Tatlı telaş başladı

Tatlı telaş başladı

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala çarşı-pazar hareketlendi. Bedesten ve Aziziye Camii çevresindeki esnafın yüzü gülüyor. Bayram şekeri ve kolonya gibi bayramda en çok kullanılan ürünler tezgahtaki yerini aldı

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Konya’nın tarihi çarşıları hareketlendi. Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar esnafa rahat bir nefes aldırdı. Ramazan’ı durgun geçiren esnafın, hareketlenen bayram alışverişiyle birlikte son günlerde yüzü gülmeye başladı. Şeker, çikolata, lokum, kolonya gibi Ramazan Bayramı’nın simgelerinden olan gıda ürünleri tezgahtaki yerini aldı. Çarşının genellikle sabah ve ikindi saatlerinde hareketli olduğunu belirten esnaf, vatandaşın oruç tutmasından dolayı öğlen saatlerinin durgun geçtiğini ifade etti. Birçok esnaf ise sahura kadar açık kalarak, müşteri çekmeye çalışıyor.

BAYRAM ŞEKERİ KAPIŞ KAPIŞ

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala bayram şekerleri tezgaha girdi. Aziziye Camii çevresinde çevresinde bulunan şekerciler, yaklaşan bayram nedeniyle her bayram olduğu gibi bu bayramda şeker satışına başladıklarını belirtti. Yaklaşan bayram nedeniyle çarşıda yaşanan hareketlilikten memnun olduklarını belirten şekerciler bayrama son üç gün kala işlerinin daha iyi olacağını belirtti. Bayram şekerin yanı sıra baharat gibi gıda ürünleri satışında da artış olduğunu ifade eden esnaf, Ramazan ayı ve Ramazan Bayramından sonra yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle işlerin artışının yanı sıra çarşıda yaşanan hareketliliğin iki katına çıkmasını beklediklerini vurguladı. Mısır Baharat Sahibi Yasin Çetinkaya, bayram şekerine olan ilginin bir hafta önce başladığını, birkaç gün sonra ise satışlarda patlama beklediklerini söyledi. Bu sene de lokum ve çikolataya daha çok turistlerin ilgi gösterdiğini ifade eden Çetinkaya, “Şekerin kilogramı 5-50 lira arasında değişiyor. Onlarca çeşit şekeri tezgaha hazırladık. Bayrama kadarki süreyi çok iyi değerlendirmeyi hedefliyoruz. İnşallah satışlarımız bu şekilde devam eder” diye konuştu.

KOLONYA ALIRKEN DİKKAT 

Bayrama sayılı günler kala satışlarında artış olan diğer bir ürün ise “Kolonya” oldu. Kolonya satan esnaflar, dükkanlarının önüne birbirinden renkli kolonyaları koyarak vatandaşın dikkatini çekmeye çalışıyor. Bayram döneminde sıkça tüketilen önemli tüketim maddelerinden biri olan kolonyalar da renk renk ambalajları ile raflardaki yerini alıyor. Bayram alışverişlerinin gözdesi konumundaki kozmetik ürünleri ve kolonya seçimi ile ilgili tüketicilerin son derece dikkatli olması gerektiğini hatırlatan Veziroğulları Kolonya Sahibi Arif Yanar, 1974’ten beri kendi kolonyalarını üretip sattıklarını söyledi. Arife gününde seyyar tezgahların kolonya satışına başlayacağını dile getiren Yanar, “Vatandaşımız güvenip bildiği yerden kolonya alsınlar. Çünkü, etil alkol yerine metil alkol koyuyorlar. Bu da cilt kanserinden göz rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığa davet çıkartıyor. Fiyata değil güvenilirliği ön plana çıkarsınlar. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte kolonyalara ilgi arttı. Ancak vatandaş, alışılmışın dışında bir koku istiyor. Meram ve iğde çiçeği kokuları bu sene çok tutuluyor. Kolonyaların litresi 7-10 lira arasında değişiyor” dedi.

ŞARKÜTERİCİLER BAYRAMA HAZIR

Bayramın yaklaşmasıyla birlikte şarkütericiler, hazırlıklarını tamamladı. Bayrama son üç gün kala hareketlilik beklediklerini belirten Erulu Et Sahibi Özcan Mutluer, “Özellikle arife günü yakınlarına ziyaret etmek için yola çıkanlar, piliç alışverişini almak için şarküterilerde kuyruk oluşturur. Bizde hazırlığımızı ona göre yapıyoruz. Ancak fırsatçılar harekete geçti.  Ramazan Bayramı’nda et tüketimi arttığı için hemen pilice 30 kuruş zam geldi. Bu zaman tüketiciyi çok fazla etkilemez ama ülke genelindeki kesimler göz önüne alındığında günde 750 bin lira yapar. Bu para mazlum ve ihtiyaç sahiplerine gidebilir ama fırsatçılar bayram dinlemiyor ki onların gözünü para bürümüş durumda. Şuan pilicin kilogramı 6.50 kuruştan satılıyor. Bayrama son 3 kala satışlarda yoğunluk bekliyoruz. Buruk geçen Ramazan günlerinde zararımızı kapatmış oluruz. İnşallah beklediğimiz gibi geçer ve bayrama bizde mutlu gireriz. Vatandaşlarımızı her Ramazan Bayramı öncesi olduğu gibi tekrar uyarıyoruz. Et dahil olmak üzere birok gıda ürününde her zaman alışveriş yaptığı yerden eksiklilerini tamamlasınlar. Merdivanaltı üreticiler şimdiden harekete geçti. Zabıtalarımız Allah var göz açtırmıyor. Geçmiş yıllara  göre çok daha hassaslar” ifadelerini kullandı.

BAYRAMLIKLAR ALINIYOR

Giyimde ve ayakkabı sektörü hareketli günler geçirmeye başladı. Birçok esnaf satılmaz diye depolara kaldırdığı ayakkabı ve kıyafetlerin satışına başladı. Bayrama sayılı günler kala rekabet ortamı iyice kızışınca fiyatlar da bir hayli düştü. Vatandaş, fiyattan memnun kalırken, esnaf “Sürümden kazanıyoruz” dedi. Yaz mevsiminden dolayı canlı renkler en çok ilgi görürken ayakkabı da ise hava alan ve ayakları serin tutacak ayakkabılar ilgi gördü. Özellikle Bedesten’de yaşanan yoğunluk esnafın yüzünü güldürdü. Çocuklarını yanına alan ev hanımları Bedesten’deki onlarca iş yerini gezerek, bütçesine uygun bayramlıkları almak için alışverişini tamamlıyor. Giyim ve ayakkabı sektörü özellikle arife gününe hazırlanıyor. Vatandaş, arife günü fiyatların çok daha ucuz olacağını düşündüğü için genellikle bayram alışverişini arife günü yapıyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.