Teis, İnternetten İlaç Dolandırıcılığına Karşı Uyardı

Teis, İnternetten İlaç Dolandırıcılığına Karşı Uyardı

Daha önce yasal olmayan çeşitli yollara internetten ilaç satışı yapan dolandırıcılar, şimdi de sosyal medyada vatandaşın sağlığı ile oynuyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Son günlerde basında,...

Daha önce yasal olmayan çeşitli yollara internetten ilaç satışı yapan dolandırıcılar, şimdi de sosyal medyada vatandaşın sağlığı ile oynuyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Son günlerde basında, kanser hastalarının tedavisinden arta kalan ilaçların bağış adı altında toplanarak, dolandırıcılar tarafından sosyal medyada kanser hastalarına ulaştırıldığı haberlerini kaygıyla takip ettiklerini belirterek, "Vatandaşın sağlığıyla oynanıyor." dedi.

Saydan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerinde internetten satılan ilaçların yüzde 50'sinin sahte olduğu, ve bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğinin yer aldığını söyledi. Konuyla ilgili uyarı için yazılı açıklama yapan Nurten Saydan, "İlaçlarını eczanelerde bulamayanlar hem tehlikeli hem de farklı yollara başvuruyor. Bazı kanser hastaları Türk Eczacılar Birliği'ne müracaat edip ilaçlarını temin edebiliyor. Yurtdışında akrabası veya tanıdıkları olanlar ise ilaçlarını oradan getirtebiliyor. Bunların dışındaki ‘tehlikeli’ olarak adlandırılan yöntem ise kaçak yollarla (internet vs.) kanser ilacının hastaya ulaştırılması. İlaç Takip Sistemi'nin uygulandığı Türkiye'de her ilacın bir T.C. Kimlik Numarası bulunuyor. Yurtdışından getirilen ilaçlardan gümrüklerde numune alınıp birçok test yapılıp ülkeye ancak öyle sokuluyor. Kaçak yollarla temin edilen ilaçların sahte yada gerçek olduğu anlaşılamıyor. İlaç tüccarları çok pahalı bir fiyat karşılığında vatandaşa ilaç satıyor. Bir türlü ilaç bulamayan vatandaş ise son çare olarak bu yola başvuruyor.” bilgisini aktardı.

"DÖVİZ KURU YÜKSELTİLMELİ"

Kanser ilaçlarının bulunamamasının nedeninin, döviz kurunun yükseltilmemesi olduğunun altını çizen Saydan şöyle devam etti:

"Kanser ilaçlarının bulunamamasının nedeni Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu'nun döviz kurunu yükseltmemesinden kaynaklanıyor. Bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kamu kurumu indirimlerini yüksek olması yüzünden, bir kısmı ise firmaların ilaç fiyatlarını yeterli görmediklerinden kaynaklanmaktadır.. Bazıları da ilaçların gümrükte bekletildiğini söylüyor.

İLAÇ BULUNABİLİR OLMALI

Hiç unutmamak lazım. İlaç ucuz olacak ama en önemlisi ilaç bulunabilir olacak. Maalesef eczacılar olarak bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu unutuluyor. Vatandaşın ulaşabileceği seviyede olacak ama ilaç bulunabilir özelliğini hiç kaybetmeyecek. Eczanelerde ilaçlarını bulamayan hastaların bir kısmı kendilerine bir ilaç yazıldığı zaman o ilacı bulamayınca ve süreç geçtikçe hemen ilaçlarını alıp tedaviye başlamak istiyorlar. Bulamayınca da psikolojik çöküş yaşıyorlar. Türkiye'de İlaç Takip Sistemi var. Her ilacın TC kimlik numarası var. Kaçak yollarla ilaç alanlar ilaçları kendi ceplerinden karşılaşmış olurlar. İlaç sahte mi, gerçek mi bu bilinmiyor. Ölümcül tehlikesi var mı bilinmiyor. İşe yarıyor mu tahlil edilmiş mi hiç biri bilinmiyor."

"İLAÇ ECZANEDEN ALINIR"

SGK’nın bir finans kurumu olduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, "Daha çok prim toplamak ve daha az para ödemek ister. Ama bu ülkenin tek bir sağlık otoritesi var, Sağlık Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı şey, ilaçlar elbette uygun fiyatlı olacak. Türkiye'de 25 bin eczaneyiz. Vatandaşların bizlerden yani eczanelerden bu ilacı almaları, ulaşmaları lazım; bir kurum aracılığıyla ya da gayri resmi yollara değil. Buna acilen çare bulunması lazım. Vatandaşlarımız sosyal medyada üzerinden, internetten, benzinlikten, marketten v.s. ilaç almasınlar. İlaçlar sadece eczanelerden alınır, Çünkü eczanelerimizde asla sahte ilaç bulunmaz. Bu gibi tehlikelerden korunmak için halkımıza çağrımız; sağlığınızı göz göre riske atmasınlar, ilacınızı mutlaka eczacınızdan almalarıdır." değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.