Takkeli Dağ’da adrenalin patlaması

Takkeli Dağ’da adrenalin patlaması

Extreme sporların Konya’da çok yaygın olmadığını biliyoruz, ancak yamaç paraşütü çok farklı bir boyutta hızla ilerliyor. Her kesimden insanın büyük ilgi gösterdiği yamaç paraşütü, Konya’nın “spor turizmi” açısından bir alternatif olmasının yolunu açıyor.

Haftasonunda, gençler arasında her geçen gün ilginin arttığı yamaç paraşütü uçuşlarına katıldık. Konya’nın hemen merkezinde, Takkeli Dağ’da yapılıyor. Mutlaka o bölgede paraşüt kanatlarını açıp uçanları görmüşünüzdür. Ancak birebir yaşamak çok farklı.

HER KESİMLER İNSAN VAR

Konya’da Yamaç Paraşütü işini geliştirme, sevdirme işini Air Sports Konya Kulübü üstlenmiş.  Her kesimden insanı görebiliyorsunuz haftasonu etkinliklerinde. Doktorlar, mühendisler, işçiler, öğrenciler, sanayiciler… Adrenalin tutkunu onlarca kişi, rüzgârı kanatlarının altına alıp uçuyor.

img_4541.jpg

OTOMOBİL GİBİ BAKIYORLAR

Sabah saatlerinde vardığımız Sarayköy’deki Takkeli Dağ’da, küçük bir tesis inşaat etmiş sporcular. Çay ile birlikte güne dair planlar konuşuluyor semaverin etrafında. Bir yandan da rüzgârın yönü, şiddetini hesaplıyorlar. Bu yıl yaz aylarında müthiş uçuşlar yapmışlar. Tek seferde iki saatin üzerinde gökyüzünden kalanlar var.  Hatta uçtukları paraşütlere (onlar “kanat” diyor) otomobil gibi bakıyorlar. Hızlanması, rüzgârı iyi yönlendirmesi, manevra yeteneği, yükselmesi gibi özellikleri önemli.

EN FAZLA 5 KURSİYER ALINIYOR

Air Sports Konya’nın yöneticisi ve ulusal-uluslar arası birçok uçuş belgesine sahip olan hocası Muhammed Mustafa Aydın ile eğitim çalışmaları hakkında konuştuk. Kulüp bu işten çok para kazanayım derdinde değil çünkü her dönem için en fazla 5 kursiyer alıyor. Muhammet Aydın, tüm öğrencileriyle tek tek ilgileniyor. Yerde yapılan çalışmalara çok önem veriyor.

g0207710.jpg

ULUSLAR ARASI ORGANİZASYON BİLE YAPILABİLİR

Bu işin merkezi Fethiye-Ölüdeniz Babadağ… Ancak Konya’da bu iş için çok elverişli diyen Air Sports’un beyni Muhammet Aydın, “Şehir merkezine bu kadar yakın bir uçuş merkezi başka bir şehirde yok. Çevrede yapılacak düzenlemeler ile uluslar arası uçuş organizasyonları yapılabilir. Dünya’da extreme tutkunlarının sayısı hiç de az değil.. Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Gençlerin ilgisi çok fazla” diyor.

TIPKI ARAÇ KULLANMAK GİBİ

Aslında ilk bakışta tehlikeli gibi görünse de, yamaç paraşütü kazalarından ölenlerin sayısı böcek ısırması sonucu ölenlerin bile kat kat altında. Tedbirleri aldıktan sonra iyi bir eğitimle risksiz bir şekilde dilediğiniz kadar uçmanız mümkün. Tıpkı araç kullanmak gibi. Tek güzel tarafı, trafik sorunu yaşamıyorsunuz.

SELÇUKLU BELEDİYESİ’NDEN DESTEK BEKLİYORLAR

Uçuş istikameti Takkeli Dağ’dan başlıyor. Rüzgarın, havanın durumuna göre ve deneyimle birlikte uzun uçuşlar yapılabiliyor. Ancak, Takkeli Dağ’a tırmanmak hiç de kolay değil. Araçlarla çıkılan yol, keçi yolundan bile daha kötü diyebiliriz. Kulüp üyeleri, üstü kapalı olarak Selçuklu Belediyesi’nden bu konuda destek istiyor. Sporcu dostu olarak tanıdığımız Selçuklu Belediyesi’nin bu konuda gerekli desteği vereceğini düşünüyoruz.

hakan-resim.jpg

HENÜZ FEDERASYONLARI YOK

Türkiye’de yamaç paraşütü federasyonu henüz kurulmuş değil. Başka bir federasyonun çatısı altında faaliyetler yapılıyor. Ancak bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Air Sports Konya yöneticisi Muhammed Mustafa Aydın, extreme  sporların her geçen gün daha büyük ilgi gördüğünü ve sektörün geliştiğini ifade ederek, “Hem turizm faaliyeti olarak hem de uluslar arası spor organizasyonu olarak Yamaç Paraşütü, Konya için büyük bir fırsat. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz ile bu sporun gelişmesi için çalışma yapma isteğimiz var. Önümüzdeki günlerde somut bir adım atmak istiyoruz” dedi.

DİPNOTLARIMIZ

Haftasonunda iki kez Air Sports Konya’nın deneyimli pilotlarından Levent Şen ile uçma fırsatı yakaladım. İlk başlarda korku, sonrasında ise heyecan ve mutluluğun yoğun yaşandığı bir yolculuk oldu benim için. Hani derler ya ölmeden önce yapılması gereken şeyler diye. Bence bir tanesi mutlaka Yamaç Paraşütü. Mehmet Akif Uğurlu’nun teknik desteği ile yaptığımız uçuşlar sonrası da birkaç dipnot alma fırsatım oldu.

Öncelikle, o bölgeye mutlaka daha profesyonel bir tesis yapılması gerekiyor. Ancak itiraf etmeliyim ki bu şekliyle de oldukça samimi bir ortam var. İkinci olarak atlama alanı olan Takkeli Dağ’ın araç çıkış yolunun mutlaka Selçuklu Belediyesi’nce elden geçirilmesi gerekiyor. Oldukça zor ve tehlikeli bir yolculuk yaptık. Dağın tepesinde yapılan arkeolojik kazıların da var olması da yakında bir açık hava müzesi olabilecek bu alan için yolun büyük bir gereksinim olduğunu gösteriyor bize. Selçuklu Belediyesi’nin de destek vereceğini düşünüyorum.

Mümkün müdür bilmiyorum ama, ASKF ya da Gençlik Spor İl Müdürlüğü malzeme konusunda kulübe destek verebilirse, Yamaç Paraşütü konusunda Konya’nın ismi kısa sürede sektörde önemli bir yer edinebilir.

Bir diğer konu ise, gençlerin gösterdiği büyük ilgi. Çok fazla çalışan pilot gördüm. Ne kadar deneyimli olurlarsa olsunlar, Muhammet hoca yerde yapılan çalışmalardan ödün vermiyor. Bu da tedbiri üst düzeye çıkarmış oluyor.

Gördüğüm ortam ve yaşadığım heyecana değdi mi derseniz, verilebilecek tek cevabım; EVET olur. Yolunuz bir hafta sonu Sarayköy tarafına düşerse muhakkak uğrayıp eğitim uçuşlarını takip edin.

HAKAN ARMUTCU merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum