Tayvan, Abd’den Aldığı Helikopter Filosunu Tamamladı

Tayvan, Abd’den Aldığı Helikopter Filosunu Tamamladı

Tayvan’ın ABD’den satın aldığı 30 Apache AH-64E tipi helikopterinin son partisi adaya ulaştı. Toplam 1,95 milyar dolar tutarındaki 6 helikopterle beraber Tayvan’ın yüksek donanımlı filosu tamamlanmış oldu.Tayvan ordusundan yapılan açıklamada,...

Tayvan’ın ABD’den satın aldığı 30 Apache AH-64E tipi helikopterinin son partisi adaya ulaştı. Toplam 1,95 milyar dolar tutarındaki 6 helikopterle beraber Tayvan’ın yüksek donanımlı filosu tamamlanmış oldu.

Tayvan ordusundan yapılan açıklamada, ilk olarak helikopterler adanın güneyindeki limana getirildi ve burada monte edildi. Daha sonra ise Tainan ilindeki Ordu Havacılık Özel Kuvvetleri’nin bulunduğu yere gitmek için havalandı.

Tayvan ilk olarak 2008 yılında Apache AH-64E tipi helikopterlerinden almak istediğini duyurmuştu. Çin’in sert bir dil ile eleştirmesine rağmen Tayvan, 30 adet Apache siparişini 2011 yılında vermişti. ABD’nin gönderdiği Apache helikopterlerden biri ise geçtiğimiz nisan ayında Taoyuan şehrinde düşmesi sonucu; 4 ev zarar görmüş, ancak herhangi bir ciddi yaralanma ya da can kaybı meydana gelmemişti. Hemen ardından açılan soruşturma sonunda ise helikopterin pilottan kaynaklanan hatadan dolayı düştüğü açıklanmıştı.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Tayvan’ın ABD’den aldığı 2 Harpoon anti-gemi füzesini ilk kez başarıyla denediği basına yansımıştı. Ancak hemen ardından hükümet yetkililerince yapılan açıklamada bu durum reddedilmişti.

Pekin, 1949 yılında Çin Komünist Partisi'nin kazandığı iç savaş sonrası ayrılan Tayvan'ı, topraklarının ayrılmaz parçası olarak görüyor. ABD ise 1979'da "tek Çin'i" kabul etmesine rağmen Tayvan'ın en büyük müttefiki ve silah tedarikçisi olmayı sürdürüyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.