Silikon Vadisi hayal değil!

Silikon Vadisi hayal değil!

Selçuk Üniversitesi'nde öğrencilerle buluşan Hale Dönertaşlı, "Türkiye'de silikon vadisinin kurulması hayal değil. Amerika'yı terkeden Müslüman bilim adamlarıyla ve gençlerimizle bu işi başarabiliriz" dedi

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Arge ve Tasarım Topluluğu'nun Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Silikon Vadisi Türkiye'de Mümkün mü?. Milli Üretim ve Milli Düşünce" konulu konferansta konuşan Bilgisayar Mühendisi Hale Dönertaşlı, Türkiye'de bir silikon vadisinin kurulması gerektiğini söyledi. Yaklaşık 7 yıl boyunca googlede çalıştığını kaydeden ve geçtiğimiz yıllarda istifa ederek, Türkiye'ye döndüğünü kaydeden Hale Dönertaşlı, hayalinin Türkiye'de silikon vadisinin kurulması olduğunu söyledi. Silikon Vadisi'nde çalışanların sadece yüzde 10'unun Amerikalı olduğunu kaydeden Dönertaşlı, "Geriye kalan yüzde 90'ının yarısı Hindistanlı ve Pakistanlılardan oluşuyor. Diğer yarısı ise Uzakdoğu ülkelerinden geliyor. ABD'de bir silikon vadisi var. Ama sadece yüzde 10'u ABD'li. Çin bir dünya devi oluyor. Oradaki şirketlerin büyük bir kısmı teknoloji üzerine çalışıyor. Çinli arkadaşlarım ülkelerine dönmeye başladı. Hem yüksek maaş alıyorlar hem de ülkelerine hizmet ediyorlar" dedi.

MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI ÜLKESİNE DÖNDÜ

Trump'un Müslümanlar üzerinde büyük bir baskı kurduğunu ve bunun ABD'nin aleyhine döndüğünü kaydeden Dönertaşlı, "Trump, ABD devlet başkanı seçilince Müslümanlara yönelik onur kırıcı davranışlarda bulunmaya başladı. Vize yasağı getirdi. İnsanlar tepki olarak ülkelerine dönmeye başladılar. Özellikle Müslüman bilim insanları memleketlerine geri döndü. Projelerin büyük bir kısmı yarım kaldı. Trump farkında olmadan bindiği dalı kesti. Biz Müslüman  bilim insanlarıyla bir araya gelerek, ülkemizde silikon vadisini kurabiliriz. Türkiye'de silikon vadisinin tohumlarını atabiliriz. Bu bir hayal değil. İstersek başarabiliriz" dedi.

FARKINDALIĞI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM

"Bana sürekli 'ilk başlangıç noktanız nedir? Bütçeniz var mı? Ekibiniz nedir?' gibi sorular soruyorlar" diyen Dönertaşlı, "Hayır böyle bir şeyim yok. Bu farkındalığı artırarak, bunu başarabileceğimi biliyorum. Google'nun hikayesini biliyorsunuz. Bir evin garajını kiralayarak, bu işe başladılar. Şimdi bir dünya devi haline geldiler. ABD silikon vadisini nasıl kurduysa ben de bunu Türkiye'de başarabileceğimize inanıyorum. ABD'yi terkeden Müslüman bilim adamlarının ülkemize önemli katkılarda bulunacak projeleri var. Ben sadece bunlardan bir tanesiyim" diye konuştu.

BEYİN GÖÇÜNÜ DURDURABİLİRİZ

Google'nun sıradışı bir çalışma ortamı olduğunun altını çizen Dönertaşlı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Google dışarıdan renksiz, heyacansız bir yer olarak biliyoruz. Hiç de öyle değil. Google bu konuda hep farklılık yaratıyor. Hayal dünyası geniş insanlar çalışıyor. Google bünyesinde çalışanlara çocuklarını hatırlatarak, onların yeni projeler üretmelerini sağlıyor. Renkli minderler, atari salonları,   abur cuburlar ne ararsanız var. Gerçekten biz de böyle bir şey oluşturursak, gençlerimizi kazanırız ve projeler üretiriz. Beyin göçünü de durdururuz. Burada böyle yatırımlar yaparsak, ülkemizi daha çekici hale getiririz." Dönertaşlı'ın konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevapladı. Yoğun ilginin olduğu konferansın ardından Hale Dönertaşlı ve öğrenciler birlikte fotoğraf çektirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.