Tekstil fabrikalarının atık suları tarımda kullanılabilecek

Tekstil fabrikalarının atık suları tarımda kullanılabilecek

Ege Üniversitesinde görevli Türk bilim insanları, tekstil fabrikalarındaki atık suyun tarımda kullanılmasına da olanak sağlayacak 4 aşamalı arıtma sistemi geliştirdi.

Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Süheyda Atalay ve Prof. Dr. Ferhan Sami Atalay çifti, 2 yıl önce, iklim değişikliğine bağlı yaşanabilecek su sorununun çözümüne katkı sunmak için çalışma başlattı.

Tekstil fabrikalarındaki atık suyun arındırılarak tarımsal sulamada kullanılması amacıyla hazırlanan "arıtma sistemi" projesine, aynı bölümde görevli Doç. Dr. Gülin Ersöz ve Dr. Burcu Palas da destek verdi.

Proje devam ederken Atalay çifti, emeklilik kararı aldı. Bilim insanları, emeklilik sonrası EÜ Kimya Mühendisliği Bölümündeki laboratuvarlarda çalışmaya devam etti.

Yürütülen çalışmalar sonucunda fotoreaktör, adsorber, ultrafiltrasyon ve ters ozmoz adı verilen 4 üniteli yarı pilot arıtma sisteminde başarılı sonuçlar alındı.

Prof. Dr. Süheyda Atalay, AA muhabirine, değişen iklim koşulları nedeniyle su kaynaklarının azaldığını söyledi.

Tekstil fabrikalarının atık suyunu dört aşamalı arıtmadan geçirerek tarımsal sulamada kullanabilecek su elde ettiklerini anlatan Atalay, "Su hem renk açısından berraklaşıyor hem de içindeki kirlilik yaratan kimyasal maddeler uzaklaştırılmış oluyor. Böylece bu su tekrar fabrika içerisinde proses suyu olarak kullanıldığı gibi tarımda sulama amacıyla kullanılabilir. Bu sayede çok miktarda su kullanan tekstil fabrikalarının su döngüsü de sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.