapıyor. Bu da çok yanlış. Sabretmek önemli. Öğrenciler üzerinde de aile baskısı var. Çocuklarına bu sene artık bir yere yerleşirsin baskısıyla yanlış tercih yapmaya zorluyorlar. Öğrenci o bölümden mezun olduktan sonra da iş bul baskısı yapıyorlar. Ama öğrenci istemediği bölümü puanı tuttuğu için gittiğinden mezun olunca başarılı olamıyor. Öğrencilere illa ki kendi hallerine bırakmasınlar ama ultra bir baskı yapmasınlar. Çünkü, ekonomik ve zaman kaybı sonucunda sadece işe yaramayan bir diploma elinizde olur" diye konuştu.

KAYITLAR AĞUSTOS'TA YAPILACAK

"Yanlış tercih 1 yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek ise 40 yıla mâl olur” diyen Doğan, bundan dolayı öğrencilerin gitmek istedikleri bölümleri ayrıntılı bir şekilde incelemesi gerektiğini  söyledi. ÖSYM'nin bu sene yeni değişiklikler getirdiğini ifade eden Doğan, "Kayıtlar geçmiş yıllarda Eylül'ün ilk haftası olurdu. Bu sene ise kayıtlar 3-7 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Bu şekilde barınma ve yerleşme sıkıntısı olmayacak” dedi. Öğrencilerin kendilerine genellikle puan bazlı sorular sorduğunu kaydeden Doğan, “Biz sıralama listesini oluşturuyoruz. Gidebilecekleri ve istedikleri şehirleri sıralıyoruz. Daha sonra bölümleri de inceliyoruz ve 30 tercih hakkı ile listeyi oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.